Verfopleiding en bossen bloemen

Woensdag 19 april-2023

Donderdagmiddag hebben we met de meiden uit groep 8 boekjes voor het poppenhuis gemaakt. In groep 8 mogen de dames met handwerken altijd een muizenhuis maken, dat vinden ze ook echt leuk hoor. We hadden maar een uurtje, zodoende kon er ook niet veel gemaakt worden maar ze weten nu in ieder geval hoe het moet. Heb geen foto ervan omdat het een gezellige onoverzichtelijke boel was,maar hier een foto  uit m’n eigen voorraad zodat je weet hoe ze ongeveer er uit zagen.

s’Avonds lag de boekhouding te wachten, De secretaresse stuurde woensdag een bericht dat ze donderdag langs kwam, of het me lukte om dan alles klaar te hebben. Kon er die avond niet eerder dan 9 uur aan beginnen want de oudste zoon was jarig en die trakteerde op chinees., Dus het hele gezin+ aanhang schoof aan tafel en voordat we klaar waren en de troep opgeruimd en iedereen weer weg was , was het 9 uur. Ben er drie uur aan bezig geweest, naar werkje. Lag pas om kwart over 12 op bed. Maar goed, het voelde ook wel weer lekker dat ik er nu weer drie maanden vanaf ben.

Kreeg nog een grappig berichtje van een cursist dat haar ”was” buiten hing te drogen.  Nou, prachtige was, die wil ik ook wel elke dag aan m’n lijnen hebben hangen🐑🐑. Ze had heel wat strengen wol gesponnen.

En toen was het vrijdag en zaterdag. Dagen waar ik allang naar uit had gekeken. Ik had me eigen een half jaar terug opgegeven voor de opleiding vakmansschap-ecoverf. Dat is een opleiding waar je alles leert over het verven met planten uit de natuur, verf maken voor wol/ linnen, verf maken voor aquarellen, olieverf maken, pigmenten halen uit de plant, zeefdruk maken, stempels maken, een indigokuip maken van de wede plant(blauwe spijkerbroekenkleur), en nog veel meer. Maar dat volgt nog wel een keer. Ben om 5 uur opgestaan om vast m’n verplichtingen te doen zodat ik rustig weg kon gaan. Maakte m’n lunch klaar voor tussen de middag.

Het avondeten kregen  we daar. Het is in Odijk, dus met een dik half uurtje was ik er. Wat was het leuk, en wat een informatie hebben we gekregen. Heb het meeste opgeschreven want dat ga je echt niet onthouden. We kregen ook een mooie presentatie te zien over de kleuren hoe ze vroeger verkregen werden. Dat ging toch niet zo heel netjes. Weet je hoe ze de kleur bruin verkregen? Dan werd er een mummie gekocht, dat eens zo zorgvuldig gebalsemde lijk werd van z’n botjes beroofd en verpulverd en daar haalde men de kleur bruin uit. Is toch bizar. En wat er voor de kleur ivoor/wit nodig was is nog erger. Dat werd verkregen uit schelpen die de slaven op moesten duiken, dan werden ze verzwaard met een steen zodat ze langer onder water bleven. Het aantal slaven wat verdronken is weet ik  niet meer, maar dat waren er heel erg veel. Hoe ziekelijk dit! Na de presentatie moesten we de tuin in om fluitenkruid te gaan knippen en te gaan koken voor de verf. Ook moesten we in een pan cochenille opwarmen. Dat zijn luizen die een prachtige rood/paarsige kleur geeft. Meekrap werd gekookt voor een warm rood/bruine verf. Moesten daar ook allerlei proeven mee doen wat er gebeurde als je er met ijzer overheen verfde of met citroenzuur. Dan veranderd de kleur weer. Lapjes werden er mee geverfd, een zeefdruk mochten we van haar gebruiken. Daarvoor moesten we de verf eerst verdikken , is trouwens echt leuk dat zeefdrukken. Als huiswerk kregen we mee om zelf een zeefdruk te maken, zelf verf te maken en vooral van alles uit te gaan proberen. In juni zijn de volgende twee cursusdagen weer. Zie er al naar uit.

De lunch nuttigde we daar in het zonnetje met een prachtig uitzicht, was gewoon genieten joh!

Was vrijdagavond pas om 7 uur thuis. Mocht gelijk bij de verjaardag van de oudste zoon aanschuiven die hield het hier in het zaaltje. Had de pap wel op hoor, scheelt dat ik die avond niet veel hoefde te doen. En opruimen kwamen ze de volgende dag doen toen ik weer naar de cursus was. Heb er geen omkijken naar gehad dat ze hier de verjaardag vierde.

Toen ik zaterdag om 5 uur terug kwam van de cursus stond er een prachtige bos rozen voor me op de aanrecht. Van manlief omdat we die dag 31 jaar getrouwd waren. Dus 31 rode rozen en 1 witte voor het nieuwe jaar.  Een blikvanger op tafel😍.

En van de kinderen nog allerlei lekkers en een plant. M’n vader en moeder kwamen ook nog een bosje bloemen brengen maandag. Dat doet ze al trouw 31 jaar lang, leuk hé! Van de week kon ik ook m’n eerste bos bloemen uit de tuin plukken. Prachtige grote tulpen, takken van de ribes en een paar mooie takken van de wolfsmelk. En nog een paar rode takken waarvan ik de naam niet weet. En prachtige bos voor op de keukentafel.

Gisteren heb ik het vlas gezaaid. Ben benieuwd wat er op komt. De grond zit vol met wortels van het uitgetrokken munt. We gaan het zien.

Zaterdag is de tuinman ook de hele dag bezig geweest. Is niet af gekomen en ben nu zelf aan het plukken. Ben al weer een uurtje of drie bezig geweest en nog is het niet klaar. Elke dag maar een stukje dan komt het vanzelf wel af. Ook zijn we druk met schoonmaakazijn om al het onkruid weg te spuiten. Het weer is in ieder geval lekker om buiten te werken, geen straf.

Tussen de bedrijven door wordt er gevilt voor de Terdegefair. Van een agendaomslag is het viltwerk klaar, het borduurwerk daarop doe ik als de andere twee ook klaar zijn.

De tweede ligt al klaar om te vilten.

En de lijst wat nog gevilt en geweven moet worden is best lang. Niet over nadenken maar!