Weer aan de slag met van alles

Maandag 26 oktober-2020

Vorige week moest eerst het klusje maar gebeuren wat ik aan Rien beloofd had toen we een paar weken terug de schuur opgeruimd hebben. Er stond nog een sidetable wat geverfd moest worden. Zo’n koloniaal ding wat 15 jaar terug hip was. Heeft eerst jaren in huis gestaan, toen verhuisde hij naar de theeschenkerij om het grote koffiezetapparaat erop te zetten. Dat stond eigenlijk niet zo handig maar we hadden niet anders. Toen hebben we het na een poosje toch maar op een kleinere gezet en stond deze nog een tijdje buiten te niksen. Nu heeft Hessel hem vorige week helemaal geschuurd voor me en ben ik gelijk maar naar de Gamma gesjeesd voor een pot kleurige verf. Want anders weet ik wel weer hoe het gaat. En het was toch herfstvakantie dus dan is het toch al rommelig. Hij is wel leuk geworden, lekker iets kleurig in onze grijze kamer. Nu is grijs natuurlijk helemaal in maar daarvoor heb ik het niet gedaan, ook al vind ik het heel mooi en tijdloos hoor. Maar als wij allemaal licht muren hebben wil je al na een maand niet weten wat je ziet zoveel vieze vingers zitten er dan op. Dus voelde donkergrijs toch wel wat veiliger. En maken we de kleurtjes er zelf wel bij.

Die dag kwam ook de monteur voor de verwarming in de vakantiehuisjes. Die is al twee weken kapot. De beste man moest uit den Haag komen en hij is van half 9 tot half 3 bezig geweest en toen kwam hij erachter dat de compressor van de verwarming doorgebrand was. Dat was enorm balen. Nu hebben we het geluk dat we 5 jaar garantie op dat ding hebben maar je zult zien dat het nu touwtrekken wordt wie z’n schuld het is. Dat ze gaan lopen zeuren omdat onze loodgieter het aangelegd heeft. En ondertussen zijn wij het haasje omdat het kapot is. Nu moeten we met elektrische kachels verwarmen, wat gelukkig prima lukt ,maar dat moet toch echt geen weken duren. Die dag belde er ook een meisje dat ze toch samen met haar vriendin een paar daagjes wilde komen. Dat zou al een week eerder gebeuren maar door omstandigheden kon dat niet doorgaan. En ik stuurde al blij terug dat het prima was en dat de monteur bezig was dus dat ze weer verwarming zou hebben in het huisje wat ze gereserveerd had. Niet dus, te optimistisch geweest! Geloof niet dat ze er veel last van hadden, ze hebben het erg gezellig gehad en ik werd nog verwend door ze met een prachtige bos bloemen. Veel te gek, maar hoe lief!

Hidde had 2 nachten een logé in de vakantie. Daarna moest hij weer een paar nachten bijkomen door slaapgebrek. Voor de rest hebben we eigenlijk niets bijzonders gedaan in de vakantie. Het was elke keer wat. We zouden ook nog naar de boerderij gaan waar onze schoondochter werkt, gewoon om een keertje te kijken bij de koeien en hoe alles in z’n werk gaat. Hadden de kinderen ook veel zin in maar het lukte echt niet. De hulp in de huisjes die kwam, m’n eigen hulp die onverwachts voor m’n neus stond. Nieuwe vakantiegasten die arriveerde en een nieuwe tijdelijk bewoner die kwam.

Vrijdag zijn we wel een poos in het bos geweest. wat was dat heerlijk zeg. En druk dat het was, pfff! We waren dus niet de enige die op dat idee waren gekomen. We zijn in het trimbos tussen Rhenen en Elst geweest. Is wel leuk daar hoor, er staan daar allerlei toestellen waar ze oefeningen op kunnen doen. We hebben ook tassen vol eikels, dennenappels, mos en takken meegenomen. We hadden op Pinterest zulke leuke poppetjes gezien die je van eikels kunt maken. Daar moeten we natuurlijk lekker mee aan de slag. Een kinderwagentje hebben we vast in elkaar geprutst.

Maar voordat we naar het bos konden moest er eerst nog 5 kilo stoofperen geschild worden, die werden lekker op de houtkachel gekookt. Het verspreide een heerlijke geur in huis de hele dag.

Toen fiks gepoetst en geruimd , en een kruidkoek gebakken. Moest huisje 4 afgemaakt worden voor de mensen die om 3 uur zouden arriveren. Toen was het inmiddels al half 2 en als we om drie uur thuis moesten zijn was het ook de moeite niet meer. Heb daarom de vakantiemensen even geappt dat we iets later zouden zijn en dat ze vast het huisje in konden, daar stond al koffie /thee en lekkers voor ze klaar. Ze was wel vaker geweest dus het was wel bekend voor haar. Op de terugweg van het bos wipte we gelijk maar bij de slager in Rhenen aan. Er moesten Schotse worstjes gehaald worden voor het bestelde Engelse ontbijt voor maandagmorgen. En pech… uitverkocht! Kreeg ze niet eerder dan maandag binnen. Daar had ik natuurlijk niets aan. Een alternatief was net zo iets, maar dan van kip. Nou ja, laten we het maar proberen, weten we ook gelijk weer hoe dat smaakt.

