Verbouwing wc, Kerst

Donderdag 29 december-2022

De timmerman is vorige week begonnen met het betimmeren van de wc boven. Die is 17 jaar oud en zag er na al die verbouwingen boven niet meer uit. Dat wil zeggen dat er heel veel verf op de vloer zat. Het was een vrij ruwe tegelvloer dus ik kreeg het er ook niet meer af. En een uitgebeten vlek van de terpentine. Wasbak die lelijk was geworden na al die jaren, muren niet fris meer. Kortom, het was hard nodig. Had al zitten zoeken wat het moest worden, tegels op de muren wilde ik niet, nu hebben we hem laten betimmeren met schrootjes, hoogte 1.40 en een latje erboven op voor de afwerking. Toen moest er nog een vloer uitgezocht worden. Nu heb ik daar altijd vrije keus in want Rien vind alles best, hoe makkelijk! Gisteren zijn we naar de tegelhandel in Zetten geweest en hebben daar Portugese tegels uitgezocht. Allemaal verschillende tegels en allemaal verschillende kleurtjes. Gisterenavond heeft hij ze gelegd en vandaag moeten ze gevoegd worden. Kan nog net voordat de loodgieter de wc pot weer aankomt sluiten. Die missen we best, nu moeten we s’nachts naar beneden om naar de wc te gaan. Nu moeten de schrootjes ook nog een kleurtje krijgen en nog behang aan de bovenkant van de schroten wat nog vrij is. Vind dat oude vintage behang zo leuk, zal wel een bont wc’tje worden met commentaar van de kinderen????. En Rien is op zoek naar een klein badmeubel met waskom. De andere wasbak hadden we een keer gekregen en was eigenlijk te lomp voor de wc. Plus dat het wel makkelijk is al er een kastje staat voor de handdoeken, wc papier en schoonmaakmiddelen.

Vrijdag bracht Rien de auto naar de garage, ben hem al ruim twee weken kwijt. Eerst stond hij bij een andere garage maar die kon na verschillende dingen vervangen te hebben het ook niet verder maken. Hopelijk kunnen ze het verhelpen, heb echt geen zin in een andere auto. Maar ik mis hem wel met regelmaat. Nu zijn er genoeg hier thuis met een auto maar die hebben ook niet altijd zin om te rijden voor moeders. Ze doen het wel hoor maar ben blij als ik zelf weer kan gaan. M’n vader is al een paar keer naar de markt voor me geweest toen de rest van het gezin werken was.

Vrijdagavond werd het kerstfeest van de lagere school gevierd in de kerk. Mirjam zit in groep 8 dus was het voor ons ook de laatste keer dat we dat mee gaan maken. 22 jaar lang hebben we jaarlijks het kerstfeest mogen bijwonen met uitzondering van de (coronatijd). En altijd vond ik het weer zo mooi zoals de kinderen er voor gingen. Het zingen, de teksten die opgezegd moesten worden, het kerstverhaal en het vrije verhaal. Echt mooi. Nu het voorbij is( misschien straks voor de kleinkinderen) word ik er best wel weemoedig van. Een periode die je afsluit.

Zaterdag voor de kerst was een heerlijk doe dagje. Eerst werd Hidde door z’n baas opgehaald, hoe luxe! Hij drinkt altijd eerst nog gezellig een bak koffie en dan komen de verhalen van vroeger los. Kan ik altijd wel van genieten. Tis echt een geboren verhalenverteller die zo in het openluchtmuseum zou passen. Maureen vertrok tegen negen uur naar haar baantje bij het tuincentrum. M’n zaterdagmorgenhulpje kwam de douche doen en de bovenverdieping stofzuigen. Zelf moest ik wel op de ramen duiken want die waren me toch een portie vies. Het gebeurde in etappes want elke keer moest ik er weer af voor die of gene.

Verfde tussendoor 2 lappen zijde voor een sjaal en en bos schapenkrullen ook voor een sjaal.

Veegde de zooi weg bij het nieuwe afdak wat Rien en Menno enkele weken geleden gemaakt hebben. Nu moet er nog een voorkant in komen maar dat wordt waarschijnlijk bij de eerstkomende vorstperiode als ze weer thuis lopen. Haalde een berg blad weg langs het huis, Hessel knipte de bovenste takken van twee leilindes, daar kon Hidde niet bij. Tis altijd vaste prik dat de leilindes in de kerstvakantie geknipt worden. Dat is de taak van de zonen en de dochters ruimen de takken op. Krijgen ze altijd wel een zakcentje voor. Soms hebben ze er zoveel zin in dat al de zeven bomen achter elkaar gebeuren . En soms hebben ze geen zin en doen ze twee weken over zeven bomen. Maakt ook niet uit als ze maar klaar zijn voordat de vakantie afgelopen is. Staat altijd erg mooi als ze geknipt zijn. De takken die eraf komen gebruiken we als aanmaakhout voor de kachel.

