Weer aan de gang

Donderdag 7 oktober-2021

Afgelopen weekend begon er de gang weer in te komen bij mij, heb even geduurd, maar ik had waarschijnlijk tijd nodig om te verwerken dat er weer een kind het huis uit is gegaan. Nog 6 te gaan:-)! Haalde vrijdag lekker 4 bedden af en het schone beddengoed kon nog heerlijk drogen aan de droogmolen. Kon zo het bed weer op. Maakte 1 grote pan Chinese tomatensoep en 1 grote pan kippensoep voor zaterdag voor een groep mensen in de theeschenkerij. Bakte voor de nieuwe gasten een kruidkoek, nam afscheid van vakantiemensen uit Urk. Die hopen in het voorjaar weer terug te komen. Dat gebeurt best vaak, dat mensen voor een 2e of 3e keer hier op vakantie komen. Dat is erg leuk, je leert elkaar dan een beetje kennen. Om half 5 arriveerde de nieuwe vakantiegasten uit Zeeland. Die waren op zo’n grappige manier aan ons adres gekomen. Ze waren een tijd terug hier in de buurt een tafel wezen kopen bij een meubelzaak. Een medewerker van die winkel ging dus de tafel in Zeeland bezorgen( is niet naast de deur).Ze raakte aan de praat over de mooie omgeving hier en de man die de tafel bezorgde gaf hun een folder van onze vakantiehuisjes. En dus hebben die mensen geboekt, leuk hé! Alleen nu ben ik toch zo nieuwsgierig wie die medewerker is die reclame voor ons gemaakt heeft. Dan kan ik hem bedanken. Ik verwacht dat hij hier uit het dorp komt, misschien meld hij zich nog?. Vrijdagavond gingen we naar het klomperschuurtje. Hidde mee, vriendje mee en Mirjam mee. Kinderen heb ik een half uur niet meer gezien, en zelf vermaakte ik m’n eigen ook prima. Vond een groot poppenhuis voor 1 euro. Nou, die kun je toch niet laten staan. Nu staat hij op m’n hobbytafel om tot muizenhuis verbouwd te worden.

Vond allerlei kettingen die ik kon gebruiken voor het muizenhuis: als parfumflesje, als steentjes tegen een muur, als ornamentjes ergens op, als dekseltjes. Nu zoek ik nog tijd!!! Heb ook absoluut geen haast hoor, maar dan staat hij er maar vast. Mocht het gebeuren dat ik niet meer weet wat ik moet doen, dan staat altijd het poppenhuis er nog.?

En m’n oog viel nog op een dieetboek. Ik dacht dat het boek me nog anderhalf week kon helpen om wat af te vallen. Moet volgende week weer naar de verpleegkundige om de bloeddruk te meten en om op de weegschaal te gaan staan daar. Het is nu bijna 4 maanden geleden dat ik geweest ben en ik ben nog geen 2 kilo afgevallen?. En er moest ongeveer 10 kilo af. Heb ik weer wat uit te leggen aan de dame. Ze gaf me een koolhydraatarm dieet mee, geen brood/rijst/pasta/piepers. Maar wel heel veel groente en rauwkost. Ik geloof gelijk dat het werkt, maar ik ben geen konijn, en kan niet de hele dag leven op yoghurt/ sla/groente. Maar om op het boek terug te komen, dat werd ook niks. Conclusie: ligt niet aan het dieet, ik ben gewoon te slap. Nou, dat weten we dan ook weer.

Toen we terug waren van het klomperschuurtje dronken we met z’n allen een bak thee en vertrokken Hidde en z’n vader naar bed. Die hadden allebei de pap op. De meiden vertrokken een uur later. Kon ik de frituurpan vast verschonen voor zaterdag, voor de groep stond ook een broodje kroket op het menu. Bakte een kokoscake voor bij de koffie en ondertussen was Hessel thuisgekomen en kon ik ook naar bed. Op hem wacht ik altijd nog wel, hij moet nog 16 worden. Maar die twee die erboven zitten daar wacht ik niet meer op hoor, dat wordt vaak te laat in het weekend. Ze zijn tenslotte ook al bijna 20 en 22. En als ik zit te wachten en ze komen thuis, gooien ze de spullen in de hoek en zeggen gelijk welterusten en gaan naar bed. Dus voor de gezelligheid hoef ik niet te wachten, haha!

