Verjaardagen

Dinsdag 18 augustus-2020

Het is rustig hier in huis. Menno is al vanaf vorige week woensdag op vakantie met de caravan. En dat met die hitte,daar ben ik toch niet jaloers op. Michiel vertrok afgelopen maandag met z’n vriendin,ze gaan een paar dagen naar haar ouders die ergens een huisje gehuurd hebben. De oudste is aan het werk,Hessel is dag in dag uit aan het vissen met vrienden(let maar niet op z’n kapsel want z’n broer heeft weer eens voor kapper gespeeld?)

De jongste drie gaat wisselend. De ene keer gaan ze een poosje op de computer,dan weer lego bouwen,trampoline springen,boodschappen doen,ruzie zoeken met elkaar,om daarna weer gezellig een spelletje te doen. Hidde is afgelopen zaterdag ook weer naar z’n werk gegaan . Hij werkt op zaterdag bij een boer,maar de week daarvoor zat hij denk ik tegen een zonnesteek aan. Erge hoofdpijn,duizelig,zo slap als een vaatdoek. En hij kon niet bij komen van de hitte. Heb hem met asperines op bed gelegd en na een dagje was het wel over. Hij kan ook erg slecht tegen de hitte. Maar goed,afgelopen zaterdag had hij er weer zin in. Meneer heeft dan ook nog wensen want als ik hem om 7 uur uit z’n bed gaat halen,dan vraagt hij altijd of ik vast z’n eten klaar wil zetten. M’n antwoord is dan standaard ‘ja’ ,maar elke keer roept hij als ik al halverwege de trap ben,me nog achterna dat hij 1 beschuit met hagelslag en 1 beschuit met suiker wil en een glas geperst sinaasappelsap. Als je bijna 10 jaar ben kun je je bestelling wel doen hé?. Maar het stond klaar voor meneer toen hij beneden kwam en ben ik bij hem gaan zitten en heb gelijk maar een poosje aan de sok zitten breien,die moet tenslotte ook van m’n lijstje afgestreept worden in de vakantie.

Voor die dag stond er wel wat op de planning maar toen Hidde vertrokken was kwam de rest ook naar beneden dus dat werd nog een keer eten. Mirjam had kaasbroodjes bij de coop gehaald en dat hebben we lekker buiten opgegeten. En het was zo heerlijk afgekoeld dat we wel een dik uur hebben gezeten. Het is tenslotte vakantie! Alleen het probleem is als je zo lang blijft hangen dat je niet meer op gang kan komen. Maar de hoognodige dingen heb ik gedaan en s middags nog kaarsjes van de omhulsels van de babybels gemaakt. Om 4 uur kreeg ik toch nog het licht en heb een dik uur stevig aan de keuken lopen poetsen. Kreeg er zowaar nog schik in ook. Knapte er heerlijk van op,zodat ik zondag weer tegen een frisse opgeruimde keuken kon kijken. Niks erger dan dat het op zondag een bende is in huis. Want dan ga je geen huishoudelijke klussen doen,behalve als het echt nodig is. Of er moet er een overgeven in z’n bed ,dat laat ik niet liggen tot maandag,dat gaat gelijk de wasmachine in. Of toen de kinderen nog klein waren en ze plaste per ongeluk in bed. Maar dat zijn uitzonderingen. Voor de rest ben ik heel blij dat ik zondags gewoon rust heb,heerlijk! Zaterdagavond maakte ik een begin met de ramskop,trok de wol door de kaardmolen en het prikken kon beginnen.