De oudste zoon kwam met z’n dochter op de koffie, toen die vertrokken waren haalde schoondochter met Mirjam lekker vis voor het eten. Rien bood aan om de kerstboodschappen te doen, nou, daar zei ik geen nee tegen want ik kon toen lekker doorgaan met m’n werk. Toen hij terug was vroeg Hessel aan hem of hij mee naar Ede wou naar de mediamarkt want z’n telefoon was kapot. Naar de winkels, 1 dag voor kerst!!!!! Maar goed, vader ging maar weer, ondertussen had Leen gebeld of iemand hem in Lunteren af kon gooien want daar stond z’n auto nog. Had hij geluk want Ede en Lunteren ligt naast elkaar zodat ook hij met vaders mee kon rijden. Alleen moest hij eerst in Veenendaal opgehaald worden. Zo werden de nodige kilometers wel weer gemaakt.

Toen hun wegwaren liep ik met Mirjam naar het tuincentrum voor een nieuwe plant in het raam. Die zag er uit alsof hij nooit verzorgd is geweest. Kocht ook gelijk maar een stel blauwe druifjes voor in de bakken buiten. Kon het niet laten. Lekker de bolletjes gepoot, Mirjam nog helpen opruimen met de laatste takken, geveegd, laatste ramen afgelapt. Kamer gestoft, rommel geruimd, kaarsjes aangestoken, gezellig!

 

Toen was het tijd om de dames die altijd helpen een mooi bloemstuk te brengen. Wilde geen kerststuk doen, dat ben je na een week ook spuugzat. Heb gevraagd bij het tuincentrum of ze er een soort voorjaarsstuk van wilde maken, ook al hadden ze nog niet veel keus in voorjaarsspullen, ze hebben het toch heel leuk gemaakt (geen foto gemaakt????). Omdat ik natuurlijk geen auto had mocht Menno met z’n roze Amerikaan mee bezorgen. Had er nog niet ingezeten maar, tjonge wat een ding man. Rijdt eigenlijk best stoer????. Na drie kwartier waren we weer thuis en vroeg Mirjam of Menno nog wat kerstkaarten wilde bezorgen. En ja hoor, daar ging hij maar weer, de goedzak.

Inmiddels was Rien ook weer thuis en aan hem vroeg ik of hij m’n nieuwe plant wilde poten in de pot. Kreeg na 2 minuten al een foto op de app en geen minuut later stond er een mopperende man binnen. Bij het eraf halen van de plastic pot viel werkelijk de hele plant uit elkaar. Was nog niet geworteld zo te zien????. Hij heeft alles er maar in gepropt en maar hopen dat hij aanslaat. Was best een prijzige plant.

Om 5 uur wilde ik nog de strijk wegwerken en heb twee wassen gedraaid en opgehangen. En toen was het tijd voor patat. Heerlijk! Na het eten de wc nog schoongemaakt en toen lekker de rest van de avond handjes en voetjes zitten maken voor een nieuwe muis. Moe maar voldaan.

En toen was het kerst. Eerste kerstdag niks bijzonders gedaan. Was toch zondag. Maandagmiddag om 5 uur kwam m’n schoonmoeder en zwager en nog een zwager en schoonzus om te eten. Twee kinderen uit het gezin waren die dag bij hun schoonfamilie. We hadden allemaal iets klaargemaakt. Is altijd erg leuk.

M’n schoonzus had Griekse salade, krieltjes uit de oven en spinazietaart.

 

Rien maakte kipsaté en maakte de tafel gezellig, voor zijn doen goed gelukt????

Ik maakte een zalmslaatje, stoofpeertjes en een plank met allerlei hapjes

Leen zorgde voor het drinken

Menno had een of ander stuk vlees, cote de boeuf.

Hessel had fruitspiesjes

Maureen een ster van knakworstjes in bladerdeeg

Hidde maakte pizzasterren van bladerdeeg

Mirjam het toetje

Na afloop konden we geen pap meer zeggen maar dat is altijd zo met die dagen hé. Je koopt teveel en je eet teveel!