Wij staan D.V 11-12-13 juli op de Poederooijse dagen . Het handwerkwinkeltje is gewoon geopend. Welkom!

Weer met frisse moed

2 Januari-2019

De grote drukte is weer voorbij. Ondanks dat ik het wel een mooie en gezellige tijd vind ben ik toch blij dat het gewone leven weer gaat beginnen. Weer een beetje ritme in het gezin,dat is beter voor iedereen. Twee weken vakantie zijn voorbij gevlogen. En zijn er wel weer aardig wat klussen gedaan die moesten gebeuren. De vrijdag voor kerst is de schoorsteenveger langs geweest. Nou,dat heb ik geweten. Toen ik hem voor 12 jaar terug voor het eerst belde zei hij dat hij eigenlijk geen houtkachels meer schoonmaakte. Maar vooruit,hij wilde het toch voor een keer nog doen dan. Maar hij komt toch nog steeds elk jaar terug,en ik moet zeggen dat het altijd gezellig is als hij komt. Het is al een oude man,maar toch klimt hij nog steeds het dak op ,behalve deze keer want toen regende het te hard. Nu heeft hij het alleen van binnenuit geveegd. Tot zo ver ging het goed,hij had binnen om de kachelpijp een sjaal gebonden,omdat daarlangs ook nog wel eens troep naar beneden komt. Nou meneertje ging druk aan het vegen en het ging prima,weinig roet tot zover. Even gezellig koffie gedronken en een babbeltje gemaakt. Toen meneer naar huis ging haalde hij nog even de sjaal van de kachelpijp. Nou,daar kwam me toch een enorme roetwolk de kamer in,hij schrok er zelf van. O sorry,zei hij,dat had ik niet verwacht?. Haha,hij kon er ook niets aan doen. Dat betekende dat ik de kamer nog een grote poetsbeurt moest geven voor de kerst. Daar had ik die middag geen tijd meer voor. We hadden s’avonds kerstfeest van de kinderen in de kerk en de schoorsteenveger ging pas om half 4 weg,dat ging niet meer lukken dus. Heb met een doekje even het zwart van de banken en tafel weggehaald,de rest moest blijven liggen tot de volgende dag. Hoe smerig ik dat ook vond,het was niet anders,aan het doekje op de foto zie je hoe vies het was,dat was alleen maar van de tafel.

De volgende dag vroeg opgestaan en de kamer een grote beurt gegeven ,4 emmers smerig water kwamen eruit. Maar wat voelde het lekker om zo voor de kerst nog een schone kamer te hebben. Behalve de gordijnen,daar had ik echt geen tijd meer voor. Die was ik 2 keer per jaar,een keer in het voorjaar en altijd als de schoorsteenveger geweest is. Dat moet ik volgende week dan maar doen,het wassen is het werk niet,maar ze moeten ook allemaal gestreken worden.

De maandag voor kerst was echt zo’n heerlijke dag waarop er veel werk verzet werd. Gaf eerst de douche een grote beurt,ruimde het achterhuis helemaal op,lapte buiten de ramen,binnen was zaterdag al gebeurd,schuurde het gasstel,draaide 7 wassen weg,boodschappen voor de kerst gedaan,kookte een pan boerenkool en zat s’avonds met een heerlijk voldaan gevoel nog een poosje aan een sok te breien. We kregen als verrassing nog een heel groot kerstpakket van de kinderen,wat een schatten hé! Zie je wel dat je altijd in je kinderen moet blijven geloven,ook al zijn er soms moeilijke tijden,het goede zit er echt wel in hoor?.

 

De eerste kerstdag verliep een beetje als een zondag, 2 keer naar de kerk en s’middags gingen mijn ouders mee en kwamen daarna gourmetten. Op een kind na was het gezin compleet,hij was bij z’n vriendin. Het was een gezellige avond.

2e kerstdag verliep een beetje hetzelfde,dit keer met de familie van Rien. Eerst naar de kerk ,daarna het zaaltje even op orde maken voor een familie die hier met hun gezin gezellig kwamen kerst vieren. Daarna weer aan het gourmetten geslagen,ook weer gezellig verlopen,ditmaal was er wel de andere zoon met zn vriendin en kinderen bij en waren er weer twee andere zonen bij hun vriendinnen.

