Winter

Dinsdag 9 februari-2021

Het is me het wintertje wel zeg. Daar hadden we niet meer op gerekend denk ik. Ik was al blij dat de krokussen weer boven de grond uitkwamen en kreeg al een heerlijk lentegevoel. Maar dat was dus te vroeg. Maar goed, de kinderen vinden het geweldig. En het was ook prachtig dat alles zo wit was, maar nu na een paar dagen is het een grote blubberzooi. Buiten en in de hal. Niet leuk meer.

Zaterdag kwam de timmerman een begin maken met een kast in de hal. Waarvoor? Voor al die schoenen, klompen, laarzen, koelboxen, rugzakken, gereedschap, sjaals, mutsen, handschoenen, springtouwen, skateboards waar ik m’n nek over breekt als iedereen thuis is. Eerst paste alles nog netjes op de mat, maar naarmate het gezin groeide en er een paar gingen werken werd de mat te klein. Toen had ik voor een tijd terug bedacht om een wand van veilingkisten te maken en dan ieder z’n eigen kist om daar hun troep in te gooien. Werkte ook niet en het stond nou niet bepaald netjes. Dus nu moet de kast uitkomst bieden om een nette hal te krijgen. En als ze het nu weer niet in de kast zetten? Dan gooi ik het naar buiten?. Het kost tenslotte zat geld om een kast te laten bouwen. Dus daar valt niet meer over te twisten. Kom je thuis….spullen gelijk in de kast! Hij heeft hem zaterdag niet af gekregen en moet het buiten z’n werktijd om doen maar hij hoopt hem met 2 weken af te hebben. Hij moet de deuren nog maken en de planken. Belde zaterdag de schilder of die tijd had om hem te schilderen en die stond gisterenmiddag op de stoep om te kijken. Hij had gelukkig tijd en zin, nou heeft hij dat altijd wel hoor, het is een hardwerkende, altijd positieve Urker die hier in het dorp woont. Blij met hem. Hij gaat hem van de week in de grondverf zetten en alle gaatjes en kieren dicht plamuren en dan moet hij ossebloedrood geverfd worden. Lijkt me erg mooi in een grijze hal. En Rien vond vanmiddag op zolder nog een tas met oude antieke porseleinen knoppen voor op de deuren. Gaat vast ergens op lijken.

Bakte een cake met suiker/kokoslaag voor zondag. Voordat ik er een foto van kon nemen hadden er een paar al fiks in gesneden.

Bakte nog een stel jamkoekjes erbij voor de gezelligheid. In vorm van een hartje, staat ook altijd leuk. Zal morgen het recept erop zetten, zijn erg lekker.

Menno was zo lief om de wekelijkse boodschappen voor me te doen zodat ik lekker de strijk weg kon werken en nog even tijd had om bij m’n ouders op de thee te gaan.

Maandagmorgen mochten er eindelijk weer 2 kinderen naar de basisschool. Hidde en Mirjam. Hier had ik echt naar uitgekeken, het liep met thuisonderwijs niet echt lekker meer. Geen gang meer in te krijgen. En het vooruitzicht dat ik dan weer eens lekker op kon schieten met m’n huishoudelijke taken. Dat loopt al, weken niet lekker meer. Maar wat denk je….? Nu door de vorst lopen er drie volwassen mannen thuis die niet kunnen werken door het winterweer?. Maar we blijven moed houden dat er nog een tijd komt dat ik weer iedereen uit mag zwaaien en als ze dan weg zijn dat ik weer door het huis kan racen en dat het dan tot in ieder geval 12 uur opgeruimd en schoon blijft?. Ooit moet dat toch weer een keer lukken. Moest sinds weken weer de bekers en fruitbakjes klaarmaken voor school. We waren ook nog te laat, moet er weer even inkomen. Maar we waren niet de enigste kwam ik achter want er liepen er nog zat buiten het hek. Op de terugweg gelijk maar naar de Coop en thuis aan het deeg voor de kaasbroodjes voor het middageten begonnen. Liet het deeg draaien in de broodbakmachine en na het rijzen bolletjes van gemaakt en belegd met uien, kaas, spek of ham. Daarna mocht het nog een uurtje rijzen en was het om 12 uur klaar samen met een pan verse tomatensoep.

Maakte na het eten een begin met het kaarden van een vacht, dat spint een stuk lekkerder als alles uitgekamt is. Gooide de inhoud van de zak maar op de grond, zo kan ik het het beste uitzoeken. Nu draai ik elke keer tussen de bedrijven door wat wol door de kaardemolen, zo komt de vacht ook vanzelf op. Heb toch nooit tijd om uren achter elkaar aan één klus te werken. Daarvoor ligt er altijd nog teveel werk te wachten.

Kookte een pan met boerenkool, worst en spek. Bakte een kruidkoek voor bij de koffie. Toen ik vanmorgen op kwam was dit alleen nog over, terwijl we gisterenavond maar met z’n vijven waren bij de koffie. Weet niet wie er zo z’n best heeft gedaan maar ik denk dat de persoon het wel erg lekker vond?.

Vandaag de wasmanden leeg gewassen en opgehangen, de mannen zorgde voor schone paden bij het huis en bij de vakantiehuizen. Rien haalde z’n computer en boekhouding op van de oude zaak en zit nu hier thuis op het kantoor, net zo makkelijk en fijn. Bakte voor tussen de middag een stapel pannenkoeken, die ging tot de laatste toe op. Had drie liter beslag.

Na het eten ging ik aan de slag om een patroon te tekenen. Heb me eigen opgegeven voor een onlineviltcursus om een jurk te leren vilten. Dat lijkt me erg leuk. Hij word gemaakt van wol en zijde. Ziet er niet ingewikkeld uit, waar je wel goed op moet letten is dat je patroon past, maar dat wordt allemaal heel duidelijk in de filmpjes uitgelegd. Toen ik daar mee klaar was, was het inmiddels tijd om Mirjam van school te halen. Hidde was vandaag al weer vrij omdat de juf ziek was, hij zat net 1 dag op school. Maakte een pan babi pangang met rijst en bami voor het avondeten, daar hebben ze goed van gegeten, was nagenoeg op. Na het eten nog een poosje wol gekaard.