En toen moest er nog gauw eten gekookt worden want om 6 uur hadden we een afspraak met z’n drieën bij de kapper. Dat is echt geen tijd voor een groot gezin. Heb me eigen ik weet niet wat gehaast om op tijd weg te kunnen. Toen we terugkwamen kon ik de rommel van het eten nog op gaan ruimen. Die tijd afspreken doe ik ook nooit meer.

Zaterdagmorgen moest er om 9 uur een ontbijt bezorg worden

was er om 10 uur een picknickmand besteld door gasten. Alleen hadden ze het weer niet echt mee. Dat was dan wel weer jammer.

Daarna hadden Mirjam en Maureen weer geluk, want de ‘vakantie’mevrouw kwam hun leren haren invlechten.Is ze toch wel een uurtje zoet mee geweest. Toen kregen de meiden zin om nog langs het antieke kruidenierswinkeltje van Lammert van de Bospoort in Ede te gaan. Was tenslotte al weer even geleden. Allemaal een zakje snoep voor hun eigen en een paar lekkere nougatblokken voor het weekend. We waren nog maar net terug toen m’n schoonmoeder belde of ze een bakkie koffie kon komen drinken. Natuurlijk, dat is altijd goed. Was alweer even geleden dat we elkaar gesproken hadden. Ze was thuis een beetje opruiming aan het houden en toen kwam ze dit leuke oude brilletje nog tegen. Dat is nog van haar opa geweest toen hij jong was. Ze dacht dat het wel honderd jaar oud kon zijn. Mochten wij hem van haar hebben. Altijd wel een leuk plekje voor.

Toen ze weg was hebben we lekker de zaterdagse patat gegeten en kwamen door het natafelen pas 7 uur van tafel af. Hidde wilde nog graag naar de Cuneratoren rijden want die was een paar dagen blauw gekleurd. Dat is natuurlijk geen dagelijks iets. Twee weken terug was hij rood gekleurd om de mensen een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd. En nu was hij blauw ter ere van 75 jaar Verenigde Naties(VN). Hiermee vragen zij aandacht voor vrede en vrijheid. Was ook weer mooi om te zien, net als de rode toren. De kleur is feller op de foto dan in het echt. Van ver af kreeg ik hem zo op de foto:

En zo van dichtbij

En met flitser aan een spookfoto?

Vandaag had ik weer een ouderwetse heerlijke werkdag. Zit nog na te genieten. Gewoon weer lekker de hele dag in het huishouden bezig geweest. Stond 10 over 5 op en gelijk de was in de machine gestopt. Daarna de strijk weggewerkt en de eerste was eruit gehaald en opgehangen. Vandaag in het totaal 8 wassen gedraaid. De manden zijn leeg. De rekken stampvol;-) En nog twee drogers vol met linnengoed.

Maar het voelt geweldig, had het gevoel dat ik al weken achter liep met die was. Toen de kinderen uit bed getrommeld en op weg naar school geholpen, fietste gelijk door naar de Coop voor de boodschappen. Toen ik thuis kwam een Engels ontbijt gemaakt voor de gasten.

Toen dat bezorgd was belde de mevrouw van de gezinsgids om het interview door te lopen en een paar kleine dingen te veranderen. Ik moet zeggen dat ze er echt wat leuks van gemaakt heeft ondanks dat ze tijdens het interview niks op had geschreven. Knap hoor! Ondertussen m’n bak half koud geworden thee naar binnen gegoten, maakte de bedden boven op, zetten overal de ramen open, nam gelijk alle rondslingerende was mee naar beneden en ging aan de slag met de woonkamer. Alle ramen gelapt, banken aan de kant. Je kunt wel zien aan hetgeen erachter de bank lag dat er thuis kerkdiensten worden gehouden?!

Ruimde alles op z’n plek, dweilde de vloer en nam gelijk de keukenvloer mee. Zetten de pan met boerenkool op, plukte verse bos bloemen uit de tuin, hing elke keer een was op. Wat was dat fijn om weer eens achter elkaar door te kunnen werken. Dat is tegenwoordig ver te zoeken.

Twee weken terug ging Rien jr en vriendin een huis hier in het dorp kijken. En vanmiddag stuurde hij dat alles rond was. Ben heel blij voor ze! Nu moeten ze nog een poosje aan het klussen en dan horen we wel een keer wanneer de bruiloft is?.

En nog zomaar een paar mooie foto’s vanuit het raam. Elke dag weer een ander beeld hé!