Voorjaarskriebels

Donderdag 3 februari- 2022

Nu de zon weer af en toe schijnt krijg je toch zo’n zin om buiten lekker alles aan te pakken. Wat is alles groen, daar zitten nog wel wat uurtjes werk in. Afgelopen vrijdag was een prachtige dag om daar mee te beginnen. Maar waar ik moest beginnen wist ik ook niet want alles schreeuwt om een beurt. Begon bij het terras van de theeschenkerij. Daar liggen oude waaltjes en als er ergens onkruid tussen groeit is het wel bij die stenen.

Kreeg 1/3 af, deed daar anderhalf uur over. Had geen puf om het hele terras te doen want ik voelde m’n armen en rug best. Op weg naar binnen kwam ik over ons eigen terras wat natuurlijk net zo groen was, en heb daar nog een stukje gedaan. Ook niet af gekregen.

Toen bedacht ik me dat de auto ook smerig was en dat het nu bij uitstek een dag was om de auto te wassen, dat koste me ook een dik uur. Maar hij glom als een tierelier en ook de binnenkant werd stevig aangepakt. Hé, wat voelt dat weer lekker zo’n schone auto. Dat klusje maakte ik dus wel helemaal af?.

Ondertussen dat ik buiten bezig was, was de hulp lekker in een huisje aan het poetsen waar weer tijdelijk een nieuwe bewoonster in komt. Ze pakte gelijk alle muren mee. En zo gebeurt er elke keer wat extra’s in het huisje zodat alles fris blijft.

Maakte van de week een voorraadje speculaaskruiden, dat gaat hier nogal hard. En het zijn gelijk leuke potjes om cadeau te geven aan iemand die graag bakt.

Nadat de sokken van het vriendje van Hidde af waren had ik woensdag voor hem een nieuw paar opgezet. Vrijdagavond waren ze al af, dat ging lekker snel. Voor zaterdag had ik beloofd dat ik ze af zou hebben want dan moest hij weer bij de boer werken. Nou, heb m’n belofte waar kunnen maken. Alleen moest hij nu onverwachts thuisblijven omdat z’n broer corona had. Maar hij heeft ze sowieso wel aangetrokken hoor.

Zaterdag wilde ik eindelijk de hazelnoot-schuimtaart eens gaan maken die ik al weken in gedachte had. Een recept uit de Landleven. Eerst moest er natuurlijk een lading hazelnoten worden gekraakt en worden geroosterd en van het velletje worden ontdaan. Dat duurde al een poosje. Er moesten 2 ronden schuimlagen worden gebakken. Nou, dat koste niet veel tijd want dat stond een paar uur in de oven te drogen. Ondertussen moest ik de theeschenkerij op orde brengen want daar zou die avond een verjaardag worden gehouden. Gelukkig had de hulp zich al een middag opgeofferd om hem schoon te maken zo na de wintermaanden. Dat scheelde mij een fikse berg tijd! Er moesten nog een paar wassen gedraaid worden. De ramen binnen in huis heb ik s’morgens vroeg gelapt. De buitenkant van de ramen stond voor die middag op de planning evenals de terrassen af maken. Nou, vergeet het maar, daar kwam dus niks meer van omdat ik zolang in de keuken heb gestaan voor die hazelnoot-schuimtaart. Voor de nougatine op de taart moest ik eerst weer hazelnoten karamelliseren en fijn hakken. Daarna ging er mascarpone en kwark tussen en kon de taart opgebouwd worden. O, en toen las ik op het laatst nog dat er karamelsaus overheen moest. En dat had ik niet in huis dus dat moest vers gemaakt worden. Maakte gelijk een extra potje voor later.

Inmiddels was het al 3 uur toen de taart pas klaar was. Bij het recept stond dat de taart gelijk geserveerd moest worden. Dat heb ik gedaan, aan mezelf want verder was er niemand thuis, en hij was echt lekker.

Die avond begreep ik waarom erbij stond dat hij gelijk opgegeten moest worden. Het was één natte pudding geworden?. Had hem eigenlijk best zitten, zoveel uren ingestoken, de nodige klussen niet afgekregen en dat voor zo’n stomme taart. Daar wordt je best een beetje knorrig van hoor. Gelukkig had ik tussen de bedrijven door ook nog een hazelnoottaart met chocola gemaakt. We hoefden niet zonder lekkers te zitten op zondag.

.

Van de week hadden we ook weer een paar coronagevallen in het gezin, Menno begon eerst, Maureen volgde(waren niet echt ziek), zelf 2 dagen fikse hoofpijn en snotterig, en een andere zoon volgde maandag. Niet normaal hoeveel zieke mensen er zijn. Hoog tijd voor het voorjaar???. Zodoende moest ik zelf een paar spinlessen afzeggen en kon ik de maandag niet opstarten als normaal. En als het op maandag al spaak loopt, lukt het de rest van de week meestal ook niet echt meer om de gang erin te krijgen. Nadat maandagmorgen de wasmachine draaide, heb ik lekker een brief zit schrijven. Kreeg er 2 weken terug zelf een, en nu was ik aan de beurt om terug te schrijven. Werden 3 velletjes vol, heerlijk om zo een poosje te zitten pennen, en hoe leuk is het om een brief te ontvangen. Veel leuker dan dat je via je app verhalen ophangt tegen elkaar. Gebruikte m’n laatste vellen postpapier daarvoor.

En bestelde gelijk een vrachtje nieuwe, want ik ben gek op mooi papier.

Gisterenmorgen nadat de kinderen naar school waren, een rondje gelopen. Het was heerlijk weer, luisterde onderweg een preek terug van een kandidaat die we een paar weken geleden hadden. Het lukt niet altijd als iedereen om je heen zit om dan je aandacht erbij te houden. Als ik aan het wandelen ben en heb m’n oordopjes in dan gaat dat stukken beter. Wordt je niet zo snel afgeleid. Of het moet zijn door deze prachtige zwanen die toch echt even op de foto moesten?.

Of deze mooie ooievaars, als ik die beesten weer zie dan voelt het alsof het voorjaar in aantocht is.

Tussen de middag aten we lekker poffertjes. Had een tijd terug nieuwe poffertjespannen gekocht omdat de oude het na 20 jaar begeven hadden. Dit keer kocht ik pannen van plaatstaal, die vormen zelf na veel gebruik een anti baklaag en kunnen er tegen als er krassen in komen. De ideale pan voor lang gebruik. Toen ik ze kreeg waren ze een prachtige zilverkleur. Na het bakken waren ze pikzwart.

Kreeg dat er ook niet meer helemaal afgeschuurd. Maar niet getreurd, een pan is voor gebruik en niet voor de sier. Ze bakken overigens heerlijk, de eerste 2 pannen met poffertjes mislukte maar daarna ging het prima. Er stond ook bij dat ze eerst ingebakken moesten worden.

Na het eten kreeg de afzuigkap een goeie beurt, deed een half uurtje m’n ogen dicht in de stoel en ging daarna lekker buiten aan de gang. Het zonnetje scheen zo heerlijk dat je gewoon in je shirt kon werken. Vulde de bloembak naast de zijdeur met primula’s.

Sopte de hele pui, zette een lekker groen stoeltje met een gezellig bloembakje erop naast de deur.

Veegde het terras, plantte violen naaste de voordeur. Heerlijk zo’n zonnig dagje, geeft de mens weer energie!