Verjaardagen achter de rug

Zaterdag 27 augustus-2022

Zo dat was me het weekje wel. Superdruk en voorbijgevlogen. Eerst was daar vorige week vrijdag de verjaardag van Mirjam. 11 jaar geworden. Ontbijt op bed gebracht, dat vinden ze toch altijd wel heel leuk. En het is zo klaar want ze eet s’ochtends nooit veel.

Nadat de cadeautjes waren gegeven moest ik hard opschieten want om 10 uur zou de visite komen. Nam afscheid van vakantiemensen, maakt daar een half uur lang een gezellige babbel, en toen meende ik nog dat ik op tijd klaar zou zijn maar dat was toch niet gelukt. De visite was er al voordat ik klaar was. Maar dat maakte niet uit. Ondertussen waren de schoonmaaksters ook gearriveerd, maar die weten de weg en hoef ik niet meer naar om te kijken. s’Middags kwamen pa en moe op visite en de oudste zoon met vrouw en kind, die aten ook gezellig mee. Om half 7 kwamen de vriendinnen van Mirjam. 9 stuks. We zijn met de hele koppel gaan midgetgolfen in Bennekom. De ene helft mocht bij mij in de auto en de andere helft in de roze auto van Menno. Dat vonden de dames natuurlijk prachtig. Rien was de chauffeur van die auto en ik reed achter hem. Zo kon ik zien dat hij heel erg zachtjes over de drempel moest rijden want verschillende keren raakte de uitlaat de weg en spatte de vonken eraf. Misschien wordt het tijd dat Menno daar eens iets aan gaat doen?. De uitlaat zit nu niet bepaald provisorisch vast.

Toen we terug kwamen dook de club gelijk op de trampoline, bezweet kwamen ze even later binnen om nog wat te drinken en lekker gefrituurde hapjes te eten. En toen was het inmiddels al bijna half elf en hoogtijd om ze naar huis te brengen. Rien bracht de twee verst wonende naar huis, 4 bracht ik er weg die rondom woonde en drie waren op de fiets, daar ben ik een stukje in het donkerste gedeelte achteraan gereden want het is niks om die meiden zo laat in het donker over straat te laten gaan.

Zaterdag was m’n schoonmoeder jarig. Ze twijfelde heel erg of ze het zou houden. Dat zou ze dan hier doen. Ze voelt zich eigen erg naar de laatste tijd. Dus de hele dag liep ze er over te denken of ze het zou houden, en om 5 uur had ze beslist dat ze hier met ons eigen koppeltje en zus/ zwager/ en broer hier chinees zouden komen eten. En toen ze er eenmaal was ging het aardig en was het ook gezellig met z’n allen. Zo, dat was de tweede jarige.

En toen was Hidde zondag aan de beurt. 12 jaar geworden. Weer een ontbijt op bed gebracht. Nadat hij de cadeautjes uitgepakt had moesten we snel aan tafel om op tijd in de kerk te zijn. Hidde vond wel dat we thuis konden blijven en dan de preek luisteren want hij was tenslotte jarig?. Ik zei tegen hem dat hij dan juist moest gaan want hij mocht dankbaar zijn dat hij weer jarig mocht worden. Nou, daar was hij het toch niet mee eens. De oudste broer kwam weer met vrouw en kind op de koffie zodat hij zich toch nog enigszins jarig voelde. Als kind zijnde is zondag de meest saaie dag om jarig te zijn. Dat was jarige nummer drie.

Maandagmorgen stond de wekker om 5 uur ingesteld om te gaan rammelen. Of hij er nu geen zin in had of dat ik hem verkeerd ingesteld had, ik weet het niet, hij deed het in ieder geval niet en ik werd pas kwart voor 6 wakker. Dar baalde ik van want ik wilde juist alles aan kant hebben, incl de was, voordat we om 9 uur naar de openingsdienst van de school van Mirjam moesten gaan. En ik moest nog een huisje op orde brengen voor de nieuwe gasten die middag, en nog de theeschenkerij nalopen en de wc’s daar doen voor het gezelschap wat om 11 uur zou komen. Nou, de laats genoemde dingen is gelukt, dat was het belangrijkste, de rest is voor de helft gelukt en moest verder gebeuren toen de kerk uit was. Bracht Mirjam daarna naar school, fietste gelijk door naar de Coop. Kwam onderweg de serveerster tegen die me zou helpen, kon die vast alles klaar zetten. De slager kwam het warm en koud buffet brengen. Moest er alleen nog wat patat voor de groep bij bakken. Dat kon ik natuurlijk binnen bij ons niet verkopen en die vroegen ook gelijk maar om een bord patat. Goed begin van de maandag?. Maar lekker was het absoluut. Om half 2 nam ik voor drie kwartier de plek van de serveerster in, ze moest eerder weg voor een afspraak. Nadat iedereen vertrokken was en de rommel opgeruimd, kwamen om 4 uur m’n ouders weer, nog voor de verjaardag van Hidde. Zo zie je je familie nog eens;-) Daarna moest ik toch echt aan het eten beginnen want Rien zou met Hidde en Maureen naar de openingsdienst van hun school gaan( Lodenstein Kesteren). Die werd gehouden in de kerk in Veenendaal. En Hessel reed met een vriend en z’n vader mee naar de opening van zijn school,( hij gaat naar het Hoornbeeck) dat was in een kerk in Barneveld. Had ik lekker een uurtje met Mirjam samen om aan de sok te breien. Daar komt echt een leuk patroontje uit voort. Dat blijft een verassing. Het gestippelde geverfde gedeelte draait tijdens het breien helemaal om de sok heen, heel grappig.