De volgende dag ben ik nagenoeg de hele dag in de hobbykamer aan het sauzen geweest,Ik wil hem perse in de vakantie af hebben,nu nog het kozijn en de kast 2 keer verven en dan is hij klaar. Ga ik dat nog redden in 2 dagen? Waarschijnlijk niet:-(

s’Avonds had ik de verjaardag van m’n zusje. Zusje is inmiddels ook al 30 jaar oud. We schelen 16 jaar,ik weet nog wel dat ik een gat in de lucht sprong toen zij geboren werd . Ik had alleen maar 5 broers en ben 16 jaar de enigste meid in huis geweest,dus je snap wel hoe leuk het was toen zij kwam.

De vrijdag voor oud en nieuw zat ik met zoonlief bij de dokter,hij was s’nachts onderuit gegaan met z’n scooter. Had een grote vieze schaafwond op z’n knie en kon hem niet meer buigen. Zie je wel,je moet gewoon naar je moeder luisteren,de nacht is voor het ongedierte?. Nee hoor,was blij dat het zo afgelopen was. De dokter heeft het verbonden en nu mag hij een paar dagen strompelen. Hidde kreeg kiespijn en gelukkig wilde m’n schoondochter even met hem naar de tandarts,hij kon er nog net tussen gepropt worden. Het kind ook weer blij.

Het zaaltje moest weer schoon gemaakt worden voor vrijdag,dan was er weer een verjaardag. Vilte nog even een bloem voor de buurvrouw als nieuwjaarsgroet i.p.v een kaart. Op je buufje moet je zuinig zijn hé.

Rien is de hele dag bezig geweest met de schuur uitmesten,hij had het goed te pakken want er staat niet zoveel meer in. Lekker een hoop zooi naar de stort. Nu kun je tenminste weer met een gerust hart naar binnen kijken. Die schuur moet nog opgeknapt worden en er zit nog geen deur in. Dat vind ik normaal niet zo erg,maar nu er zoveel vreemde mensen over de vloer komen in het zaaltje wil je het toch wel graag netjes hebben. Man,ik schaamde m’n ogen uit m’n hoofd zoals het eruit zag.

Oud en Nieuw

Zaterdag was de grote dag voor het oliebollen bakken. Dat is hier altijd een heel feest waar iedereen naar uitkijkt. Voor dat we begonnen heb ik eerst de was gestreken,een paar wassen weggedraaid, kamer gestoft,keuken gezeemd,die was nog vet van het gourmetten,eerder geen tijd gehad. Rien maakte z’n rondje bij de bakker voor bloem en bij de Kreko de olie . Tot zover ging alles goed. Ik zei s’morgens tegen een schoondochter: ik heb zomaar een gevoel dat het vandaag mis gaat met oliebollen bakken. Nou,zou het, zei ze. Het voelde echt zo. En inderdaad,ik gooide het dubbele gewicht aan zout bij m’n eerste lading beslag,daar kwam ik achter toen Rien de eerste bollen uit het vet haalde. Oke,ze zijn nog te eten ,maar een extra glas water erbij kan geen kwaad,hihi. De tweede lading beslag ging gelukkig goed.Dat was één ding. Daarna kwam m’n vader, die gooide door er met de gedachte niet bij te zijn, 3 liter teveel vocht bij z’n beslag?. Dus die keek ook niet blij meer. Gauw weer bloem en gist bijgehaald en het deeg weer aangepast. Ook die oliebollen smaakte nog best. Erg zo’n dag. 26 jaar gaat het goed achter elkaar,en nu dus een keer niet. Nou,het was er niet minder gezellig om,dat scheelt.

8 uur gingen de laatste weg. Binnengekomen eerst nog maar de wc boven en onder schoongemaakt,bijkeuken gedweild,gestofzuigd. Anders zit ik de hele zondag m’n eigen te ergeren aan die vieze rommel. Daarna even de oliebollen en appelbeignets naar een schoonzus en naar m’n schoonmoeder gebracht, en toen was het inmiddels 10 uur. Leuke dag geweest.

