De Dokter

Maandag 13 januari-2020

Zo,ik hoop dat ik de dokter weer genoeg heb gezien voor een jaar. Ik zie hem zelden,gewoon omdat we gelukkig eigenlijk nooit wat mankeren. Een voordeel daarvan is dat de dokter me serieus neemt als ik kom,omdat hij ons nooit ziet(zijn z’n eigen woorden). Maar nu was het maar liefst 3 keer raak in anderhalve week tijd. Eerst maar een keer de oren uit laten spuiten want ik begin toch wel slecht te horen. En dan gelijk maar een keer de bloeddruk laten meten. Ik heb na de geboorte van Mirjam,8 jaar geleden,zwangerschapsvergiftiging gehad. Paar dagen opgenomen geweest in het ziekenhuis en met medicijnen naar huis gestuurd. Half jaar onder controle gebleven en toen was het wel weer goed. Nu was ik eigenlijk wel benieuwd of hij nog steeds netjes zou zijn,dus vandaar dat we dat gelijk maar meepakte.

Maar volgens de assistente was de onderdruk te hoog en waren m’n oren schoon maar had ik een dof trommelvlies. Oké,nooit van gehoord! Maar toch vond ze dat ik een afspraak met de dokter moest maken. Drie dagen later kon ik terecht: nee hoor mevrouw,niks aan de hand. Zucht,voor niks geweest,zonde van de tijd.

De dagen daarna werd ik grieperig en hoeste m’n longen uit het lijf. Was eigenlijk bang voor longontsteking. Nou,daar gaan we maar weer naar die beste man. Even geluisterd,nee hoor ze zijn mooi schoon. ‘Kan ongeveer 6 weken duren; aldus de dokter. Nou,daar kon ik het mee doen. Was wel erg blij dat het geen longontsteking was anders was ik verder van huis. Nu is het wel een stuk minder geworden,maar de energie is zeker nog niet optimaal.

Mirjam die hoorde mij natuurlijk elke keer zo hoesten. Had ze zonder dat ik het wist een hoestdrankje voor me gemaakt. Ze had een bakje lauw water gepakt,daarin 4 dropjes gedaan en een eetlepel suiker(had ze in een boekje gelezen van een zieke knuffelbeer). Goed geschud en dat kwam ze bij me brengen met de mededeling dat ik dat op moest drinken dan zou het hoesten wel overgaan. Wat een lieverd. Ze hield wel in de gaten of ik ook echt er van dronk. Vind je het lekker mam? Ja hoor,heerlijk!!!! Het kind weer gelukkig?

Woensdag was Menno jarig en vrijdag Hessel. Het was de bedoeling om dat vrijdag samen te houden voor familie en vrienden. Maar doordat ik half ziek was hebben we dat toch maar uitgesteld. Zag het niet zitten om met veertig man hier in huis te zitten en zorgen dat er gebak en hapjes waren. Woensdagavond zijn er voor Menno wel een paar vrienden geweest maar daar hoefde ik niet naar om te kijken. Had een pecannotenkoek gebakken voor als er onverwacht toch iemand binnen zou rollen.

Had van de week ook 6 liter melk gehaald bij de boer. Even een dagje laten staan en de room eraf geschept om boter te maken. Dat is toch zo leuk om te doen en het stelt werkelijk niks voor. Je doet de afgeschepte room in een potje,doet er een eetlepel karnemelk bij en laat het een dag en een nacht op kamertemperatuur zuur worden. Nu kun je twee dingen doen: of je schud net zolang met het potje(deksel erop?) tot de boter los komt van het vocht. Je ziet dan gele bolletjes drijven. Maar dat kan wel 5 tot 10 minuten duren. Of je kiept het in een kom en doe het met de handmixer. Gaat stuk sneller. Je hoeft dan maar even te kloppen en de boter komt al boven drijven. en het vocht wat je overhoud is lekkere zachte karnemelk geworden.

Ook maakte ik van die boerenmelk 2 liter yoghurt. Stuk lekkerder dan in de winkel,de smaak is zacht, en ook zo leuk om te doen.

Had de smaak te pakken,want toen haalde ik uit het oude kookboek van school het recept voor chocoladevla. Niet moeilijk om te maken, en toen gelijk maar erachteraan een liter vanillevla. Dat kun je helemaal niet vergelijken met de gele vla uit de winkel. Alleen de kleur is al heel anders,heel zacht geel. Maar lekker dat hij is. Je ziet de zwarte pitjes van het vanillestokje er nog doorheen. Deed de vla en yoghurt in flesjes van een halve liter. Is ook nog leuk om cadeau te geven. De recepten volgen nog.