De volgende dag moest ik alles glad en de was weg hebben want woensdag zou ik de hele dag op de Vlegeldag zitten. Kon heerlijk opschieten. Wasmanden leeg, vloeren gedweild, stof afgenomen, wc’s gedaan, op de bovenverdieping maar een oogje(allebei m’n ogen) dichtgeknepen?, theeschenkerij weer op orde gemaakt voor een 50 jarige bruiloft die avond. Hetzelfde gezelschap als een dag eerder, maar dan met nog meer familieleden erbij. Dat was ook zo’n gezellige avond. Had twee vriendinnen die bedienden en zelf deed ik de hapjes. Het waren zulke aardige klanten die zelfs wilde dat ik extra taart bestelde zodat de serveerster ook een taartje hadden, en met de hapjes en het ijs net zo. De serveerster van de dag daarvoor mocht zelfs met het buffet mee eten(en wij ook als we wilden). Nou, dat hebben we nog nooit meegemaakt, zo leuk. Het is zo verschillend hoe mensen reageren op de bediening. De een komt gezellig een praatje maken en bedankt ze altijd voor ze weggaan voor de goede verzorging. De ander kijkt je niet aan en kan er geen bedankje af, of kijkt amper op als er drinken voor ze neer wordt gezet. Daar hadden we bij dit gezelschap in ieder geval geen last van. Wat ook zo leuk was: de kinderen hadden geregeld dat ze met paard en wagen opgehaald werden en hier naar toe gebracht werden. Wat is dat mooi zeg, dat was wel een verrassing voor ze.

Lag 12 uur op bed en om 5 uur ging de wekker weer op woensdagmorgen. Had voor de zekerheid de wekker van m’n telefoon maar gezet, leek me iets veiliger. Eerst buiten alle bloembakken maar voorzien van water, hond verzorgd, was opgevouwen, laatste spullen in de auto gezet. De rest had Rien de vorige avond al voor me geladen. Maureen was jarig die dag, 14 jaar. Ook daar werd ontbijt op bed gebracht, ditmaal 2 keer want haar vriendin logeerde bij haar voor haar verjaardag. De cadeautjes werden uitgepakt, de haren ingevlochten, de andere kinders nog eten gegeven, zelf een bak yoghurt naar binnen gewerkt, en toen kon ik m’n eigen in de dracht gaan steken.

Als eerste een witte onderrok, gerimpeld in de taille. Daaroverheen een zwarte rok met strook, gerimpeld in de taille. En daar overheen een originele klederdracht rok van zuiver scheerwol met heel veel plooien op de heupen( had geen tijd meer om zelf een zwarte rok te maken). Ik voelde me eigen behoorlijk stevig met al die plooien op de heupen?. Maar het zwierde wel lekker om m’n benen. De zwart gebreide kniekousen heb ik niet aangetrokken, veel te heet. En niemand heeft ze gemist. En m’n mutsje heb ik ook maar afgelaten, ook veel te warm. Was die dag 31 graden. Kwart voor 8 kon ik vertrekken, en hielp Rien de kinderen naar school. Was mooi op tijd want er waren nog niet veel mensen aan het lossen zodat ik met de auto makkelijk bij de kraam kon. Daarna moest ik de auto 10 minuten verderop parkeren. Om 10 uur begon de markt en het was vanaf het begin druk. Erg gezellig, veel bekenden gesproken. En mensen die m’n blog lezen en nu even kennis kwamen maken. Erg leuk! Ook aardig wat strengen handgeverfde sokkenwol verkocht, daar was veel belangstelling voor.