Maandag ,oudjaarsdag eerst de tandarts gebeld voor manlief,die loopt al weken met kiespijn rond. Er is al een kies getrokken voor 2 weken terug maar de pijn is nog niet weg. Daarna de VGZ voor de polis aan te passen . U wachttijd bedraagt 2 minuten,afijn,15 minuten later was ik aan de beurt. Moe wordt je daarvan. En het ergste is ook nog dat ik voor niks zat te wachten ,want meneer moet het zelf regelen,ik ben niet bevoegd,grrrr. Dan ben je ook 26 jaar getrouwd,rare maatschappij hier.

Daarna weer met Menno naar de dokter om opnieuw naar z’n knie te laten kijken,dat ging de goede kant op. Deed gelijk de boodschappen voor de komende dagen,de hulp voor het zaaltje kwam,die was voor nieuwjaarsdag 2 keer gereserveerd. Maakte het huis aan de kant ,maakte een pan kippenbouillon voor de soep,klapte de strijkplank open voor de berg was,ontving de vakantiemensen die hier het oud en nieuw doorbrachten. Dat was wel heel leuk,dat waren vorig jaar onze eerste vakantiegasten,ook met oud en nieuw,en kookte voor het avondeten een pan hutspot,nou ja,een pannetje dit keer,m’n 4 grootste eters waren de hort op. Zag er voor ons doen maar zielig uit met één worstje en een stukje spek.

s’Avonds is Rien naar de kerk geweest en heb ik de preek op de computer geluisterd,dan konden de jongste naar bed,anders werd het veel te laat voor ze. Het was een hele mooie preek uit Ezechiel 33 vers 1 tot 9 . De preek ging over vers 5: Maar hij die zich laat waarschuwen behoudt zijn ziel. Hij die het geluid van de Ramshoorn hoort,een tweetonig signaal:een van het Oordeel en een van het Evangelie. Indrukwekkende preek.

Verder verliep oudejaarsnacht gelukkig zonder ongelukken. Ik hou m’n hart elk jaar vast met al die knullen. Nieuwjaarsdag begon met de kerk,en daarna even de familie langs geweest voor het nieuwjaar wensen.

Hessel heeft in de vakantie en begin gemaakt met de Leilindes snoeien. Dat vind ik echt een van de mooiste bomen,we hebben er 4 voor het huis staan en 3 aan de zijkant. Als hij in het blad staat is hij ideaal om de zon tegen te houden en in de winter is hij prachtig door z’n kale takken. Inmiddels zijn er 4 gesnoeid de de andere doet hij van de week . Hij krijgt er 5 euro per boom voor en Hidde mag voor 1,50 per boom de takken op ruimen. Daar willen ze wel voor gaan. Aan een hovenier ben ik meer kwijt.

De schapen zijn van de week door m’n schoondochter verhuisd naar het weiland er naast,daar hebben ze tenminste weer gras. Ik moest ze hele tijd bijvoeren,dat ging ook prima,maar gevoelsmatig moeten ze gewoon gras kunnen eten. 2 schapen hebben we weggedaan. Die liepen werkelijk de hele dag te bléren. Manlief kon ze wel vermoorden. Het was ook echt niet om aan te horen. Ze liepen hier vlak bij de keukendeur,en als ik droger of de wasmachine opendeed,ze hoorde dan het knopje klikken,dan ging het al:béééééééé’. En als ik de kinderen s’morgens onder aan de trap uit bed riep :bééééééééé. Als ik bij het keukenraam bij de aanrecht stond:bééééééééééé. Als ik naar de kliko liep:béééééééé. Als ik s’morgens in de keuken het licht aan deed,of de gordijnen open schoof: béééééééé. Zo kan ik de pagina nog wel vullen met voorbeelden. Het was niet leuk meer. Nu gaat het prima en hoop ik er in het voorjaar lammetjes van te krijgen,dan is het ook goed.

Zo,nu heb ik weer even bijgepraat en hopen we weer met frisse moed het nieuwe jaar in te gaan. Voor iedereen al het goede voor 2019 toegewenst.