Maandag zouden we een dagje uitgaan. We hadden nu tenslotte weer een auto en het was niet zo warm meer. Maar dat liep ook weer anders. De oudste zoon moest gaan werken maar de jongen die mee zou gaan met hem belde af omdat hij ziek was. Dat was natuurlijk een tegenvaller,want voor dat klusje wat moest gebeuren was het makkelijk om met twee man te zijn. Dus werd pa uit bed getrommeld en gevraagd of hij mee wou gaan. Dan zeg je ook geen nee,want andersom staat hij ook altijd voor z’n vader klaar. Maar ik mocht het uit gaan leggen aan de jongste kinderen dat we een paar uur later weg zouden gaan De meiden pikte het nogal goed op,maar Hidde was er fiks bokkig over. Zelf vond ik het niet zo heel erg want het is toch wel lekker als je maandagmorgen eerst even de rommel op kan ruimen. Verschoonde twee bedden,inclusief de moltons en werkte de was weg. Slingerde de stofzuiger door het huis,deed de wc’s. Om 1 uur waren ze weer thuis en zijn we met ze naar Austerlitz gegaan. Daar hebben ze zich eigen wel een paar uur vermaakt. Zelf gingen we op het terras zitten, er zaten voor de rest maar weinig mensen en heb ik lekker nog anderhalf uur aan de ramskop zitten prikken. Er lag een hele pluk gekaarde wol op tafel en een jochie van een jaar of 10 stond te kijken en toen vroeg hij of ik een suikerspin aan het maken was. O,heerlijk,dat gezichtje van dat kereltje erbij,prachtig!?. Op de terugweg pikte we nog het verjaardagscadeau van Hidde op. Hij wil graag voor z’n verjaardag een oxboard. We vonden een mooie tweedehandse op markplaats en dat was maar een paar minuten van Austerlitz af. Dat kwam goed uit,ging in een moeite door. Onderweg naar huis besloten we dat we lekker poffertjes thuis zouden eten. Maar toen ik thuis kwam stond Leen te koken omdat hij vroeg weg moest,en dat rook me toch lekker. Had er bijna spijt van dat ik beloofd had om poffertjes te bakken. Heerlijk roerbakgroente met kip en wraps. Maar ja,vraag niet aan een kind wat hij lekkerder vind,poffertjes of groente?. Heb wel van de poffertjes gesmuld hoor,kijk maar,hoe krijgen we overgewicht hé!!!

Na het eten kreeg manlief z’n koffie en de kinderen fris en een koekje en vertrok ik op de fiets naar pa en moe om weer eens bij te kletsen. Zou door de drukte van afgelopen weken bijna vergeten dat ik nog een ouderlijk huis heb.

Vanmorgen had ik aan de dames beloofd dat we de stad in zouden gaan om de nodige spullen voor de verjaardagen te kopen. Spullen voor de verjaardagsfeestje voor de klasgenootjes en nog een stel spullen voor in de theeschenkerij. Daar moest ook het een en ander veranderd worden zodat we wat praktischer kunnen werken. Daar ben ik vanmiddag heel de middag in bezig geweest. Alle schappen leeg gehaald,schoongemaakt en opnieuw ingedeeld. Een kast erbij gezet voor het glaswerk, de schalen en de dienbladen. Fornuis en koelkast omgewisseld,gaf wat meer ruimte. Kreeg van de week zomaar een superleuk antiek kastje. Daar ook een leuk plekje voor gezocht,schoongemaakt en een oud servies erin gezet.

Was natuurlijk alweer halverwege voordat ik erachter kwam dat ik nog een foto had moeten nemen van hoe het er eerst uit zag. Nu heb ik nog maar een gedeelte van de vorige situatie op de foto.

Maar het is lekker opgeknapt,werkt wel wat prettiger zo denk ik.

Half 5 was het af en moest ik gauw wol door de kaardmolen gaan trekken want dat zou een cursist om 5 uur komen halen. Was nog druk aan het draaien toen ze kwam. Kookte een pan eten en daarna gingen de kinderen de kamer versieren omdat Mirjam morgen jarig is. Dat blijft dan hangen tot volgende week maandag,want anders moeten we vrijdag voor Hidde z’n verjaardag en maandag voor Maureens verjaardag weer overnieuw beginnen met versieren. Word een drukke week. Morgen doen we op Mirjams verjaardag gelijk het kinderfeestje en op die van Hidde ook gelijk het kinderfeestje. Dan heb ik dat vast gehad in de vakantie,want daarna heb je ook altijd weer even nodig om alles in het normale ritme te krijgen. En donderdag is m’n schoonmoeder jarig. Ze hoopt dan 75 jaar te worden. Omdat ze het niet zag zitten om de verjaardag thuis te houden en alle rompslomp wat daarbij komt,hebben we voorgesteld om het hier te houden en dan verzorgen wij alles voor haar. Nou,dat leek haar toch wel fijn. Dus dat wordt van de week veel taart eten;-)

En hier nog een mooie foto van de bui die er zondagavond aankwam.