Weven en vakantie

Zaterdag 17 juli- 2021

Zo, lekker vakantie! Heb er naar uitgezien. Even een paar weken niet meer zo op de klok leven. Voor Maureen begon de vakantie al afgelopen maandag. Ze mocht die dag ook gelijk gaan logeren tot donderdag want haar vriendin in Tricht was jarig. Ze zou alleen met de trein gaan en ik vond dat best nog wel een dingetje. Anders komt haar vriendin met de trein naar Kesteren en pikt haar dan van het station op en reizen ze samen weer terug. Maar nu moest ze dan alleen. Ik had er meer pijn in m’n buik over als zijzelf. Ze wist het allemaal precies hoor, volgens haar hoefde ik m’n eigen echt geen zorgen te maken. Het is gelukkig ook goed gegaan. Misschien ben ik te bezorgd?. Ze vertrok eerst om half 11 naar Rhenen om een cadeau te halen en om 11 uur had ik een echtpaar in de theeschenkerij om een familiere├╝nie door te spreken. Als tenminste alles nog door kan gaan want het is weer een onzekere toekomst geworden. Er zijn weer aardig wat afspraken gemaakt voor verjaardagen maar er zijn er ook alweer geannuleerd. Het blijft voorlopig weer afwachten.

Het werk moest die dag tussen alle bedrijven door gebeuren. ‘s Middags kreeg ik weer mensen die even een kaaspers langs kwamen brengen. Dat klusjes staat voor de vakantie. Lijkt me toch zo leuk om zelf eens een kaasje te maken. Het boek hoe het moet heb ik al, de kaaspers ook, nu de rest nog. Komt best wel wat bij kijken hoor, dat wordt een uitdaging.

Na het babbeltje en een bak koffie vertrokken de dames weer richting Barneveld en kon ik aan het eten beginnen. Om kwart over 6 zou ik opgehaald worden voor m’n eerste les in weven. Maakte voor het gemak maar een pan nasi, dat gaat snel en je hebt weinig pannen nodig dus ook snel klaar met de rommel opruimen. We aten al om 5 uur zodat alles opgeruimd was toen ik vertrok. Heb er toch zo’n hekel aan als ik weg geweest ben en bij terugkomst overal nog troep ligt. Maar we waren mooi op tijd klaar en vertrokken kwart over 6 richting Laag-Soeren. Drie kwartier rijden. Is nog te doen. En wat was het leuk. Heb m’n ogen uitgekeken bij de mevrouw. Heb eigenlijk maar 1 foto gemaakt van haar kast met weefsels, de volgende keer zal ik er een stel nemen van haar weefgetouwen.

We begonnen met het afmeten van de draden om de volgende les het weefgetouw mee in te spannen.

Zij had het nu vast voor ons gedaan zodat wij thuis( mochten het getouw mee naar huis nemen om te oefenen)gelijk aan de slag konden. We weven een sjaal. Nou, dat was geen straf, het is ontzettend leuk om te doen, kon er geen genoeg van krijgen. Vind het jammer dat m’n sjaal nu al klaar is. En toch is hij twee meter lang, gaat best wel snel. Alleen het inspannen van het weefgetouw schijnt wel wat uurtjes te duren, maar als de draden er eenmaal opzitten hoef je alleen nog maar de schachten elke keer te verzetten en de steeklat met wol er door heen te halen. Ze had het weefgetouw voor mij ingespannen met blauwe draden. En zelf koos ik er nog een groene draad bij. Maar toen ik aan het weven was vond ik het toch eigenlijk best wel saai dat blauw en groen.

Had zelf nog een streng Art-Yarn gesponnen wol liggen in blauw/groen tinten, weefde dat mee en dat gaf toch zo’n superleuk resultaat?. Allemaal mooie verdikkingen erin, echt prachtig.

En bij het blauw en groen speelde ik een beetje met de schachten zodat er verschillende patroontjes ontstonden (met af en toe een foutje erin:-) Al met al ben ik enthousiast over m’n eerste weefsel.

