Verder klussen

Donderdag 9 april-2020

De klussen gaan gestaag verder. Vrijdag knipte ik met Hidde de laatste takken van de leilindes en maakte er bosjes van. 6 fruitkisten vol,in het totaal 244 bosjes. Dat is aanmaakhout genoeg voor de winter. Het is echt een fikse klus,maar als het dan weer gebeurt is voelt het ook wel weer lekker zo’n voorraadje. Nu kun je natuurlijk ook gewoon aanmaakblokjes gebruiken en wat dunne latjes,dat scheelt een hoop werk. Maar het is gewoon leuk als het van eigen erf komt. Noem het maar een sport of………!?

 

Zaterdagmorgen hadden de meiden bedacht dat ik maar iets mooi’s met hun haren moest doen. Nou,daar ben ik echt geen ster in. Maar ze hadden op YouTube een filmpje gevonden met duidelijke uitleg. Wij aan de slag,computer aan,het leek zo makkelijk maar het eerste filmpje mislukte al. Tweede poging voor een ander kapsel ging wat beter. Gelukkig wilde ze allebei hetzelfde,dat scheelde weer. Half 10 waren we klaar. Was blij dat ik de kamer en hal al gestoft had,en de wasmachine vol zat,voordat ze uit bed kwamen.

Zo ma,zei Maureen, nu ga jij havermoutpap klaar maken dat had je beloofd,en jij moet ook een schaaltje nemen. Dat had ze bij een vriendinnetje op maar ze vond het helemaal niet lekker. Waarom ze het nu wel wilde was me een raadsel,maar goed het is gezond dus dan maar havermoutpap koken. Had er bij het opscheppen maar een berg fruit ingegooid anders hoefde ik het helemaal niet. Maureen at 5 happen en ik had het na 2 happen al gezien. Brrrr,dat kreeg ik echt niet weg. Misschien moet je het leren eten. Heb maar snel een paar crackers met kaas gepakt,dat ging er beter in.

Daarna maakte we een deeg voor witte bolletjes. Die lukte prima. Maar omdat er toch minder eters thuiskwamen dan ik verwacht had bleven er nog een stel over. Die werden s’middags weer opgegeten door een laatkomer.

Om 1 uur zette ik een deeg aan voor bolussen voor zaterdag en zondag bij de koffie. Had helpers genoeg,dat vinden ze erg leuk werk. Bakte een plaat vol. 22 stuks. Maureen bracht er een paar naar opa en oma,die zitten ook maar een beetje achter de geraniums te koekeloeren met deze hele toestand.

Toen moesten we nog ‘After Eight’maken. Je smelt pure chocola in een pannetje. Daar doe je fijn gehakte stukjes pepermunt door. Je giet het in chocolade vormpjes en laat het hard worden. Lekker hoor!

s’Avonds maakte we nog een lekker ommetje. We doen dat nog steeds iedere avond naar het eten. Meestal gaat Maureen mee,omdat Hidde en Mirjam zo’n eind nog niet vol houden. We lopen stevig door,meestal dezelfde route(af en toe wijken we af) en zijn dan een uur onderweg. Echt heerlijk vinden we het. En er lopen en fietsen heel wat mensen hoor,iedereen wil er even lekker uit. Als we thuis komen zit vaders al op de bank op z’n koffie te wachten. Dat krijg je hé,als je hem al 28 jaar verwend. Als ik s’avonds wel eens weg moet zal hij echt zelf geen koffie pakken. Dus voor dat ik dan weg gaat,zet ik toch maar een bak koffie neer voor hem(hij werkt er tenslotte ook hard voor?)

Maandagmorgen eerst met vaart de kamer opgeruimd van de zondagtroep en lekker gesopt. Dat was al een goed begin van de week. Wasmanden een eind leeg gewassen. Het is nu wel fijn om vroeg te beginnen. Vooral omdat Mirjam veel met het huiswerk geholpen moet worden. Daar gaat wel wat tijd in zitten. Eerlijk gezegd heb ik er niet altijd het geduld voor. Vooral als er een berg werk ligt te wachten. M’n hulp komt nu ook niet werken,die zit zelf met haar gezin thuis. Daarom bewaren we soms nog wel wat huiswerk voor vaders als hij thuiskomt. Dan mag die nog een poosje met haar gaan zitten. En het is echt niet zo dat ze het niet snapt hoor,misschien wat rekenwerk wat ze moeilijk vind,maar de rest heeft Miepie gewoon geen zin in.

s’Middags hebben ze een poosje onkruid op het terras zitten krabben en het tuinset erheen verhuisd. Hidde wilde perse buiten eten. Was nog net fris zat die dag,het eten was al bijna koud voordat het je mond in ging. Gebakken piepers met kip en witlof.

De blikjes in de keuken kregen van de week een grote sopbeurt.

De timmerman maakte van de ruimte waar de inbouwkoelkast in had gestaan een gewone kast met schappen. Dat is ideaal,daar staan nu de broodbakmachine’s,de airfryer en de bloem in . De deur er weer voor gemaakt en het ziet er weer netjes uit. Heerlijk!

Maureen telde alle spaarmuntjes van de kaasboer op de markt en deed ze per 50 in een kokertje. 14 kokertjes vol,toch fiks gespaard. Dit kun je dan weer inwisselen voor handdoeken ,kaasschaaf,fonduestel o.i.d.

Aan de zijkant van het huis eerst al het blad opgeruimd en vast een stuk terras met schoonmaakazijn gespoten voor het onkruid. Nog zat meters rondom het huis te gaan.

We haalde bij de Welkoop vast bloemenzaden voor in de tuinen en langs het grasveld. Daar hebben we vorig jaar toch zo’n plezier van gehad. Een wilde bloemenzee,echt prachtig. Plus dat je er de hele zomer boeketten van kunt knippen. We gingen met z’n drieen maar er mochten er maar twee naar binnen. 1 kind heeft toen maar in de auto gewacht.

Kreeg weer een draad afgesponnen voor de omslagdoek. Zou eerst een zwarte draad spinnen met kraaltjes maar bij nader inzien vond ik dat toch te hard afsteken bij de andere kleuren. Dus toen werd het maar zacht paars,dat is mooier. Eerst een paar uur bezig geweest met het op draad rijgen van de kraaltjes. Daarna op een klosje overzetten. Toen een halve klos vol met paarse wol gesponnen en daarna getwijnd met de kralendraad. Wel een monnikenwerk maar een superleuk resultaat. Op de foto’s lijken de kleuren allemaal anders. De laatste foto met de bol is de echte kleur.

Heb vast een begin gemaakt met de omslagdoek. Als ik nog wol tekort kom kan ik het er zo bij spinnen. Brei het op naalden 12 omdat de wol allerlei verschillende diktes heeft. Gaat wel lekker snel.

Nadat ik vanmorgen om half zeven de douche schoon had gemaakt eerst lekker een half uurtje zitten breien. Daarna was de bijkeuken aan de beurt. De auto onderging vandaag ook een goeie beurt van binnen en buiten. Daar was ik wel een dik anderhalf uur mee bezig,maar hij is weer lekker schoon en het was geen straf zo in het zonnetje.

En deze foto van de lammetjes moet ik er ook nog even op zetten hoor. Moet je dat bekkie zien van het ene lammetje. Het beestje geniet volop van het zonnetje. Ze groeien hard.