Verven en haken

Vrijdag 22 september

Vorige week donderdag had ik nog een verlate verjaardag voor m’n vriendinnen. Doe dat altijd een ochtendje apart. Deels omdat we al een grote familie hebben en deels voor de gezelligheid. Op zo’n ochtendje spreek je elkaar meer dan dat je op de verjaardag de hele avond moet lopen en geen tijd hebt om gezellig te kletsen. Had het mezelf dit keer maar erg makkelijk gemaakt en petit fours bij de bakker besteld en een schaal hapjes bij degene die altijd hier de hapjes voor het zaaltje levert.

Maakte een schaal met verse bowl, zo kwamen we de ochtend wel door. En het was weer reuze gezellig. Op één na waren ze er allemaal. 11 dames. Hadden het geluk dat we nog heerlijk buiten in het zonnetje konden zitten.  Echt genieten.

s’Middags had ik aan Mirjam belooft dat we voor haar kleren zouden gaan kopen voor de bruiloft van Michiel op 13 oktober. Niemand van het gezin heeft daarvoor al kleren maar nu moeten we toch echt aan de slag. Het is al over drie weken. Zelf kan ik nooit wat vinden en bedacht me eigen dat ik toch maar weer een overgooier laat maken bij Mooi Goed in Kesteren. Heb daar een patroon van en dat zit zo lekker en kan ik daarna ook nog dragen. Ben absoluut geen mens voor een mantelpakje, ook al ben ik de moeder van de bruidegom. Laat me maar gewoon mezelf zijn. Zou me eigen echt ongelukkig daarin voelen. Dus vrijdagmorgen toen we bij een vriendin appels gingen plukken in Opheusden zijn we op de terugweg langs het winkeltje gereden om stof uit te zoeken. Had eerst even gebeld of ze nog wel tijd hadden omdat te naaien want ik kwam er natuurlijk wel laat mee aan zakken. Dat hadden ze wel maar dan moest ik wel binnen twee dagen geweest zijn om het patroon te brengen en de stof uit te zoeken. Had dus weer geluk.

Hier een foto het baby ezeltje bij m’n vriendin. Wat een droppie hé😍!

Zaterdag kwam de tuinman weer lekker de tuin op orde maken. Komt geen eind aan dat onkruid. Nou ja, je kunt in ieder geval zien dat hij geweest is. Ondanks dat er al een hoop uitgebloeid is in de tuin heeft hij toch nog wel mooie hoekjes. Kan er nog wel steeds kleine boeketjes uit knippen.

Verder ben ik druk met verven van de meubels voor het ”winkeltje”. De oude witte kast had de schilder voor me geschuurd. Blij toe want als ik ergens een hekel aan hebt is het wel aan schuren.

Had verf bij de gamma gekocht, wat het was weet ik niet maar hij dekte voor geen meter. Eerst de grondverf erop, had de kast netjes ontvet met ammonia maar het leek wel of het niet wilde hechten. De donkere vlekken van het bruine hout zag je er nog door heen. Eerst wilde ik hem nog een keer in de grondverf zetten maar bij nader inzien bedacht ik dat het best leuk was als je er nog wat donkere schaduwen door heen zag komen. Het is tenslotte een oude kast. Dus de zijdeglans aflak er op gesmeerd. Dat moest wel 2 keer. Op de deuren wilde ik graag rozen verven, maar aangezien ik geen schilderstalent hebt ontvangen bestelde ik een sjabloon van een roos. Dat is leuk geworden joh, de kast is echt naar m’n zin.

Rien heeft het beslag, dat had de vorige bezitter wit geverfd, gezandstraald zodat ze nu kaal zijn. Wil dat nog een brons-kleurtje geven en dan is m’n kast compleet.

