Het handwerkwinkeltje is op zaterdag 27 april, woensdag 1 mei, vrijdag 3 mei en zaterdag 4 mei gesloten i.v.m vakantie.

Walnotentaart

Dinsdag-14 augustus-2018

Een verrukkelijke walnotentaart,veel werk,maar zóóóóóóó lekker.

Benodigdheden voor het deeg:

Vlaaivorm of ronde ovenschaal van ong. 26 cm doorsnee-200 gram bloem-75 gram witte basterdsuiker-1 zakje vanillesuiker-125 gram roomboter-3 eidooiers(eiwit bewaren voor schuimpjes bakken)-iets minder dan halve theelepel zout-indien nodig 1 eetlepel water als het deeg te droog is-pak steunvulling(gedroogde bruine bonen of iets dergelijks,als het maar zwaar is).

Benodigdheden voor de vulling:

1 eetlepel honig-1,75 deciliter slagroom-150 gram suiker-180 gram gepelde walnoten-1 deciliter water.

Benodigdheden voor het glazuur:

225 gram pure chocola- 10 halve walnoten.

Voor de taartbodem de bloem,basterd en vanillesuiker en het zout mengen. Daarna boter en eidooiers toevoegen en tot een soepel deeg kneden(evt water toevoegen). Het deeg uitrollen tot een lap van 3 millimeter dik en de ingevette vorm ermee bekleden. Het deeg afdekken met bakpapier en de steunvulling erboven op strooien. Alles afdekken met aluminiumfolie en ong. 20 minuten in een op 170 a 190 graden voorverwarmde oven voorbakken. Als de 20 minuten voorbij zijn, eerst het bakpapier met de steunvulling er uit halen(mag weer terug in de doos voor de volgende keer) Maak in de tijd dat de bodem in de oven staat de vulling vast klaar. Roer de honing door de slagroom. Verwarm suiker en water in een pan met dikke bodem en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur dan hoog en kook het suikerstroopje tot het een lichte caramelkleur heeft. Voeg vervolgens het roommengsel toe en laat alles zonder roeren koken tot het vrij dik is-pas goed op voor overkoken. Voeg dan de gehakte walnoten toe en smeer het mengsel direct op de taartbodem uit. Wel doorwerken de boel wordt snel hard. Bak de taart verder af in de oven in 10 a 15 minuten. Zelf zet ik hem de laatste 5 minuten op onderwarmte. Voor het glazuur de chocola au bain marie smelten(klein pannetje met chocola in grote pan heet water),en de gesmolten chocola over de taart verdelen en glad strijken. De overige noten erover verdelen en de taart laten afkoelen,duurt wel even voordat de chocola weer helemaal hard is geworden.