Verjaardagen, high tea, sjaal.

Zaterdag 14 januari-2023

Van de week 2 jarige kinderen gehad. Menno was zondag jarig en werd 21 jaar. Hessel was 2 dagen later jarig en werd 17 jaar. Die verjaardag werd dinsdagavond voor allebei gevierd. Zondag vieren we nooit de verjaardagen. De oudste zoon kwam wel even s’avonds een bakkie doen en de vriendin van Menno, maar dat was het wel zo’n beetje voor die dag. Aten die avond lekker een broodje vlees. Had nog een runderrollade in de diepvries. Die werd gebraden in de amc-pan met hogedrukdeksel en was met 30 minuten botermals. Heb hem heel dun gesneden met de snijmachine en dan op een wit bolletje met pindasaus. Erg lekker hoor!

Maandagmorgen de standaard dingen gedaan. Gestreken, mails beantwoord, piepers schillen en in blokjes voor het avondeten. Hier mogen ze als ze jarig zijn altijd kiezen wat ze willen eten. En omdat er zondag niet veel thuis was koos Menno voor de maandagavond bruine bonenschotel. Dat werd dus veel piepers schillen. Had 2 grote pannen vol met eten waarvan een bord overbleef.

 

s’Middags had ik drie nieuwe cursisten op les. 2 daarvan hadden vroeger wel eens gesponnen en pikte de “draad” vrij makkelijk weer op. Schijnbaar gaat het er toch niet helemaal uit als je het wel eens gedaan hebt. Het is best fijn om in groepjes te werken. Eerder had ik meestal per les 1 persoon maar nu het zo druk is gaat het vaak in groepjes. Erg gezellig daar de cursisten ook weer andere mensen ontmoeten en hun ervaringen kunnen delen. Zijn weer vriendschappen uit voort gekomen. Bakte voor de dames bij de koffie een pecannotenboterkoek.

Nadat de cursisten vertrokken waren eerst even een half uurtje zitten breien. Een dag niet gebreid of creatief geweest is een dag niet geleefd. Weet je wat ik aan het breien ben? Niet lachen hoor: een borstrok????. Ben toch zo benieuwd of dat werkelijk zo warm is. Het zal best, want vroeger droegen ze ze allemaal. En iemand die het wil uitproberen heb ik ook al gevonden. Dat is Menno, die is stratenmaker en toch zo’n koukleum dus dat is een potentieel slachtoffer daarvoor. Hij wordt gebreid van de merinowol die ik vorig jaar heb gekregen. Eerst gewassen en gekaard en daarna aan het spinnen. Ben nu op de helft, maar m’n wol is op zodat ik eerst weer achter het spinnenwiel moet. Ik heb de wol dit keer niet helemaal schoon gewassen. Dat betekent dat wel al het vuil en viezigheid eruit is maar niet het vet (lanoline). Dan blijft de warmte erin. Ook brei ik hem op een dunnere naald dan eigenlijk zou moeten, zo wordt hij dus dichter en laat minder wind door. Het breit door het vet en de te dunne naald wel wat stroever dan anders. Ben benieuwd naar het resultaat!

Dinsdag was Hessel jarig en meneer koos spruitjesschotel als avondeten. Ze weten wel wat ze kiezen moeten om moeders aan het werk te houden ????. Maar voor hem deed ik i.p.v weer een berg piepers schillen en in blokjes snijden gewoon makkelijk krieltjes uit de winkel door de schotel. Was al een poos bezig om de kleine spruitjes schoon te maken en de gehaktballetjes te draaien ( hielp manlief even mee).

En de dag was al erg vol want ik had echt een enorme berg was om weg te wassen. Maandag had ik dus niet gewassen omdat ik veel werk had en s’middags de cursisten. Was er de hele dag mee bezig. En ik moest nog om 12 uur verplicht naar m’n sportuurtje. Ben blij als ik van die verplichting af ben, ook al voelt het ook wel lekker als je geweest ben. Maar dan denk ik altijd wat ik in die tijd wel niet had kunnen doen, erg hé! Maakte 2 taarten voor de visite die avond. Een monchou en een kwarktaart. Ging naar m’n ouders om de ramen te zemen binnen. Moeders zit met een zeer pijnlijke schouder dus kan niet veel doen. Na het zemen nog een bakkie en een babbeltje en daarna op de fiets weer naar huis om eten te gaan koken en daarna de visite te ontvangen. Was een gezellige avond, niet erg druk maar des te meer tijd heb je om elkaar even te spreken.