Zaterdag om half 6 opgestaan en de theeschenkerij schoongemaakt voor het gezelschap en de vloer gelijk gedweild, is altijd een aardig klusje. We hadden ‘s middags een gezelschap van een kerk die kwam eten met 20 man. Om half 1 waren ze er al en ik zat zelf nog te eten. Ze zouden pas tussen 1 uur en half twee komen maar dat werd wat vroeger. Heb maar gezegd dat ze vast moesten gaan zitten en dat ik eerst m’n bord nog leeg moest eten. Vonden ze ook geen probleem, dat is het voordeel van op het dorp wonen, daar zijn de mensen niet zo moeilijk. Had er pas nog met een vriendin over dat ik er niet aan moet denken om een eetgelegenheid te runnen waar je alles volgens de regels moet doen. Het bestek volgens de regels neerleggen, en dan nog meerdere lepels en vorken voor elk gerecht één, servetje hier, extra bordje daar, glaasje voor dit en een glaasje voor dat. Verschrikkelijk, je eten zou toch niet meer smaken bij zoveel onzin. Doe maar gewoon hoor, doe je al gek genoeg. Al die opgelegde regels om je status te verhogen. Brrr, mijn niet gezien. Dat vind ik ook altijd zo’n drama als je met mensen uit gaat eten. Zie je iedereen met vork en mes zitten, voordat je het doorgesneden hebt en aan je vork geprikt is je eten alweer koud. Of ze komen vragen hoe je je biefstuk wil: bijna rauw, of medium of wat verder doorgebakken. Daar wordt je als kok toch moe van, bak gewoon die biefstuk en als hij voor bepaalde mensen iets te ver doorgebakken is dan geven ze maar een knauwtje extra. Je hebt je tanden tenslotte niet voor niks gekregen. Wees gewoon dankbaar dat we zo’n overvloed aan eten hebben. Doe mij maar lekkers op z’n boers hoor, veel gezelliger!! Zolang je maar niet smekt en boert dan is het toch goed?

Deed samen met Rien de bediening. Om half 4 was het grootste deel verdwenen en dronken we met een paar achterblijvers nog een bak koffie. De hulp wipte ook nog aan, die had een paar leuke voorraadbussen voor in de vakantiehuisje gezien. Vind ze eigenlijk ook wel heel leuk voor straks in onze eigen nieuwe keuken.

Toen alles weer opgeruimd was ben ik binnen nog aan de slag gegaan en met Mirjam naar de gamma gereden voor een potje blanke lak. Ben voor het eten even een half uurtje op bed gaan liggen. De ergste moeheid was daarna wel weer over. Aten lekker patat en na het eten de theeschenkerij op orde gebracht voor het nieuwe gezelschap die die avond hun verjaardag zouden komen vieren. Daar hoefde ik verder niets aan te doen dan alleen maar de koffie klaar te zetten.

Maandag stond er op de planning om vast een hele stapel bloembollen te gaan poten. Het weer was er perfect voor maar er was zoveel arbeid te doen in het huishouden dat er van poten niks terecht kwam, jammer! En de volgende dagen regende het pijpenstelen en had ik ook echt geen tijd.

Begon de maandag met het troep ruimen van de zondag en natuurlijk niet te vergeten de berg was wat lag te wachten. Zette de salontafel in de boenwas.

en de eettafel

en het oude kastje in de gang

Ziet dat er weer netjes uit. De hele dag werd bijna aan het huishouden besteed. We aten vroeg want om 6 uur moest ik weer naar weef-les. Dat was door de drukte al weer een paar weken geleden en ik had ook echt een dip. Het wilde niet lukken, was vergeten hoe ik hem in moest spannen. Trok daardoor de verkeerde lat eruit en zaten er een stel draden in de war. Wist werkelijk niet hoe ik verder moest gaan en had besloten om er de brui maar aan te geven, jammer van de wol, de volgende keer beter. Maar toen ik op les kwam zei ze dat ik nog gewoon verder kon gaan met inrijgen en ook al had ik daar geen zin in ik ben toch blij dat ze de opdracht gaf om dat te doen. Want na wat gepruts en geduld zitten de draden netjes op z’n plek en wordt het een hele mooie sjaal. M’n weefdip is weer over.

Het weefgetouw wat ik zelf besteld had was ook binnen gekomen en heeft de weefjuf voor me opgebouwd. Zelf mocht ik het onderstel en het bankje in elkaar zetten en samen is het een prachtig geheel geworden, wat een mooi ding.

Heb er reuze zin in om op te beginnen, maar eerst de sjaal nog afweven en dan mag ik beginnen met theedoeken weven. Heb al heerlijke vrolijke katoen uitgezocht.

Gisteren was ik naar Ede om een extra spinnenwiel te lenen bij de mevrouw waar ik zeven jaar geleden zelf spinles hebt gehad omdat ik er één tekort kwam voor de les. Dinsdagavond had ik een cursist die er zelf een mee nam maar op dat ding was niet goed te spinnen. Je kon de spanning voor de draad niet goed regelen en dat is al je halve spinwerk. Dus dat kosten mij een extra wiel wat ik mee moest geven om thuis te kunnen oefenen. Dat is niet erg maar ik kwam er zelf door in nood en moest nu een ander zien te regelen. Toen ik bij die mevrouw zat ging de telefoon en belde er een cursist dat ze de volgende dag drie wielen moest lenen omdat haar eigen bestelde wel nog niet binnen was. Ze belde precies op het goede moment want nu kon ik er twee lenen van die mevrouw i.p.v één. De andere had ik zelf nog. En ik wist nog niet eens dat ze met z’n drieën zouden komen, dat had ik verkeerd begrepen. Toch blij dat ze even belde anders had ik voor die mevrouw geen wiel gehad vandaag. En nu komen er morgen weer twee nieuwe cursisten en die doen de cursus in twee dagen. Eén wiel is vanmiddag teruggekomen maar nu mag ik weer naar Ede om er nog één te gaan lenen. Anders kunnen hun weer niet verder. Zo, en nu ga ik lekker eten koken en nog een was opvouwen. Het rundvlees staat al te sudderen, de rode kool zetten we zo op het gas. En er moet nog appelmoes gemaakt worden.