Voorjaar

Donderdag 25 maart-2021

 

Wat is het voorjaar toch altijd een heerlijke tijd. De natuur die weer ontwaakt, prachtig!

Zag weer een koppeltje eenden lopen op het erf, daar spartelen elk jaar ook de kuikens van in de sloot. De kinderen die weer heerlijk naar buiten gaan.

En zelf krijg je ook weer meer zin en energie. Gelukkig! Er ligt namelijk nog een ENORME berg werk buiten te wachten. En omdat er weer aardig wat boekingen voor de vakantiehuisjes binnen zijn gekomen voor de maanden april en mei, moeten we toch heel snel aan de slag daarmee. Het onkruid moet overal tussen de stenen van de terrassen weggehaald worden, de groene aanslag van alle terrassen weg geschrobt.

En dan het terras bij de theeschenkerij, dat kost me denk ik wel een hele dag voordat dat schoon is. Dat zijn van die mooie oude waaltjes, prachtig om te zien maar een moeilijke steen om onkruidvrij te houden. Maar je moet het toch netjes hebben voor je klanten hé. En nu geloof ik nog niet direct dat we weer open mogen met de theeschenkerij want zolang Rutte en de Jonge en aanhang, het niet rooskleurig in zien blijft de deur gesloten. Om moedeloos van te worden. Compleet doorgeslagen en uit z’n verband getrokken. Een vriendin raadde me aan om de avondpreek van de biddag, van dominee van de Kamp uit Opheusden is te luisteren. Dat gaat over deze tijd in Corona. Dat heb ik dinsdagmiddag gedaan toen ik alleen thuis was. Het was een zeer indringende preek, om stil van te worden. De drie hoofgedachten: de oorzaak van corona, de weg in coronatijd, en de uitkomst van de coronatijd. Wie tijd en zin heeft moet hem echt eens luisteren. Je kunt hem terugluisteren op de website van de Hervormde kerk van Opheusden.

Maandag was echt een dag vol met mails en apps. De hele dag door, heb ze maar niet geteld. Dat heb je soms wel eens. Maar tussendoor kon ik toch de kamer nog een grote schoonmaakbeurt geven en de was doen dus had toch nog een voldaan gevoel ondanks dat ik veel achter de computer en telefoon had gezeten. En om 2 uur moest ik nog naar school voor een gesprek. Ben lekker gaan lopen, beetje extra beweging voor de winterkilo’s?. En die avond moest ik bij iemand wat ophalen en dat heb ik ook maar lopend gedaan, drie kwartier en toen was ik weer terug voor de koffietijd. Lekker uitgewaaid en daarna de mouw van m’n vest afgebreid. Dat is vast één.

Dinsdagmorgen ben ik eerst de weekendboodschappen wezen doen. Heb ik nu aan het eind van de week geen tijd voor. Ik moet nu wel alles weg stoppen anders is het zo verdwenen. Was om 10 uur weer terug en nadat de boodschappen opgeruimd waren eerst maar lekker thee gedronken. Het nadeel is als je s’morgens weg ben geweest, je daarna de gang niet meer te pakken kan krijgen. De nodige dingen maar gedaan en de preek geluisterd. Die avond weer naar Ede om wat onderdelen voor een spinnenwiel op te halen. De mevrouw had ook nog een antiek spinnenwiel te koop en natuurlijk kon ik het weer niet laten om hem over te nemen van haar. Hij heeft van die schattige kleine klosjes, dat gaf de doorslag. Gisteren kwam ze hem brengen. Het is een Duits spinnewiel en hij snort nog best. Moest gelijk uitgeprobeerd worden. Ik had nog lontwol liggen wat ik geverfd had en dat mag er nu aan geloven, mooie voorjaarskleurtjes.

Gisteren morgen moest ik les geven en toen scheen de zon al zo lekker dat ik er al naar verlangde om die middag buiten te gaan werken. Heb een stuk tuin omgespit en de dahliaknollen in de grond gestopt. Heb er al aardig wat in alle maten en kleuren maar het veld staat nog niet vol. Vanmiddag nog wat bij bestellen.

Na het avondeten weer gelijk naar buiten gegaan en ons eigen terras vast onkruidvrij gemaakt en geveegd. Een dik uur verder was ik klaar en toen was het inmiddels ook al donker. Bij binnenkomst kon ik de bende van het eten nog op gaan ruimen, Mirjam had de vaatwasser al ingepakt dus het gasstel en de aanrecht en tafel moest nog schoon gemaakt worden. Normaal gebeurt dat gelijk na het eten maar dan was het al weer bijna te donker geweest om buiten nog wat te doen, vandaar dat we het nu maar omgedraaid hadden. Niet fijn, maar wel weer een stapje verder gekomen buiten. Er werd gisteren ook weer een nieuwe lading planten bezorgd voor de tuin. Nu is het bijna compleet. Het inplanten is nog wel een monnikenwerk hoor. Omdat niet alle planten tegelijk bezorgd werden is het ook moeilijker om via de tekening in te planten. En sommige plantjes zijn nog zo klein dat je het bijna niet meer terugziet. Rien die plant hem samen met de vrouw in die het ontworpen heeft.

Vanmorgen kwam de hulp weer lekker poetsen. Ze heeft de hele buitenboel (en dat zijn heel wat ramen, 2 uur werk), gelapt en de douche en de wc gedaan. Lekker om weer door schone ramen te kijken. Zelf heb ik de helft van de keuken gesopt. En de andere helft komt morgen want Hessel is vandaag vrij en nu kon hij mooi met mij de hooizolder netjes gaan maken. Toen het een paar weken terug echt winter was waren Rien en Menno buiten uitgewerkt en zijn ze begonnen met het betimmeren van de hooizolder. Maar voordat het af kwam moesten ze alweer aan hun eigen werk verder. Het is al bijna klaar hoor maar dat mag blijven liggen tot de volgende winter. Er wonen daar toch geen mensen. Maar de troep van de verbouwing lag er nog wel allemaal. Ik weet niet hoeveel zaagsel en stukken hout en gereedschap er rond slingerde. Je zou bijna niet weten waar je moest beginnen?. We hebben er samen een klein uurtje aan gewerkt en toen was het ook klaar. Een grote vuilniszak vol zaagsel en drie kisten met rommel wat weg kon. En een half uur hoestneigingen, wat een stof, niet bevorderlijk voor je longen. Maar wel weer een klus om af te strepen.