Donderdagmiddag zou er een cursist komen maar die belde af door het slechte weer wat ze opgaven. Dus die lessen hebben we een weekje opgeschoven. Zo kwam er een middag voor me vrij. Had die ochtend ook niets bijzonders op het programma staan en bedacht dat dat een mooie kans was om een sjaal te gaan vilten. Heb daar woensdagavond een paar uurtjes de verschillende materialen voor geverfd. De paarse en groene schapenkrullen had ik daar een paar weken terug al voor geverfd maar de groene moesten overgeverfd worden, waren te licht van kleur. Zijde, woolneps, lontwol, en hankies werden geverfd. Even de uitleg: woolneps zijn hele kleine bolletjes wol die je mee kunt vilten.

En hankies zijn eigenlijk zijde lapjes die je op je sjaal legt en meevilt en een hele mooie structuur geeft. Je kunt ze ook met je wol meespinnen, geeft ook structuur aan je draadje en een mooie glans. Prachtig materiaal! Op de foto een ongeverfde en geverfde naast elkaar.

Voordat ik begon met vilten moest ik van mezelf eerst wat huishoudelijke klussen doen. Stond vroeg op en gaf de douche een grote beurt, halverwege kwam Hessel vragen of ik hem naar z’n werk kon brengen, z’n accu was leeg, ruimde alles glad en trok de stofzuiger over de vloer en deed de wc. Maureen was ook weer ziek thuis. Die was toch nog niet helemaal, hersteld van de fikse griep die ze een week eerder had gehad. Het was half tien eer ik kon beginnen met de sjaal. En moest er weer vanaf om naar de markt te gaan en weer naar een verplicht sportuurtje te gaan. Daarna kon ik er weer twee uurtjes aan werken en toen riep de verplichting van het eten koken weer. Op de foto is hij gelegd en moet nog gevilt worden. Tis een aardige klus om op zijde te vilten, pakt niet zo snel als wol dus dat is echt kracht zetten en veel wrijven en rollen????????????. Vanmiddag hoop ik hem af te krijgen. Dat is weer het voordeel van vilten, als je het niet afkrijgt ga je gewoon een andere keer verder.

Gisteren kwamen er drie vriendinnen om een bloem te vilten en daarna een high tea te nuttigen. Ze hebben er wel van genoten, zeker al je elkaar niet zo vaak ziet.

Vilte zelf een grillige bloem mee

Terwijl hun aan de high tea zaten kon ik nog een uurtje aan m’n sjaal rollen en wrijven. Om half 4 vertrokken de dames weer richting huis en ging ik met Maureen en Mirjam naar Veenendaal om wat kleren en leggings te halen. De mannen in het gezin gingen naar een bedrijf die 25 jaar bestond en aten daar ook gelijk. Op verzoek van de twee dochters aten wij een patatje in de stad. Was wel leuk om met z’n drieën een keer op stap te gaan. Om half 8 waren we weer thuis en kwamen in een leeg huis want er was nog niemand thuis. Heerlijk de houtkachel aangestoken en in de luie stoel van Rien gekropen, had ik nu de kans voor nu hij er niet was.

Voor vandaag is de dag wel weer vol denk ik. Om half tien komt er iemand kijken voor tijdelijke wonen, 10 uur komt er een echtpaar voor het zaaltje bespreken. Om 11 uur komt er nog een echtpaar voor een verjaardag bespreken. De rekken hangen nog vol met was, dat vliegt ook niet vanzelf de kast in. Huis weer op orde maken voor de zondag, boodschappen doen, sjaal af vilten en ik wil graag nog een nieuw recept uitproberen. Kijken wat er van die lijst terecht is gekomen vanavond. Ik heb altijd de neiging om de lat te hoog te leggen, herkenbaar?