Militair ereveld Grebbeberg

Hier een stukje over het Militair ereveld op de Grebbeberg. Het ereveld heeft een bijzondere betekenis omdat het precies gelegen is op de plek waar het hevigst gevochten is. Eerst lagen er Nederlandse en Duitse soldaten begraven ,maar na de Duitse capitulatie zijn alle Duitse slachtoffers teruggebracht naar Duitsland en daar herbegraven.

Sinds 1946 doet deze begraafplaats dienst als nationale herdenkingsplaats. De militaire herdenkingsplechtigheid is ieder jaar op 4 mei.

Op het wandelpad rechts van de parkeerplaats liggen stenen in gemetseld met de uitspraken van soldaten erin gegraveerd. Het is zeer de moeite waard om deze begraafplaats eens te bezoeken. Er is een informatiecentrum bij waar je fragmenten uit opnames kunt bekijken hoe het er aan toeging. Ook liggen er brieven aan geliefde en familieleden door de soldaten geschreven. Achter de begraafplaats ,en aan de overkant,kun je het bos in voor een prachtige wandeling over de Grebbeberg.

 

 

Er is ook nog een mooi lied van de slag om de Grebbeberg:

Ver van het gewoel der grote steden, waar de Grebbestrijd werd uitgestreden. Rusten tussen ‘t stille groen, zij die door hun plicht te doen, nimmer meer teruggekomen zijn.

Koop eens een handje vol bloemen en leg ze neer op zo’n graf, want daar rust een held die op het Grebbeveld ,zijn leven voor het vaderland gaf. Zij die in vrede hier slapen hebben hun offer gebracht, zachtjes zingt de wind voor vele moeders kind : sluimer… sluimer… zacht.

‘t Hoogste wat een mensenkind kan geven, is het offer van z’n eigen leven. Eerbied en ook dankbaarheid, rust als plicht ten allen tijd, nu op elke man van Neerlands stam. Moeders, uw jongen ging heen. Maar draagt uw leed niet alleen. Kinderen, verdrietig en nog klein, laat ons een familie zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reacties op “Militair ereveld Grebbeberg”

 • J.Klokgieters schreef:

  Ik wil volgende week het graf van mijn oom Wim Kox, grenadier, bezoeken. Hij ligt begraven op de militaire begraafplaats de Grebbeberg.
  Uren heb ik op internet gezocht, wel zijn naam gevonden maar geen locatie. Jammer dat er gaan aanwijzing, kaart, plattegrond of iets dergelijks te vinden is. Ook niet op de vele andere websites.

  1. de Grebbestee schreef:

   Goedemorgen
   Sorry voor de late reactie,zie nu het bericht pas. Ik ben even voor u aan het rondbellen gegaan en ze gaan op zoek naar een plattegrond van de begraafplaats op de Grebbeberg. Als het goed is moet er een zijn. Snap dan eigenlijk ook niet waarom er daar gewoon niet een van op internet te vinden is. Ze probeert vandaag nog iets van zich te laten horen. Mocht u nog meer vragen hebben ,dan kunt u mij het beste gelijk via de mail een berichte sturen. Die krijg ik wel gelijk te zien. Dat is roelofsenmargriet@gmail.com Hoop dat ik u hier mee kan helpen. U hoort in ieder geval nog van mij. Hartelijke groet Margriet

Geen reacties