Voorjaar

Zaterdag 11 februari

Dinsdagmorgen moest ik Maureen al vroeg op school brengen. Half 7 . Om 5 over 6 pikte we een vriendinnetje op en reden richting school.  Ze gingen die dag met de klas op excursie naar België. Aan de ene kant had ze er reuze zin in en aan de ander kant zag ze er vreselijk tegenop om zolang in de bus te moeten zitten. Drie uur rijden. Zou er zelf ook niet aan moeten denken. Ik heb zelf op de Udemans-scholengemeenschap gezeten en moest 4 jaar lang elke dag een uur heen en een uur terug met de bus. En elke dag was ik kotsmisselijk. En nog kan ik slecht tegen auto rijden. Niet als ik zelf moet rijden, dan gaat het best. Maar als ik met Rien mee rijdt dan ben ik na 10 minuten al misselijk, heel vervelend.  Dat harde optrekken en laat remmen, vreselijk🤢🤢!!  Maar dochterlief heeft het overleefd met reispillen en heeft een leuke dag gehad. Ze gingen een militaire begraafplaats in België bezoeken en daarna mochten ze nog een poosje in de stad winkelen. De eerste foto die ik doorgestuurd kreeg spreekt voor zich.

En foto’s van de begraafplaats

En van het herdenkingsmonument  de Menenpoort. Die is door de Britten in 1927 gebouwd ter nagedachtenis aan de bijna 55000 Britse soldaten die in de eerste wereld oorlog gesneuveld zijn. Alle namen staan in die poort gegraveerd. Indrukwekkend!

Nadat dochter op school was afgezet en ik precies voordat de drukte op de weg begon weer thuis was , ging de dagelijkse routine weer van start. Eten, ruimen, bedden verschonen, stofzuigen, wc. Kon heerlijk de was buiten drogen, daar wordt je toch effe gelukkig van zeg. Heerlijk, alleen al die geur van buiten aan het beddengoed, slaapt stukken beter😉.

Bij het nemen van de foto viel gelijk op hoe groen de bestrating is, en niet alleen op die plek maar over het hele erf. Dat wordt ook nog wel een fikse klus. Om kwart over 9 stonden er vier dames op de stoep voor spinles. Twee daarvan waren er voor de eerste keer en de andere twee hadden de eerste les er al op zitten. Het was een gezellige ochtend, 4 dames met dezelfde interesses. Dat is het leuke van m’n werk, allemaal enthousiaste creatieve dames die ik ontmoet en waar ik ook weer dingen van kan leren, en m’n creatieve verhalen aan kwijt kan.  Ik heb vriendinnen genoeg maar bijna niemand heeft dezelfde interesse als ik. Daar wordt je toch droevig van😂.

s’Avonds om half 10 werd Maureen door een moeder weer bij school opgepikt. Dat kwam goed uit want hier in het zaaltje was de vergadering van de ondernemersvereniging van Achterberg, 40 man, dus kon ik haar niet ophalen. Rien had die middag alles al klaar gezet daarvoor zodat ik alleen nog de wc’s schoon hoefde te maken en koffie moest zetten. Bakte voor bij de koffie 4 cake’s. 2 vanillecake en 2 gemarmerd met chocola, dat ging er wel in. Om 8 uur bij aankomst moest er koffie geschonken worden en om kwart voor 9. Daarna werd de vergadering afgemaakt en konden ze gaan drinken en werden de hapjes rond geserveerd. Tis altijd wel gezellig hoor, allemaal ondernemers uit het dorp. Om 12 uur vertrokken de laatste gasten en om kwart voor 1 lagen we op bed.

Donderdagmorgen stapte ik gelijk met Mirjam die naar school moest de deur uit om naar de markt te gaan. Dan ben ik precies de drukte voor,  de meeste moeders rijden gelijk door naar de markt als ze de kinderen naar school brengen en dan is het goed druk. Heel gezellig natuurlijk want er valt altijd wel wat te babbelen op de markt. Het halve dorp loopt daar rond. Het is ook zo fijn die markt, er staat een kaasboer, de bakker van het stoepje, poelier, groenteboer en visboer. Dat is alles, niet veel maar precies wat je nodig hebt, ideaal en goed voor de sociale contacten. Nadat ik m’n huishoudelijke verplichtingen had vervuld en ik helemaal alleen thuis was ben ik achter het weefgetouw gekropen. Dat staat al veel te lang stil naar m’n zin. Ben nog steeds aan de theedoek met hetzelfde patroon bezig terwijl ik allang aan het volgende patroontje bezig had willen zijn. Maar ja, ik wil vaak teveel hé, zoveel dingen die om m’n aandacht vragen en zoveel dingen die ik leuk vind. Nog 13 cm en dan is de theedoek af. Dat klinkt leuk maar er zit schering op voor 5 theedoeken, nog effe te gaan dus. Ik heb een uur lang zitten weven in de stilte en een uur lang volop genoten daarvan.

s’Middags had ik weer drie dames op les voor de tweede keer. Een daarvan kon al lang spinnen maar kwam op les om misschien nog wat tips te krijgen. Dat vind ik soms best moeilijk want ze hebben met de jaren zichzelf van alles aangeleerd en als ik dan zegt dat ze het beter zo kunnen doen voel ik me eigen altijd zo’n betweter😬. Zo vatten ze het absoluut niet op hoor want daarvoor komen ze juist op les. Een van de dames vertelde nog zo’n koddig verhaal. Ze komt uit een gezin van dertien en moest vroeger met haar zussen op woensdagmiddag breien voor de rest van het gezin. Ze hadden het niet breed. Ze vertelde als ze geen zin hadden en niet door breide dan stopte de moeder een snoepje in de bol wol en hoe harder ze breiden hoe eerder de bol wol op was en ze het snoepje op konden eten. Wat een briljant idee zeg. Kreeg van die mevrouw ook nog een pot met gedroogde meekrap. Dat zijn planten waar je rode verfstof uit haalt. Was er blij mee, is dure verf als je dat zo gedroogd moet kopen.

Tussen alle bedrijven door werd er nog gesponnen  voor een sjaal om te weven op het hevelrietgetouw. Dat is nu allemaal klaar en kan ik hem in gaan spannen. En dan hopen dat ik niet te kort kom anders kan ik weer verder gaan spinnen. De bollen wol zijn voor de schering en de strengen wol voor de inslag.

Gisterenmiddag en gisterenavond kwamen er medewerkers van de Coop in het zaaltje voor een training. De Coop in het dorp ondergaat een fikse verbouwing en wordt Plus. De ene helft kwam van 14:00 tot 17:00 en de andere helft van 18:00 tot 21:00. Moest zorgen dat er koffie/ thee/ fris en water klaarstond. bakte daarbij een kruidkoek want zonder iets lekkers de bij is de koffie niet af. En tussendoor moest er een gezonde snack worden geserveerd. Die had ik besteld bij een cateringbedrijf en die kwam verschillende gezonde gevulde wraps bezorgen. Veel was er niet van over, de kruidkoek was helemaal op, had er twee gebakken in een ovenschaal, 55 stuks kwamen eruit.

Terwijl hun de training hadden ben ik lekker buiten in het zonnetje bezig geweest. Voornamelijk onkruid plukken en onkruid tussen de bestrating weg halen. t’Was nog best koud, had ijskoude vingers, maar wat knap je van het zonnetje op zeg.

En de bollen die weer boven de grond komen en de schattige druifjes die ik in de bakken gepoot heb. Wordt je toch helemaal blij van💃.

Alles in de natuur kondigt het voorjaar weer aan.