Veel visitekaartjes en folders werden er meegenomen. Leuke reacties gekregen. En natuurlijk wel 20 keer het bekende grapje van mannen: kijk maar uit dat je je eigen niet aan het spinnewiel prikt, anders slaap je straks ook 100 jaar( Doornroosje)?. En lol dat ze dan hebben, haha! Ik moest tot 20:00 blijven spinnen, dan was de markt pas afgelopen. Dat ging goed, heb weinig last gehad van de warmte ondanks de vracht met rokken. Ik had een prachtig plekje in de schaduw en pas s’middags om 5 uur was de zon naar de voorkant van de kraam gedraaid. Toen ben ik naast de kraam gaan zitten en zat ik in de schaduw van een gebouw. Ondanks dat ik zo tegen de hitte opzag is het reuze meegevallen. Had 2 flessen bevroren spa blauw meegenomen, waarvan ik er een in een laag gekaarde wol had gerold. Omdat wol isoleert was hij s’avonds om 7 uur nog voor de helft bevroren, terwijl de andere fles om 10 uur die ochtend al helemaal ontdooid was met die hitte. Zie je wel wat een prachtig product wol is. Goed voor de warmte en goed voor de kou.

En tussen de middag kwamen ze een heerlijke lunch brengen, en af en toe een flesje water.

 

Het was allemaal goed geregeld. Was superleuke dag Maar toen ik eenmaal thuis was om 9 uur toen kakte ik echt in. Toen was het op voor die dag.

Kon amper in slapen komen die nacht en werd met pijn in m’n knar wakker. Je snapt wel dat ik weinig energie had om m’n huishouden aan te pakken. Maar ik moest wel want we zouden de drie verjaardagen van de kinderen vieren. Voordat ik op gang was, was het onderhand al 2 uur. Daarvoor ging alles met een slakkengang. En zoals gewoonlijk als je dan eenmaal aan de gang ben dan kun je niet meer stoppen. Dus was het na anderhalf uur allemaal opgeruimd en glad. Was nog geen 10 minuten klaar toen m’n schoonzus op de koffie kwam. Oh, zegt ze, ‘ wat is het hier netjes, tis gewoon een verademing om hier in een opgeruimd huis te zitten, bij mij is het nog een rommeltje’ Leuk is dat hé, als ze een half uur eerder was geweest had ze dat vast niet gezegd?.

De oudste getrouwde zoon belde om 3 uur op: ‘ eten jullie vanavond chinees?’ Niet dat ik weet, hoezo? Zoon: ‘nou, als jullie dat wel eten dan komen wij ook want anders krijg ik misschien bonen voorgeschoteld en dan hoor ik achteraf dat jullie chinees hadden. Nou, ik zal het even aan je vader vragen. Wat denk je wat ik als antwoordt kreeg: ‘Ja, doe maar want anders krijg ik waarschijnlijk wortels voorgeschoteld’?. Het gezegde klopt aardig: zo vader, zo zoon!

s’Avonds kwamen opa en oma en een oom en tante, een leuk klein clubje, dan heb je zelf ook nog wat aan je avond. Anders moet je de hele avond rennen. Ben blij dat we de meeste verjaardagen weer achter de rug hebben. Nu hoop ik volgende week vrijdag 2 september zelf nog jarig te zijn en dan zijn we er voorlopig weer vanaf.

Eigenlijk had ik vanmorgen een groepje vrouwen om een bloem te vilten maar de mevrouw belde af omdat ze corona had en daar ook erg ziek van was. Zo heb ik een ochtend extra voor het huishouden. Ben van plan om vandaag eens aardig wat klusjes te doen die zijn blijven liggen. Wel kwam van de week de kast in de gang aan de beurt. Ieder heeft z’n eigen vak, maar alles lag bij iedereen door elkaar gegooid zodat er geen overzicht meer was wat van wie was. Alles leeggehaald , uitgezocht, planken en deuren afgenomen. Zo, dat is wel een ander gezicht zeg. Er kwamen behoorlijk wat versleten klompen uitrollen, nu snap ik waarom de kast niet meer dicht kon. Zo, dat was vast 1 klus die afgestreept kan worden. Nu ligt er nog een heel huis in het verschiet om goed te poetsen, want in de vakantie is alleen het hoognodige gebeurd. Daar mag ik wel 2 weken voor uittrekken. Gelukkig is m’n oude hulp bereid om samen met mij de bovenverdieping een hele grote beurt te geven. Ik heb zoveel cursisten in m’n agenda staan dat ik alleen niet door m’n huishoudelijk werk heen komt.