Een tijdje terug op de fair van de kerk tegen een leuk ladekastje aangelopen. Ook die heeft Rien gezandstraald en was helemaal kaal. Dat gaat super, kun je niet tegen schuren hoor. Die kreeg een rose kleur. Ook een schattig kastje geworden( niet op de vloer letten, komt als laatste aan de beurt)

Nu moet het dressoir van Rien z’n oma er aan geloven. Die is denk ik zo’n kleine 90 jaar oud. Al een keer grijs geverfd, naar verschillende vertrekken verhuisd en nu mag hij naar het winkeltje. Had nu bordeaux rood voor hem in gedachten. Wordt nu gebruikt als opslag.

De schilder is een weekje op vakantie en hoopt volgende week verder te gaan. Hij was vorige week al geweest om het af te maken maar kwam er achter dat er een muur heel erg vochtig was en de verf dus los liet. Dat betekende dat eerst de stukadoor moest komen om de muur af te smeren. En wat hadden we geluk, die kon dezelfde avond nog doordat er een klusje uitviel. Hij is van 5 uur tot 12 uur bezig geweest en had toen twee muren keurig strak afgesmeerd. Dat moet dan weer een paar dagen drogen dus zo ramp was het niet dat de schilder niet kon.

Aan de andere kant is het jammer dat het niet af is want morgen hopen er 55 dames te komen spinnen en is er een minimarkt met oude ambachten. Dat betekent dat we hard aan het ruimen en poetsen zijn, overal witte stof van het schuren en afsmeren. Want er zijn ook 55 spinnewielen bij en dat neemt wel wat ruimte in beslag. Het is vanaf half 10 tot een uur of 4. Hopelijk valt het weer mee, de voorspellingen zijn niet geweldig. Heb wel overdekte kramen besteld voor de oude ambachten en de spindames kunnen we binnen in het zaaltje en in het atelier wel kwijt. Maar wat zou het heerlijk zijn als we buiten konden gaan zitten. We gaan het zien.

Heb 60 strengen lontwol geverfd voor de dames, een mand vol kleur, is gewoon al mooi om neer te zetten.

Ben ook druk met strengen wol verven voor de weefcursussen die volgende week starten. Moeilijk om een kleurkeuze te maken, zoveel mensen, zoveel wensen. Hopelijk zit er  voor ieder wat bij

Gisteren stond er toch een prachtige regenboog , en hij is wel 10 minuten fel zichtbaar geweest. Heb ik nog nooit meegemaakt dat hij zolang staat. Heb er al die tijd naar staan kijken, bijzonder!

O, en dit moet ik ook nog even laten zien. Was dinsdagmorgen bij een vrouw op de koffie die hier op les heeft gezeten en nooit meer is weggegaan😉. Wat een creatief mens zeg! Het hele huis vol met creatieve dingen zoals haken, breien, houtbewerking, beeldhouwen. Van deze stoel moest ik echt effe een foto nemen, heb nog veel meer foto’s maar kan natuurlijk niet de hele inrichting van haar op de blog zetten. Bekleed met oude borduurwerken, hoe leuk!! Zo’n stoeltje zie ik nog wel in m’n winkeltje staan, eerst oude borduurwerken verzamelen.

En ben met haar nog even naar een winkeltje in Lunteren gereden voor oude klederdracht. Maar daar hadden ze voor mij  niks bij hangen. Heb wel een naaister gevonden die het voor mij wil maken. 2 onderrokken en een wijde wollen bovenrok. Voor die stof moet ik eerst naar Spakenburg. Maar dat hoop ik op 3 november met een vriendin te doen. Maar goed, het was ook gelijk een handwerkwinkeltje en toen ik al die mooie gehaakte kleden had gezien van de mevrouw waar ik mee op pad was, vroeg ik me eigen af of het moeilijk zou zijn om te leren haken. Kan wel een paar simpele steken maar dan houd het wel op. Kocht een paar bollen katoen( dat was al fout) en ben achter You Tube gaan zitten. Om te beginnen eerst maar een paar bloemen gehaakt, daarna kwamen de hartjes, en toen het Margrietje. Hoe verschrikkelijk leuk is dit om te doen. We gaan verder oefenen.