Dinsdag had ik de workshop vacht vilten. Buienradar gaf heel veel regen op zodat ik nog twijfelde of ik het niet moest annuleren. Maar de dames hadden er zo’n zin in dat dat geen optie was. Nou, dan gokken we het er maar op. Het viel nog mee met de regen, net toen we wilde beginnen kwam er een hoosbui en daarna af en toe een spatje. Toch blij dat we het door hebben laten gaan. Op de foto waren de vachten nog drijfnat maar als ze opgedroogd zijn en uitgekamd heb je een mooi fluffy vloerkleed.

‘s Avonds om 9 uur vroeg Rien of ik er nog aan gedacht had dat zijn secretaresse de volgende dag kwam voor de boekhouding. Aaaaah, neeeee, getsie, vergeten?. Daar ging m’n weefuurtje. Dik uur bezig geweest en toen was alles weer uitgezocht en compleet voor de dame. Zo, daar ben ik weer drie maanden vanaf.

Woensdag een dagje voorbereiding voor de high tea voor donderdag. Bracht en haalde de kinders van school omdat ze een zware tas met schoolspullen mee terug moesten nemen. Pa en ma kwamen die avond op de koffie en ma bracht gelijk een borduurwerk mee wat ze weer af had. Ze is de 4 jaargetijden voor me aan het borduren en nu zijn er drie klaar, lente -zomer- herfst. Zo mooi. Nu alleen de winter nog en dan kunnen ze ingelijst worden. Het is een hele klus maar ze kan zo mooi borduren. Dat heeft ze echt van haar moeder, oma Grietje, die kon het ook zo mooi.

Donderdagmorgen vertrok ik al vroeg naar de markt. Om 11 uur zouden er twee dames voor een high tea komen, en er moesten nog dingen gebakken worden en alles klaar gezet. Maar het lukte allemaal op tijd en konden de dames beginnen. Was zo leuk, het waren twee dames van tegen de tachtig, twee vriendinnen. Ze genoten er echt van maar kregen niet alles op. Heb wat over was maar in een bakje meegegeven.

Om half 8 kwam er een groep van dertien dames voor een high tea. Kreeg een uurtje hulp want dat redde ik niet alleen. Het komt toch op het laatste neer anders is het al een beetje droog voor je het serveert. Had de tafel voor 12 personen gedekt, dat was ook opgegeven. Toen de club arriveerde vroeg ze of ik er een te weinig had neergezet. Volgens mij heb ik het voor het opgegeven aantal gedekt. Was de dame vergeten zichzelf erbij te tellen?. Vond het wel lollig, gelukkig kon ze er zelf ook wel om lachen. Had nog extra over dus het was geen probleem. Meestal maak ik voor een persoon extra omdat het toch regelmatig voorkomt dat er nog een bij aanschuift. Een foto heb ik niet genomen omdat de dames al aan tafel zaten, wel een van de afwas, het glaswerk had ik al gedaan, de foto spreekt voor zich;-)

Lag om 12 uur op bed en de volgende morgen kwam ik er pas om 7 uit. Nou, dat is ook niets waard om zo laat op te staan. Kon de hele dag de gang niet te pakken krijgen. Vervelend! De kinderen hoefde maar een uurtje naar school en dan hadden ze vakantie. Bakte een appeltaart, er arriveerde een Nederlandse mevrouw uit China voor 2 maanden. Kwamen mensen uit Zeeland op vakantie. Maakte voor het avondeten gebakken aardappelpannekoek met spek en ei en heerlijke verse doperwten. Was maar een klein pannetje want er was bijna niemand thuis.

Na het eten naar een verjaardag van een neefje gegaan. En voor vandaag staat er van alles op de planning wat gisteren is blijven liggen. In ieder geval de diepvries, die maakt al een week zo’n raar geluid, volgens de monteur moet hij ontdooid worden en dan moet het over zijn. Heb alleen geen diepvries meer waar ik de spullen in kan stoppen. Rien heeft alles in kratten gelegd, schone wol eronder en schone wol erover, en dan moet het als het goed is een poosje bevroren blijven tot de diepvries ontdooid is.