High-tea,hobbykamer,en van alles.

Woensdag 13 februari-2019

Vorige week dinsdag schreef ik dat er die avond 7 zussen(2 schoonzussen) zouden komen om een bloem te vilten. Ze zouden er om 7 uur zijn. Voor het avondeten had ik 2 schalen lasagne gemaakt,lekker snel en weinig troep na het eten,kon ik snel naar m’n workshop. Het zag er naar uit dat ik wel een schaal over zou houden,want 1 kind lusten het niet,dacht tie,de andere trok z,n neus ook al op,en een grote eter bleef zonder zich af te melden weg. Maar gelukkig schoven er onverwachts 2 schoondochters aan tafel bij,dus probleem weer opgelost,schalen schoon leeg.

De avond was erg gezellig ,niemand die wist wat ze verwachten konden,maar allemaal gingen ze enthousiast met een mooie bloem naar huis. Sommige moesten er best een eindje voor rijden,dan is het dat ook wel weer waard. Alle bloemen waren weer anders,leuk zo veel verschillende smaken. Op de foto staan 6 vrouwen,op de ander foto staat de 7e vrouw alleen met bloem.

Woensdagmorgen startte met allerlei klusje,gebreide sokken in de biotex zetten(niet schoon te krijgen),verfde de kast in de hobbykamer voor de eerste keer,m’n schoonzus kwam huisje 1 schoonmaken voor de Canadezen die afgelopen zaterdag zouden arriveren,zelf werkte ik me in huis door de dagelijkse klusjes heen. Pa en Moe kwamen s’middags op de koffie om bij te kletsen. Dat was ook al weer even geleden. Ik kreeg nog telefoon voor een aanvraag voor tijdelijk bewoning,dat moest op korte termijn(3 dagen later). Dus kwam m’n schoonzus donderdagmorgen weer terug om het volgende huisje schoon te maken ,ben blij met haar,zelf krijg ik dat niet allemaal voor elkaar.

En s’middags ging ik naar een mevrouw waar ik 26 jaar terug op naailes heb gezeten,was toen net getrouwd,geen kinderen ,heb het drie jaar gedaan. Het was daar altijd zo gezellig,onder in de kelder van een boerderij. Toen leefde haar ouders allebei nog,zulke lieve mensen waren dat. En nu geeft ze nog steeds naailes. Had haar gebeld om te vragen of ik daar wat viltwerk voor de reclame neer mocht leggen. Dat was geen probleem. Toen ik er was kreeg ik echt zo’n weemoedig gevoel aan vervlogen fijne tijden. Zelfs het blikje voor het kleine geld en de koekjestrommel was nog hetzelfde gebleven,pure nostalgie??. Het was erg gezellig en de dames vonden de gevilte bloemen zo mooi dat ze met de hele groep binnenkort willen komen,dat is pas snelle reclame,haha. Echt leuk. Heb afgesproken dat ik een keer in de maand op maandagavond weer op naailes komt. Ik kan me eigen redelijk redden,maar de tijd ontbreekt. En aangezien ik niet zo vaak kleren naar m’n zin kan vinden moet ik er zelf maar aan geloven,stok achter de deur. De kleding die ik het liefst draagt moet 1:lang zijn. 2:liefst donkerpaars of indigoblauw(gecombineerd met allerlei kleuren vestjes). 3:gewassen linnen of tricotstof. 4: overgooier met wijd uitlopende rok of gewoon een wijde zwierige rok. 5:liefst draag ik allemaal laagjes over elkaar in verschillende tinten met nog een gebreid vestjes erop. Bij mij moet gewoon alles zwieren en zwabberen. O ja,en natuurlijk m’n onmisbare oude spijkerrok voor alle vieze klussen(dat zijn er nog al wat). Snappen jullie nu waarom ik nooit veel kan vinden,erg hé?. Nu heb ik een site gevonden naar m’n smaak,best wel prijzig,maar in de opruiming zo af en toe wel te doen. Doe best lang met m’n kleding dus dat brengt z’n geld dan wel weer op. De site heet ‘Buitengewoon Buitenpost’

Vrijdagmorgen had ik een verjaardag van een mevrouw waar ik het wol spinnen heb geleerd. Dat is ook zo’n heerlijk iets,zeer rustgevend,ik kan het alle gestreste mensen (en niet gestreste) van harte aanbevelen. Alleen al dat heerlijke snorrende geluid van het spinnewiel. Als ik de tijd had zou ik dagen achter elkaar kunnen spinnen. We hebben weer even bij gekletst,er was nog een mevrouw die ook bij haar les had gehad,en ook nog viltcursussen ergens had gevolgd. Dus dat was wel leuk om samen even wat ideeën te bespreken. Maar toen ik thuis kwam kon ik werkelijk niet meer op gang komen,waardeloos. Je kunt beter s’middags weg gaan dan s’morgens,want dan is de gang eruit. Maar goed,veel tijd om te gaan zitten kniezen had ik niet want de volgende dag zou er een groep van 10 vrouwen komen high-tea’en. Dus moest ik in huis toch echt aan de gang,al was het alleen al maar met de was.

s’Avonds zijn Hessel en ik naar Wageningen gegaan,boodschappen voor het weekend halen en nog wat spullen voor de high-tea.