Van de rest van de melk bakte ik op Hessels verjaardag een stapel pannenkoeken,zo was de emmer melk helemaal leeg.

Zaterdag haalde Rien de nieuwe friteuse op. De oude was echt op. En we hebben voor de theeschenkerij ook een grote friteuse. Een van 2 keer 13 liter. Daar zit vloeibaar vet in ,maar op de een of andere manier vind ik de patat daar uit gewoon niet zo lekker als dat het gebakken wordt in frituurolie(blokken)van het merk Diamant. Dus daarom maar een nieuwe voor eigen gebruik. Een van 5 liter. Er zit een smeltstand op,dus kun je gewoon de blokken frituurvet gebruiken.

Zaterdag hield een tante haar verjaardag hier. Doordat ik zelf nog absoluut niet fit genoeg was om te bedienen kwam er een andere mevrouw mij vervangen. Zelf zorgde ik binnen dat de hapjes afgebakken werden en de toastje klaargemaakt,dan hoefde de bediening daar niet naar om te kijken Scheelde voor hun ook weer. Ben wel wezen feliciteren en even babbelen hoor,dat vond ik wel gezellig.

Deed ‘s middags de boodschappen,wipte gelijk even bij de slager aan. Omdat we willen gaan minderen met plastic afval had ik bij tupperware 4 broodtrommels voor de mannen en 2 vleeswarenbakken gekocht. Hier nemen ze het brood altijd in folie mee(daar wil ik ook vanaf). De vleeswaren haal ik meestal bij de Coop,maar dan juist heb je zoveel plastic afval. Dan maar naar de slager met m’n tupperwarebakken. Dan kunnen ze het rechtstreeks erin doen en heb ik geen plastic. En wat blijkt:de slager doet het zelf ook?. Volgens hem was hij niet erg veel duurder dan de Coop. Nou ,dat gaan we dan maar eens uitproberen,want hier gaan er nog aardig wat vleeswaren doorheen.

En ik had nieuwe dweilen van Jemaco besteld. Die van mij zaten niet veel vezels meer op,waren ook al een jaar of 8 oud. Nu heb ik twee nieuwe dweilen en een droogdoek. Met de groene dweil je de vloer en met de witte droog je hem na.

Nou,als je ziet wat er dan nog voor viezigheid aan de witte zit?. Dat blijft er dus op je vloer zitten als je hem gewoon aan de lucht laat drogen.Schaam me eigen met terugwerkende kracht,haha!

 

En vrijdagavond was er trouwens nog een vervelend iets. Menno vroeg of hij de auto kon lenen om naar z’n vriendin te gaan. Hij mag pas sinds woensdag rijden. Hij had al een half jaar het rijbewijs in bezit maar omdat hij nog geen achttien was mocht hij nog niet alleen op pad. Dus hij nam de auto mee,om half elf s’avonds telefoon: hé ma,heb je geen schadeformulier in je auto liggen? Slik!!!! Als het goed is wel,hoezo? Menno:heb een ongelukje gehad,nu zit hij voor een beetje in elkaar. Gelukkig was het niet zijn schuld,de andere jongen had op het laatst nog bedacht om af te slaan. Toen ging het mis. Ook de jongen was met de auto van z’n moeder. Allebei de auto,s hebben een deuk voor aan de zijkant. Dankbaar dat het zo afgelopen is,de auto is maar blik. Alleen is het wel vervelend dat we hem net twee dagen eerder verkocht hadden aan een garagehouder omdat we zelf een andere wilde. Hij zou hem ophalen wanneer we er een gevonden hadden. Ben benieuwd of hij hem nu nog hebben wil en hoelang het weer gaat duren met de verzekering. Allemaal weer rompslomp waar je niet op zit te wachten.

 

 

 

 

 

2 reacties op “De Dokter”

  • Gerdi Verweerd schreef:

    Wat zal jij een schone vloer krijgen!! Dus ondanks je ziek zijn toch nog aan het dweilen geweest ?. Bedankt voor de goede reclame ?. Beterschap, hopelijk snel weer helemaal fit!

    1. de Grebbestee schreef:

      Dankjewel Gerdi,het gaat al beter gelukkig. Maar de dweilen zijn superfijn,zou het dweilen nog leuk gaan vinden joh!!

Geen reacties