Workshop Kerststuk en gereedschap

Vrijdag-9 november-2018

Vorige week eerst maar eens de computerkast uitgebaggerd. Geen overbodige luxe. Het was al weken een doorn in m’n oog,en aangezien die kast nogal veel openstaat moest het er toch maar van komen. En zoals bij zoveel klusjes geldt : wat je aanpakt valt mee,wat je uitstelt weegt zwaar. Was er toch wel een paar uur mee bezig,maar het voelt dan ook weer heerlijk. Er kon natuurlijk wel een halve vuilniszak met papieren weg,allemaal overbodig of overjarig. Nu moet ik zeggen dat hij er na een week nog steeds netjes uitziet,dat is al heel wat voor dit gezin. Eigenlijk heeft de kast ook een verfbeurt nodig,maar dat kan ik niet maken tegenover m’n hobbykamer,die is eerst aan de beurt:-)

Vaders heeft ondertussen het hele grote raamkozijn al geschuurd,weer een stapje verder. Er staat nog veel hobbymateriaal wat ik wel beneden moet houden omdat ik dat regelmatig gebruikt. Maar tussen dozen werken is drama,dat schiet niet op. Nu heb ik maar bedacht dat ik nog even wacht tot eind november,dan komt het achterhuis weer leeg en kan ik daar de dozen en de vriezer neerzetten,dan is het hok leeg,dat werkt toch wel een stuk prettiger. Dat zal een stuk sneller werken.Dat noemen ze je eigen voor de gek houden?.

 

Maandag starte ik met een enorme berg was. Heb wel 6 wassen gedraaid en nog was het niet weg. Dat komt omdat ik zaterdag bijna de hele dag buiten bezig ben geweest en alleen een was met hand,thee,vaatdoeken had gedraaid. Daar plukte ik nu de wrange vruchten van. Het was op zich wel lekker weer,maar echt drogen wil niet meer zo goed buiten,veel te vochtig. Het scheelt dat het aan lange lijnen hangt en hier altijd waait.

Voor het avondeten had ik lekker boerenkool uit eigen tuin bedacht,fikse emmer geplukt,in het zout gezet in de gootsteen. Toen ik ze een poosje later ging wassen ,was ik gelijk uitgegeten met eigen boerenkool. Getsie,stampvol luis. Brr,nu ben ik niet zo vies uitgevallen,maar bij de gedachte dit te moeten eten,nee,toch maar bij de coop gehaald.

Maandagavond kwam er weer een groepje vrouwen om een bloem te vilten,leuk om al die verschillende smaken te zien.

 

De dinsdag bestond uit allerlei klusjes, stofzuigen,wc,wassen,boodschappen,voor s’avonds alles klaar zetten voor de nieuwe viltgroep,paar bedden verschonen,en een paar dingen uitgeprobeerd voor de kerstworkshop.

Woensdag dankdag,het was een mooie preek. De dominee had het over alle zegeningen die we ontvangen. Dat zijn er elke dag veel,maar we vinden het normaal en zien het niet meer als een zegening. Het ging over het penninkje van de weduwe,zij gaf alles wat ze had vanuit het hart. En hoe vaak stoppen wij niet gedachteloos extra in de zak omdat het dankdag is,iets om over na te denken.

Woensdagmiddag ging ik met de drie jongste naar de stad,ze hadden alle drie nieuwe schoenen/laarzen nodig. Hidde wilde schoenen met lichtjes,hij had geluk,geslaagd. Maureen nam hoge lakschoenen,lekker stevig aan haar enkel,ze wil nog wel eens doorzakken. Die kan niet met goedkope schoenen af. Bij Mirjam duurde het uitzoeken wat langer,die heb nogal een eigen smaak. Maar goed,iedereen voorzien van nieuw schoeisel. Op weg naar huis mochten we nog even op overstekende koeien wachten. Ik vind dat altijd zo’n mooi gezicht,dat kan nog in ons dorpje. Van de week kwam ik op facebook hetzelfde tegen,die man reed daar ook en heeft een filmpje ervan gemaakt,hij verwoorde het mooi. Hij zei:of je kun je eigen er aan ergeren dat je moet wachten ,of je geniet gewoon van dit mooie moment,verstandige man.?.

s’Avonds ging Rien naar de kerk met een paar kinders en vilte ik nog een bloem met glitters,een uitprobeersel. De foto geeft het niet duidelijk weer,maar het staat wel leuk.