Zaterdag vroeg opgestaan en vast aan het wassen en ruimen geslagen,m’n schoondochter deed de strijk,een ander meisje maakte het zaaltje schoon voor s’middags,en zelf ben ik aan de hapjes begonnen voor de high-tea van die middag . Kookte eerst pompoensoep,dat staat altijd zo leuk om mee te beginnen,die worden geserveerd in mooie borrelglaasjes. Daarna werden de scones gebakken,de clotted-cream gemaakt, bladerdeeghapjes met uien-kaas en uien-spek met kaas,kerriesalade voor de geroosterde sandwich,sandwich met gerookt zalm en kruidenkaas,pindakaaskoekjes. En er waren nog wat zoete en hartige hapjes van ons bakkertje,nog een schaaltje bonbons en oud hollandse snoepjes. Genoeg dus om je eigen vol te eten. Ik maakte ook nog zo’n stomme blunder,was zo druk geweest met allerlei soorten lekkere thee overal uit te zoeken,dat ik de simpele gewone thee zonder smaak ben vergeten te kopen,hoe stom!!! Maar de mevrouw lustte gelukkig ook earl grey-thee. Pffff,opluchting,ik weet zeker dat ik dat noooooit meer vergeet. Heb er veel plezier aan beleefd,alleen al het tafeldekken met het oude servies was al een feest. Toen ze allemaal aan tafel zaten ben ik gaan zitten spinnen. Eerst vroeg ik m’n eigen af of dat niet raar stond,maar ik zag me eigen ook niet drie uur lang achter de bar gaan staan niksen,of het aanrechtblad 20 keer af te nemen,of gewoon stil te gaan staan,is voor de mensen ook niet fijn. Dus nu was ik lekker bezig,kon elke keer de theepotten bijvullen,konden ze me roepen als ze me nodig hadden,en ik had weer tientallen meters wol op m’n klos zitten,heerlijk toch? Achteraf hoorde ik dat niemand er last van heeft gehad,ze het snorrende geluid wel rustgevend vonden ,sommige kwamen ook nog even kijken,gratis demonstratie:-)

Om half 7 was ik weer binnen en hebben we lekker patat gegeten,kinderen onder de douche gestuurd,koffie gedronken ,nog 2 wassen gedraaid,2 wasmanden met schone was weer in de kasten gelegd,en toen was ik het zat. Verder niets meer gedaan die avond,ook wel eens lekker.

 

Maandag ging de wekker om 5 uur,dat werd kwart over 5. Lekker de douche gedaan,wasmachine volgestopt,benedenverdieping glad geruimd,wc schoongemaakt en toen was het weer koffietijd. I.p.v. dat ik Engels ging leren moest ik de RVO voor de schapen bellen,Daar zie ik altijd zo tegen op,lange wachttijden,op z,n minst een kwartier,maar ik heb wat verzonnen. Heb een sjaal omgeknoopt,telefoon strak ertussen gepropt tegen m’n oor en m’n spinnewiel gepakt. Aaah,dat is nog eens leuk,dat scheelt een hoop ergernis,lekker een kwartiertje gesponnen. Daarna toch maar aan het leren geslagen want s’avonds moest ik weer naar Engels les.

Twee kinderen hadden s’middags onverwachts vrij door zieke leerkrachten,dat was geen straf voor ze. Ze vroegen gelijk of ze een vriendje mochten die middag. Normaal heb ik daar geen moeite mee,maar niet op maandagmiddag. Heb de kast in de hobbykamer afgeverfd en het antieke bureaublad overnieuw gebeitst,nu is het werkelijk klaar,oké,op een plintje na,en de op maat gesneden kokosmat komt morgen als het goed is.We missen bij de ingang een stuk houten vloer omdat die deur afgetimmerd was en er een grote kledingkast voor was gemaakt. Het was toen een kinderkamer voor de kinderen van m’n broer die hier tijdelijk heeft gewoond. Nu is het achterhuis leeg en hebben we die deur weer open gemaakt,stuk kast afgebroken,vandaar het ontbrekende stuk vloer. Maar een mooie zwarte kokosmat lost het probleem wel op. Aan de vloer zelf hebben we niks gedaan,eerst wilde ik hem opnieuw beitsen,maar achteraf vonden we een kale houten vloer toch meer charme hebben. Volgende week komt er een mooie grote naaitafel die ik via marktplaats hebt gekocht,nu nog een andere bureaustoel op de kop tikken en hobbyen maar.

 

Gisteren heb ik de hobbykamer helemaal schoon gemaakt,anders kon ik ook geen foto plaatsen vandaag?. s’Middags heb ik een taart gemaakt. Ik had de speculaaspoppen van de bakker nog en had beloofd om het ergens in te verwerken. De meeste zijn al verwerkt door de magen van m’n kinderen,maar nu moest er iets anders mee gerommeld worden. Viel niet mee om wat te fantaseren,ben tenslotte ook geen banketbakker.Maar het is wel wat geworden. Een speculaasbodem met een laagje pure chocolade er op,monchou met slagroom,en een laagje caramel,met geraspte chocola. Hij is best gelukt al zeg ik het zelf,lekkere combinatie en ziet er ook nog leuk uit. Zal vanavond even het recept op de site zetten.

Vanmorgen heb ik voor het eerst weer eens het beddengoed buiten gehangen,heerlijk dat die tijd er weer aankomt,verlang naar het voorjaar.

 

 

 

 

2 reacties op “High-tea,hobbykamer,en van alles.”

Geen reacties