Winkelen, verjaardag, kantklossen

Vrijdag 1 juli-2022

Vorige week woensdag kwam de vrouwenvereniging van Achterberg een paar uurtjes in de theeschenkerij. Ze waren een middagje uit geweest en hier eindigde ze de dag met koffie, lekker chinees eten en ijs. Het was een groepje van 27 vrouwen en m’n vaste serveerster zat ook bij de vrouwenclub. Ze was dan ook meer mij aan het helpen met bedienen dan dat ze op haar stoel zat om gezellig te kletsen met de andere. Ze kan nooit zo makkelijk stilzitten. Omdat ze rond half zes hier zouden zijn kon ik zelf niet mee eten met het gezin. Gelukkig had een schoondochter aangeboden om die avond voor me te koken dus dat liep allemaal heerlijk door daar binnen. Kreeg nog een bordje met gebakken piepers en biefstuk door de deur geschoven zodat ik zelf tussen de bedrijven door wat naar binnen kon werken. Om half negen was iedereen weer vertrokken, ruimde ik binnen nog de troep op( dat was helaas wel blijven liggen) en lekker zitten handwerken op de bank. s’Middags voor dat de vrouwen arriveerde was het nog een paar uur doorpezen met schoonmaken. De nieuwe tafels en stoelen moesten erin gezet worden en natuurlijk eerst schoongemaakt. Alles ontsmet en opgewreven, overal bloemenvaasje en verse bloemen uit de tuin op tafel. Staat wel mooi. Nu hebben we allemaal dezelfde maat tafels en leren stoelen die makkelijk af te nemen zijn en ook wat hoger zitten dan de vorige. En met het bedienen kun je makkelijker tussen de tafels door. Het lijkt wel allemaal wat donkerder omdat de tafels donker gebeitst zijn en de stoelen zwart leer. Maar het oogt wel rustiger nu alles een kleur is.

Donderdagmorgen had ik onverwachts een vrije ochtend. Had twee cursisten op het lijstje staan voor spinles maar toen ze er om half elf nog niet waren heb ik maar een mailtje gestuurd waar ze bleven. Kreeg s’middags terug dat ze aan het werk waren en dat de afspraak voor s’avonds stond. Foutje van mij. Nou ja, de tijd kwam wel vol. Was al om 8 uur naar de markt geweest, dus dat had ik al binnen. De tijd maar aan het huishouden besteed, huisje op orde maken voor de Canadezen die s’middags zouden komen. En toen kwam ik erachter dat in dat huisje de airco kapot was. Vorig jaar hadden we er al problemen mee en is er een monteur geweest die een onderdeel vervangen heeft. Dat kosten toen 1000 euro maar hij deed het toen weer goed. De monteur had beloofd dat hij na een paar weken zou terugkomen om te controleren of het allemaal nog goed werkte maar is nooit opkomen dagen. Vaak berichten gestuurd maar nergens op reageren. Vreselijk zulke mensen! Ook nu hij kapot is heeft hij dagen niet gereageerd en uiteindelijk belde hijzelf terug naar de man die het voor ons regelt. Hij belde alleen maar om te melden dat hij erg druk was en geen tijd had. Je zou hem toch, je afspraken niet nakomen en dan zeggen dat je geen tijd hebt. Daar kan ik zóóóó slecht tegen hé. Maar ondertussen was het snikheet geworden, en dat huisje zit ook nog op de zuidkant dus de hele dag zon. Heb bij de mensen maar een grote ventilator gebracht, dat scheelt een stuk. Ze zeiden dat ze het niet erg vonden en dat ik het echt niet vervelend hoefde te vinden. Gelukkig, maar ik baal er echt van. Nu iemand gebeld die een ander bedrijf voor ons probeert te regelen.

Maandag had ik echt een baaldag ,compleet ingekakt. Kon niet opschieten met het werk, stond te zwaaien op m’n benen. Heb die middag nog wel geprobeerd om een stuk aan m’n jurk te werken maar dat liep ook al niet lekker. Naailes afgezegd en om half negen naar bed gegaan, geslapen tot de volgende ochtend kwart voor 7 en toen was het weer over. Dat overkomt je soms hé, niet tegen te vechten. Zo’n dag kun je beter maar gewoon over je heen laten komen, dan heb je het voor jezelf het makkelijkst.