Donderdagmorgen vertrokken de Russen weer,ze zijn drie weken geweest en vonden het ook wel weer lekker om naar huis te gaan. Kreeg nog een dikke smakkerd van mevrouw,en ze hoopte volgend jaar met een groep vrouwen te komen vilten. Ze had meegedaan met een groep die kwamen vilten en dat alles was gefilmd door haar man en doorgestuurd naar die vrouwen daar. Dat vonden ze helemaal geweldig,dat kennen ze daar niet.

Daarna ging de vaart erin,verschoonde weer een paar bedden,poetste de wc,sopte de koelkast uit,ruimde alles glad,stofzuigde de benedenverdieping,deed een geurkaasje aan,dat ruikt zo lekker als je dan binnen komt,maakte een schaal appelmoes voor bij het avondeten,ruimde de was in de kast,waste nog 5 wasmachine,s en 2 wassen van de Russen en ging naar de markt. Bakte voor tussen de middag voor de kinderen een boterham met kaas in de koekenpan,bij gebrek aan een tosti ijzer. Die is kapot en ik was eigenlijk ook niet van plan om een nieuwe te kopen. Als de heren s’avonds laat thuis komen,dan bakken ze nog graag een tosti. Tot zover heb ik daar geen problemen mee. Alleen het schoonmaken,dat is het probleem,als ik dan s’morgens beneden kom,staat dat ding nog vies op de aanrecht en geven ze elkaar de schuld wie hem het laatst gebruikt heeft. Daarom geen nieuw apparaat.

De rest van de dag was ik druk met de kerstworkshops verzinnen en s’avonds heb ik ze afgemaakt. Dat is een krans geworden voor aan de deur en een stuk voor op tafel met gevilte amaryllisbloemen. De prijzen en datums voor de workshop komen nog op de viltpagina,denk over twee weken.

Vanmorgen was ik het helemaal zat,de la van Maureens kledingkast hing al ik weet niet hoelang los,de deurklink van de overloopdeur hing ook al lang los. Nu is het probleem hier altijd,dat als er iets moet gebeuren er geen gereedschap is. Gereedschap zat,maar nooit wat je nodig hebt op dat moment, Kun je voor mij even een schilderij ophangen? Eeh,sorry,niet de goeie maat pluggen,of geen schroeven ,of geen goed bitje voor de boormachine. Kun je even de deurklink vastzetten? Eeh,weet niet waar de inbussleutels zijn. Kun je even dit of dat voor mij doen? Eeh,heb ik een waterpomptang nodig,weet niet waar die is. Dat was ik zo zat,dat ik daarom vanmorgen eerst naar de gamma ben gegaan en een nijptang,waterpomptang,inbussleutels,schroevendraaiers,een set met verschillende bitjes,pluggen in allerlei maten,schroeven en een gereedschapskist voor me eigen heb gekocht. Een beetje normale vrouw koopt bloemen voor haar eigen ,maar ik gereedschap:-( Zo,en nu hoeven er geen smoesjes meer verzonnen te worden want nu heb ik zelf gereedschap. En als ze het willen lenen mogen ze tien euro borg betalen,anders zie ik het nooit meer terug. Zo,mams heeft gesproken?.

Vanmiddag maakte ik het zaaltje even klaar en gezellig voor vanavond,dat was verhuurd voor een verjaardag,en morgen avond weer een,en volgende week drie keer. Het loopt echt leuk,dat zaaltje.

Nam nog een foto van m’n lievelingsplant,een wingerd. Normaal kleurt hij langzaamaan rood,maar nu is hij al veel blad verloren,zal wel door de droogte komen. Maar hij is nog steeds prachtig. Er zitten ongelooflijk veel spreeuwen in,die zijn gek op de paarse besjes die onder het blad zitten.