Weer lekker bezig

Dinsdag 7 januari-2020

Nou,het gewone leven is weer een beetje begonnen hoor! Iedereen weer aan het werk of naar school. Het huis is weer redelijk opgeruimd. En ik vind het weer lekker dat ik m’n gang weer kan gaan. Wat ben je er aan gewend dat je hele dagen alleen thuis ben en je werk kan doen. Toen ik nog kleine kinderen thuis had moest ook al het werk tussendoor gebeuren, Dat ging 16 jaar prima. Maar nu ik al 4 jaar het rijk voor m’n eigen heb overdag,lukt het me niet meer zo vlot om te werken als iedereen thuis is. Herkennen jullie dat?

De oudejaarsnacht is redelijk rustig verlopen. Had er best pijn in m’n buik over. Maar gelukkig is iedereen weer veilig en met alle ledematen er nog aan thuisgekomen. Rien is met een paar kinderen naar de oudejaarsdienst geweest en zelf heb ik mee geluisterd via de computer. Dan konden de jongste nog een poosje naar bed.

De grote jongens hadden voor de kleintjes wat siervuurwerk meegenomen en dat staken ze om 12 uur met z’n allen af. Heb even 2 tellen staan kijken maar was het toen ook al weer zat. Kan me niet bekoren. Ben lekker aan het breien gegaan,aan een sok voor manlief. Toen m’n schoondochter binnen kwam en dat zag schoot ze hard in de lach en zei: ik had ook niet anders verwacht?. ‘Ze weten onderhand wel hoe ik ben’ denk ik.

Nieuwjaarsmorgen uit de kerk zijn we even bij m’n vader en moeder langs gegaan om nieuwjaar te wensen. Daar was de helft van de broers en zus al,dus dat was makkelijk. En ‘s middags zijn we bij m’n schoonmoeder langs geweest. Dat kon pas in de namiddag want ze rust altijd en poosje na het eten. Was niet erg,want ik kon lekker even aan het fourniturenwinkeltje werken. Maakte een paar voorraaddoosjes. Je knipt een blokje van schuim of karton of evt een blokje hout. Dat pak je in met bruin papier,stukje kant erom,haakje erop en klaar is je doosje. Hij is ongeveer 3 cm breed en 1 cm hoog. Je kunt zoveel maken van restjes afval,kost niets en het is superleuk om te doen. Als je er mee begint kom de fantasie vanzelf wel.

En maakte rolletjes kant,ook van oud papier. Je rolt en paar stroken papier tot een rolletje op,beetje lijm aan het uiteinde. Dan knip je een paar rondjes uit voor de boven en onderkant. Kleur je met potlood in,beetje beits of goudverf erover en dan rol je een smal stukje kant er om heen,net echt. Ze zijn 1 cm hoog.

Maakt een vak met stampertjes van bloemen. Dat moeten dan zogenaamd hoedenspelden voorstellen. Dat was me toch nog wel een klusje om al die sprietjes vast te lijmen.

Maakte van zelfdrogende klei een paspop. Kleedde haar ook aan met oude stof en kantjes. Maakt eerst een onderjurk van tule,daarna de jurk en toen de omslagdoek,ook van allemaal restjes stof.

Maakte een broche van kraaltjes en een ketting. Nu nog de poot eronder maken want ze staat nu op een klos garen.

Het winkeltje begint al aardig vol te raken. Er moet nog zat bij,maar het schiet zo langzamerhand op.

Naast het creatieve gedeelte gaat het huishoudelijk werk ook nog door hoor. Anders denken jullie misschien dat ik alleen maar zit te hobby’en. Lijkt me trouwens heerlijk. Gewoon een week onafgebroken met je hobby bezig zijn. Dat zou lekker opschieten. Ben nu nog steeds aan het ontspullen. Dit keer kreeg de bijkeuken een beurt. Zocht alle mandjes uit,waste ze lekker af. Kwam toch weer een zak rommel uit wat weggedaan kon worden. De bijkeuken is eigenlijk het enigste vertrek in huis wat na 20 jaar nog nooit verbouwd is. Er ontbreken ook al aardig wat tegeltjes. Hij staat op de wensenlijst:-)

De ruimte onder de bedstee werd door de meiden uitgezocht. Dat brachten we gelijk naar het klomperschuurtje. Namen weer wat nuttige rommel mee terug?.

Zaterdag had ik lekker een dag geen afspraken en verplichtingen. Bakte een walnotentaart,rommelde maar wat aan. Maakte alles netjes voor de zondag. Maakte een pan chinese tomatensoep. Die was erg lekker. Het recept zal ik er nog op zetten van de week.

