Knapperig walnotentaartje

Donderdag-18 oktober-2018

Wat doe je met al die walnoten van eigen erf? Heerlijke taarten maken,door de kwark met honing en bessen,in het koekjesdeeg,zo uit het vuistje. Geen probleem,ze komen wel op. Dit recept heb ik een keer uit de Landleven gehaald,2013. En nog nooit gemaakt. Vanaf gisteren begreep ik wat ik 5 jaar gemist hebt,hij is verrukkelijk­čśŹ. Ga hem maar eens gauw maken en oordeel zelf.

Voor de bodem:

175 gram bloem-25 gram cacaopoeder-halve theelepel zout-100 gram koude roomboter in blokjes-1 ei-2 a 3 theelepels koud water.( Pak gedroogde bonen of rijst voor de steunvulling)

Voor de vulling:

125 gram roomboter op kamertemperatuur-125 gram lichtbruine basterdsuiker-2 eieren-4 eetlepels bloem-snufje zout-175 gram ahornsiroop-200 gram gepelde en geroosterde grof gehakte walnoten-50 gram pure chocolade gehakt- evt. poedersuiker voor de garnering.

 

De bodem:

Zeef de bloem,cacaopoeder en het zout boven een kom.  Voeg de boter toe en haksel alles met je vingers,(of keukenmachine als je die hebt) tot een kruimelige massa. Voeg het ei en het water toe,en meng het tot een samenhangend deeg. Rol het in folie en leg het een half uurtje in de koelkast. Oven ondertussen op 190° voorverwarmen.

Rol het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van een ingevet bakblik(ong 24 cm).  Leg de lap in de vorm en snij het overtollige deeg af. Prik  met een vork hier en daar wat gaatjes in de bodem,bekleed de bodem met bakpapier en vul het met steunvulling (bijv gedroogde bonen of droge rijst) Bak de bodem 15 min in de hete oven en verwijder daarna het bakpapier met de  steunvulling. Bak de bodem nog een klein kwartiertje verder in de oven. Haal de taartvorm uit de oven en verlaag de temperatuur naar 175°.

 

De vulling:

In de tijd dat de bodem in de oven staat maak je de vulling vast klaar. Roer daarvoor de boter samen met de suiker tot een romig mengsel. Klop de eieren er een voor een door en voeg ook steeds wat bloem toe. Meng alle overige ingredienten er goed door en giet het geheel op de taartbodem. Bak de taart zo’n veertig minuten op 175 ┬░ tot hij in het midden net stevig is. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Je kunt er eventueel nog poedersuiker over heen strooien.

De steunvulling (gedroogde bonen of rijst) kun je gewoon weer terug in het pak doen en bewaren voor het volgende baksel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *