Wat er mis ging

Vrijdag 1 oktober-2021

Een poosje terug toen we nog volop in de voorbereiding van de bruiloft zaten, hadden we het er tijdens een verjaardag over wat er allemaal wel niet mis kon gaan op een bruiloft. De oudste zoon van m’n broer en schoonzus trouwde één week voor onze zoon dus vroegen we aan elkaar of alles nu klaar en geregeld was. Zij moest de kapper nog regelen en dan was ze klaar. Ik zei tegen haar dat er toch altijd dingen zijn die je vergeet of anders gaan dan je gewild had. Haar antwoord was: ‘nou, als het maar niet zo gaat als bij jullie thuis toen jij trouwde’. Daar hebben we inderdaad nog regelmatig de slappe lach over. Ik was de eerste van de zeven kinderen die het huis uit ging. Dus dat was al spannend. En ook daar was het al vroeg druk met iedereen onder de douche stoppen, nette kleren aan, haren perfect in de scheiding, rommel ruimen. En met die rommel ruimen ging het nu juist helemaal mis. Alle gasten waren inmiddels gearriveerd. Iedereen een bak koffie en wat lekkers en m’n altijd opruimerige moeder zag nog een plastic tas op tafel liggen. Dat kon natuurlijk niet. Moeders grist de tas van tafel, vouwt hem 2 keer dubbel om in de vuilnisbak te gooien, tot er opeens een noodkreet van m’n schoonmoeder klonk: NÉÉÉÉÉÉÉ, M’N HOED!!!!!! Ik geloof dat moeders het in haar hele leven nog nooit zo warm heeft gehad als op dat moment?. De hoed werd boven een pan met stoom gehouden en weer enigszins in model gebracht. Volgens mij is het nog wel goed gekomen met de hoed. Het tweede probleem deed zich voor bij een broer. Die was net terug uit Rijsoord waar hij opa en oma opgehaald had. Dat was een uur heen en een uur terug. En dat op de vroege morgen, dus dat was al haasten. Hij was al vrij laat en toen hij zijn pak aangetrokken had kwam hij erachter dat z’n schoenen nog op de zaak stonden. Dat kon er ook nog wel bij. Gauw de schoenen opgehaald en een half uur later was dat in orde. Toen werd een achtjarig broertje aangekleed. Moeders had een leuk giletje voor hem genaaid en hij had het nog geen half uur aan toen hij ergens achter bleef hangen er er finaal uitscheurde. Weer een probleem. Tussen kerk en gemeentehuis is er iemand een nieuwe giletje gaan halen bij een winkel, zo was het mannetje ook weer netjes. De rest van de dag verliep helemaal prima hoor, de gezelligheid heeft er niet onder geleden.

Wat er op de bruiloft van onze zoon mis ging viel mee. De bruidegom stond z’n eigen aan te kleden en vroeg of ik nog een nieuw wit shirt had gehaald voor onder z’n overhemd. Oeps, vergeten! Gelukkig hing er nog een vrij nieuwe aan het droogrek. En voor Hidde was ik vergeten een riem te kopen. Dat stond dan weer niet zo netjes maar ik geloof niet dat het iemand opgevallen is. En de blunder van die dag was dat Maureen haar vader een patatje van haar bord wilde geven, deed er eerst een fikse klodder mayonaise op, gooide hem op z’n bord en ongelukkig genoeg ketste hij over de rand zo op Rien z’n broek en stropdas. 4 vetvlekken erin?. Heeft die man eindelijk een keer een prachtig pak aan( houden ze hier niet van) overkomt hem dat weer. Geprobeerd te verwijderen maar dat lukte niet. Gelukkig was het in de zaal aardig schemerig en viel het niet echt op. Nu mag de broek naar de stomerij en hoop ik dat ze het daar er uit krijgen. Later lach je om zulke dingen maar op dat moment baal je wel.

Het viel maandag niet mee om op gang te komen, dat lukte zaterdag na de bruiloft niet en ik dacht dat het maandag wel weer over zou zijn, maar dat was niet het geval. De was kreeg ik niet weggewerkt op die dag, de rekken hingen overvol en de wasmanden waren nog niet leeg. Nam afscheid van mensen uit een huisje, de schoonmaakster kwam het op orde brengen voor nieuwe gasten. Dat betekende dat er ook weer wat lekkers gebakken moest worden, Dat werd een walnoten/chocoladekoek. Na het avondeten ben ik met m’n ouders wezen condoleren bij een man uit het dorp. En daarna moest ik naar Mieke voor oude stofjes voor een bestelde muis. Omdat de muis oud moet lijken moeten er ook een beetje vergeelde stoffen gebruikt worden. En dat is gelukt. Ik wil er een zwervertje van maken. De volgende morgen moest ik eerst een cursus art-yarn spinnen geven aan iemand, maar voor de middag stonden er geen verplichtingen in de agenda. Die tijd besteedde ik aan de muis. Moest natuurlijk wel tussendoor de nodige dingen doen zoals de was, wc, eten klaar zetten maar dat maakte niet uit. Elke minuut dat ik kan freubelen is voor mij een feest. Maakte eerst een hemdje voor het beestje, trok er met een tornmesje wat gaatjes en haaltjes in. In de vergeelde stof zaten al wat vlekken, dat gaf al een beetje een vieze uitstraling. Maakte van ruitstof een te grote pet, knipte er 2 gaten in om z’n oren doorheen te trekken. Zocht een mooi takje uit voor de wandelstok, maakte een knapzak voor over z’n schouders. Lijkt nog te nieuw, volgens de zus van Mieke, nu krijg ik van haar een oude boerenzakdoek om te gebruiken. Leuk als mensen zo meedenken. En nu ben ik met z’n jas bezig, is wel een paar uur gepruts hoor voor dat zo’n beest gekleed is.

Kookte voor het avondeten een pan andijviestamppot, voor de baas een bord sla want hij houdt niet van andijvie. Na het eten kwam er weer een cursist voor haar laatste spinles.

Woensdagmorgen eerst een ontbijt bezorgd in de huisjes, was een verrassing van een dochter voor haar ouders. Zoiets is natuurlijk erg leuk, ze waren dan ook aangenaam verrast.

 

Daarna boven op 7 slaapkamers de rommel opgeruimd, dat leverde weer 2 volle trommels was op. Voelde wel heerlijk dat het daar weer glad was, zo langzamerhand kwam m’n energie weer terug. Bij de koffie nog een poosje aan de muis gewerkt. Je begrijpt dat het een verlengd koffie-uurtje werd?. Bracht Maureen naar school, die mocht een paar dagen logeren bij haar vriendin uit Tricht. Maar we vonden het niet fijn als haar fiets op het station bleef staan, vandaar dat ik ze even bracht. Zette het eten vast klaar voor die avond, ‘s middags had ik weer les. Zat in m’n uppie aan de lunch want Hidde en Mirjam ging uit school met een vriendje mee. Toen de cursist weg was , gauw wat vouwgoed weggewerkt, bakte een pan piepers met sla en hamburgers.

Ook die avond zaten we maar met 4 man aan tafel. Dat is toch zo raar en stil. ‘s Avonds had ik weer les, het is erg druk, van de week en volgende week moet ik zes keer les geven, en er staan al weer een paar nieuwe op de lijst. Kom bijna spinnewielen te kort joh, om iedereen te kunnen helpen. Moet het goed plannen wanneer ik wie laat komen.

Gisteren veel telefoontjes gehad, waaronder een bestelling voor een high tea, een mevrouw kwam ‘s middags langs om een feestje te bespreken. Ook in de theeschenkerij is het weer druk geworden met verjaardagen en andere activiteiten. Mocht ik een tijd terug bang zijn geweest dat het nooit meer zou gaan lopen, die gedachte is geen bewaarheid geworden gelukkig. Kookte voor het avondeten een pan broccoli en witlof, lekker kipfilet en piepers erbij. We zaten in ieder geval met 8 man aan tafel, dat voelde weer vertrouwd. Kan me werkelijk geen tijd voorstellen dat we nog maar met z’n tweeën aan tafel zitten. Al hoop ik natuurlijk wel van harte dat we dat samen mogen beleven.