Dinsdag had Mirjam een dag vrij omdat de juffrouw ziek was. Dat was voor haar natuurlijk feest. En altijd komt dan de vraag of we samen iets leuks gaan doen. Nu vroeg ze of we gingen winkelen. En als ik ergens een hekel aan heb………..! Maar goed, voor haar waren we nog niet echt op pad geweest voor kleren, want ze kon nog aardig wat van de vorige zomer aan. En ik moest toch hoognodig naar de stad om sokken in te slaan want die waren hier erg schaars geworden. Maar voordat we gingen moest er eerst gewerkt worden boven. We hebben samen 4 slaapkamers gepoetst en de bedden verschoond. Zo ga je toch makkelijker weg als er al wat werk verzet is. Toen naar Rhenen. Eerst bij de Hema voor iedereen sokken gehaald. Voor de werksokken voor de mannen in huis moet ik naar de markt in Veenendaal, maar dat doen we een andere keer wel. Die sokken die slijten wel hoor in de houten klompen. Daarna bij ladys only geslaagd voor Mirjam, een hele leuke lange jurk voor de zondag en nog een rokje en shirt. Met anderhalf uur stonden we weer thuis dus dat was lekker snel gegaan. Inmiddels was Maureen ook thuis gekomen van school, die had toetsweek dus elke dag maar twee uurtjes naar school. Ze zag de leuke nieuwe kleren van haar zus en vroeg of zij ook een setje mocht halen. Die kon ze ook wel gebruiken want ze schiet de lucht in. De dames samen op de fiets naar Rhenen en ook zij kwam met een mooie lange rok en leuk shirt thuis. Kinderen weer helemaal blij. Nu moet ik nog samen met Hidde op pad. Maar die wil niet met z’n zussen erbij want tegen dat ‘gezeik’ dat ze niks kunnen vinden kan hij niet tegen, aldus Hidde?.

s’Middags kwam er een vriendin haar gekochte spinnewiel showen. Ze wil graag leren spinnen en had bij het klomperschuurtje een wiel voor 5 euro op de kop getikt. Kijken of we hem aan de praat kregen. Maar het was zo’n oud en gammel dingen dat hij in de brandcontainer beland is. Nu heeft ze een oudje van mij mee om te oefenen. En gisteren kreeg ik alweer een foto dat ze er nog een gevonden had. Hopelijk is die wat beter. Ze nam gelijk het kantkloskussen met toebehoren mee die ze bij het kantmuseum had gekocht om samen te gaan leren kantklossen. Maar dat wordt een klusje voor de wintermaanden hebben we bedacht.

 

s’Avonds hebben we met z’n allen een poosje buiten gewerkt. Rien was de volgende dag jarig dus dan wil je het weer een beetje op orde hebben. Hidde aan het vegen, Rien aan het schoffelen, en ik met de meiden onkruid trekken. Schoot lekker op zo met z’n allen. Maakte gelijk een krans van de zaaddozen van de papaver. Daar staan er zoveel van. Dus als je ook zo’n krans wil maken, kom gerust knippen want ik heb er ZAT!

Voor Rien z’n verjaardag heb ik het me maar makkelijk gemaakt. Gebak bij de taartenbakker besteld, 2 schalen met vishapjes bij m’n broer besteld. Die heeft een viswinkel in Wageningen en die hapjes zijn zo lekker hé?. Ziet er ook zo mooi uit.

Heb wel een grote pan met gehaktballetjes gemaakt voor aan het eind van de avond Die lust iedereen. Verder een grote schaal bowl, drinken, zoutjes. Zo kwamen we de avond wel door. Was echt een ouderwets gezellige avond. Dat is ook niet altijd vanzelfsprekend. Rien is 53 jaar geworden. Waar blijft de tijd!

De nieuwe rotanstoelen zijn binnengekomen. We hadden in de kamer geen eethoek meer staan. Dat was allemaal net krap zat omdat het antieke dressoir van Rien z’n opa en oma er stond. Maar als de meiden aan het knutselen waren moesten ze elke keer in de keuken aan de tafel gaan zitten terwijl wij in de kamer zaten. Dat is natuurlijk niet leuk. Nu Rien z’n kantoor verbouwd heeft kan hij daar het dressoir kwijt en kunnen wij onze eettafel( die was naar de theeschenkerij verhuisd) weer terugzetten. Dat is een prachtige koloniale tafel die we niet kwijt wilden. Alleen de stoelen hadden het na die 20 jaar wel begeven. Nu rotanstoelen gekocht, zit wel vrij hard dus als het vlas van m’n weefgetouw afkomt dan wil ik kussens voor op de stoelen gaan weven.

Het vlas weven schiet al lekker op, zijn allemaal korte proeflapjes.

 

Er rolde twee grof gesponnen bollen merinowol van het wiel. Wil ik gebruiken voor een sjaal weven. Nu moeten er nog een paar bollen wol met verschillende diktes, kleuren en structuren gesponnen worden. Dat geeft zo’n leuk effect in een geweven sjaal.

Kwam een schaal met heerlijk gebakken chocoladekoekjes uit de oven waarvan de helft in de diepvries ging. Niet dat dat verschil maakte want de volgende dag waren ze al op, ook die uit de diepvries, dus dat had weinig nut?.

En een prachtig avondrood.