Lapte lekker de ramen van de benedenverdieping.

Reed naar Kesteren om stof te kopen voor een rok. Word weer een heel geval om te maken denk ik. Had hem op Pinterest gezien. Alleen in een andere stof. Geen idee of het wat gaat worden,maar het lijkt me wel mooi.

Kocht ook stof voor Maureen. Die heeft haar tas bijna af op naailes. Nu wil ze graag een rok gaan maken. Dat werd een blauw velours lapje. Het kind is gek op blauw.

En toen kon Mirjam natuurlijk niet achterblijven en vroeg of ik voor haar ook een rokje wou maken. Kochten een leuk roze velours stofje.

Gisteren eerst maar begonnen met bedden verschonen,was er in de vakantie bij in geschoten. Twee per dag,dan heb ik vrijdag alles gehad. En vrijdag komt de hulp weer om de bovenverdieping schoon te maken. Geen overbodige luxe. Ten eerste is het vakantie geweest en ten tweede is Leen volop aan z’n kamer bezig geweest. Dus het laat zich wel raden hoe het er uit ziet. Heb de hulp maar vast gewaarschuwd dat ze zich voor moet bereiden?. ‘Maar ze had er zin in’ zei ze!!

Leen moet de vloer nog leggen en z’n bed maken,dan kan hij er gaan slapen. En heb ik het achter weer netjes. Wat zal hij blij zijn om weer een eigen plek te hebben. Je bed tussen de voorraad wol is ook niets voor hem,en al helemaal niet voor mij. Maar goed,hij was er tijdelijk mee geholpen.

Gisterenmiddag belde er onverwachts nog een man voor een vakantiehuisje voor een paar dagen. Hij wilde er even lekker tussen uit. De hulp kwam gauw het huisje op orde brengen en s’avonds kon meneer er in. Ook de rest van de week zal wel druk zijn. Woensdag hoopt Menno 18 jaar te worden. Vrijdag hoopt Hessel 14 jaar te worden. Vrijdag houden we voor allebei tegelijk. Alleen hebben we dan ook de theeschenkerij verhuurd voor een verjaardag,dus mogen we het zelf hier in huis houden. En zaterdagmorgen komt er een tante haar verjaardag vieren. Die wil het graag helemaal verzorgd hebben. Ook leuk. Dat word weer veel bakken denk ik. Als ik tenminste opknapt want ik ben rillerig,koortsig,snotverkouden,hoesten en niezen. Alstublieft,daar heb je wat. Kan m’n ogen amper open houden zo dik zijn ze van het niezen. Hopelijk knap ik snel op. Zie er niet uit,net of ik de hele dag gejankt heb?.

En nu nog even wat anders. Een tijdje terug kwam ik op google ‘Tasha Tudor ‘ tegen. Tasha Tudor,was een Amerikaanse vrouw die ongeveer 100 boeken illustreerde. Maar ook een vrouw die zelfvoorzienend leefde. Kleding naaien,wol spinnen en breien,weven,eten van eigen erf,en ze had een schitterende cottagetuin. Het is zo leuk om dat allemaal te lezen hoe ze dat deed. Zelf schreef ze over de periode dat haar kinderen klein waren,ze geen elektra en waterleiding had,en echt alles zelf moest doen: ik was in die tijd alleen maar moe,maar ik wist niet beter,dacht dat het zo hoorde. Dat zegt genoeg over hoe hard het mensje werken moest. Een kenmerk van haar waren haar lange rokken en jurken. Dat vind ik prachtig om te zien,vooral omdat ikzelf ook een grote liefhebber ben van rokken die bijna over de grond slepen.

In een interview gaf ze hier zo een mooie opmerking over: Waarom willen vrouwen zich kleden als mannen,als ze het geluk hebben om vrouw te zijn? Waarom vrouwelijkheid verliezen wat een van onze grootste charmes is. We worden meer bereikt door charmant te zijn dan door in broeken rond te lopen en te roken. Ik ben dol op mannen,ik vind het prachtige wezens. Ik hou zielsveel van hen. Maar ik wil er niet zo uit zien als hen. Toen vrouwen hun lange rokken opgaven maakte ze een ernstige fout.

Vond het een prachtig stukje. Zoek haar maar eens op,op google of pinterest,dan kun je zien wat voor creatieve vrouw het was. Ze is in 2008 overleden maar haar familie houd haar nalatenschap (tuin ,kleding,recepten)nog steeds beschikbaar voor de mensen.