Zeeuwse bolussen

Maandag 11 juni-2018

Vandaag weer een nieuw recept: Bolussen. Echt van die lekkere stroperige bolussen. Ik heb het regelmatig geprobeerd met allerlei recepten,maar meestal waren ze zo droog als het achterwerk van de sint. Dit recept kreeg ik een paar jaar geleden van een juf uit Zeeland,haar broer was bakker. Nou, dichter bij het vuur kun je niet zitten. Het is best een werk,overigens een heel leuk werk,maar je doet het niet even snel tussendoor.

1 kilo bloem-20 gram zout-20 gram suiker-2 zakjes gedroogde gist-600 gram lauwe melk-150 gram zachte roomboter.

Maak van alle ingredienten een soepel deeg,ik gebruik daar zelf de broodbakmachine voor. Laat hem dan ongeveer 20 tot 30 minuten kneden. Doe de deegbal in een grote kom en laat het tot het dubbele rijzen.(klein uurtje)

Zet ondertussen 1 kilo lichtbruine basterdsuiker met 40 gram kaneel klaar( is wel ruim,maar beter iets over als straks tekort)

Vet 2 bakplaten in met boter,doe daarop bakpapier en vet het bakpapier ook in met boter.

Als het deeg verdubbeld is,op een met bloem bestoven aanrecht even goed doorkneden zodat de lucht eruit is. In stukjes van 75 gram verdelen. 5 minuten laten rusten. Dan de bolletjes deeg door het suikermengsel rollen(goed rollen),weer 5 minuten laten rusten. Nu rol je er met je hand kleine worstjes van en die rol je ook weer stevig door het suikermengsel

 

Dan kiep je de bak met suiker op het aanrechtblad en rol je de worstjes uit tot een streng van ongeveer 30 centimeter,rol deze nog een keer door het suikermengsel. Nu vorm je er een krakeling van en leg je ze op de ingevette bakplaat, klein stukje er tussen laten. Als de plaat vol is ,sla je ze plat met je hand, zodat ze tegen elkaar aan komen te liggen. Leg een doek erover en laat dit ook weer een uur rijzen.

Verwarm intussen de oven op 200 graden. Als ze een uur gerezen hebben,dan in het midden van de oven zetten en in 10 minuten afbakken.

Als ze uit de oven komen,gelijk de bolussen omdraaien zodat ze met de bovenkant in hun eigen vocht liggen . Dan direct afdekken met aluminiumfolie zodat ze onder het folie afkoelen. Dan blijft het vocht erin,en worden ze niet droog. Eet smakelijk.