Wij staan D.V 11-12-13 juli op de Poederooijse dagen . Het handwerkwinkeltje is gewoon geopend. Welkom!

Veel tuinwerk

Zaterdag 12 juni-2021

Heb toch zulke mooie planten voor op het terras gekocht van de week. Ze moeten van de winter wel naar binnen, dat is dan iets wat je niet moet vergeten. Een grote oleander met pot.

En m’n lievelingsplant: een Brugmansia( engelentrompet). Die geven zo’n verrukkelijke geur af s’avonds en s’morgensvroeg.

En een prachtige fuchsia

En nog een stel geraniums voor bij de zijdeur en vlijtig liesjes voor op tafel en in een bak.

Woensdag in de tuin bij het terras van de theeschenkerij allerlei planten gepoot: paprika, aubergine, tomaten, pompoenen en courgette. Zaaide nog lathyrus, reuze zonnebloemen, snij-zonnebloemen, en nog bloembolletjes die ik van m’n moeder kreeg. Had ook zaad gekregen van de wolgroep : Wede. Daar kun je de wol blauw mee verven. Dat schijnt nogal een heel proces te zijn, dus een uitdaging. Maar eerst maar kijken of ze willen ontkiemen.

De Dahlia’s komen ook al lekker omhoog. Heb 20 soorten staan. 13 had ik er al en heb er 7 soorten bij gekocht in allerlei kleuren. Daar kun je de hele zomer boeketten van knippen, zo mooi!

Nadat het tuinwerk gebeurt was kwam er een cursist even wat afgeven en dronk gezellig een bak koffie mee. Wipte een mevrouw uit de kerk aan, die kwam ook wat afgeven en dronk ook koffie mee: ze had een mooie etagère bij zich, gekocht bij de kringloop van de kerk. 3 euro, geen geld en altijd te gebruiken.

Het was al best laat toen we gingen eten en ik zou om 7 uur weer een cursist krijgen. Die heb ik maar even gemaild of ze kwartier later kon komen. We aten wel makkelijke kost hoor. Op verzoek een grote schaal yoghurt met vers fruit. Heerlijk als het zo warm is. En er was nog kippensoep, broodjes, en lekker varkensfiletlapjes. Een zoon appte dat hij niet mee at, toen hij om 5 uur thuiskwam en zag dat we die yoghurt aten kreeg meneer toch trek en schrokte een schaal naar binnen. Een andere zoon stuurde ook een bericht dat hij niet mee kon eten. Hij was om half 6 thuis, vroeg wat we aten, zag de schaal yoghurt en sloeg ook een bak yoghurt naar binnen. ” Toch wel lekker om gewoon bij moeders te eten”.

Donderdag ging de wekker om kwart over 5. Hidde en Mirjam hadden die dag lessenmarathon op school. Dat betekende dat ze om 6:00 op school moesten zijn tot 22:00. Een superlange dag voor ze. Maar wat hadden ze er zin in, hoefde maar 1 keer te roepen en ze stonden al naast bed. Snel een beschuitje gegeten want ze zouden die dag op school eten. Had om half 8 al het rijk voor me eigen, ben vroeg naar de markt gegaan en was weer terug voordat de hulp kwam. Om half elf kwam schaapherder Ester op bezoek. Ik had gekaarde wol bij haar besteld om de schapenvachten op te vilten en kreeg er nog een mooi vacht cadeau bij. Die hoop ik eerdaags te gaan vilten.

In de maand juli wordt er hier een workshop vachtvilten gehouden. De precieze datum volgt nog. Ze bleef een uurtje kletsen, hoorde weer van alles over de kudde schapen. Kan daar echt van genieten, wat een mooi beroep! Ze heeft er zo ongeveer 250. Je kunt bij haar ook een schaap adopteren, kost 100 euro en je mag dan een dagje met de herder mee lopen, of je krijgt de vacht van je geadopteerde schaap. Zo steun je de kudde en hou je er ook nog wat leuks aan over. Kijk maar eens op haar website: Floor landschapsbeheer.

Het onkruid wat gespoten is met gif begint langzaam af te sterven. Mocht er van de tuinman drie weken niet aankomen, die tijd had het nodig om kapot te gaan. En dan moet je het allemaal nog wegkrabben. Maar als het goed is ben je er dan voorlopig van af. Wat het tuinwerk betreft doe ik elke keer maar een stuk. Gelukkig groeit het onkruid niet zo heel hard met dit warme weer. Vrijdagmorgen vroeg was het stukje bij de parkeerplaatsen aan de beurt. Ze lopen zo mooi uit de nieuwe mini wilgen. Staat echt leuk.

Vorig jaar had ik langs de heining een wilde bloemenmengsel gezaaid. Dit jaar kwam het weer op, klaprozen, kamille en korenbloemen.

Vanmorgen moest ik eerst m’n rondje weer lopen. Was van de week maar 1 keer weggeweest, meer tijd had ik niet beschikbaar daarvoor. Was om kwart voor 6 uit bed en gelijk de wandelschoenen aangetrokken. Ben maar twee mensen tegengekomen, lekker rustig zo. Om kwart over 7 was ik weer terug en kon Hidde naar z’n werk geholpen worden. Wat voel je je eigen toch heerlijk fit als je terugkomt. De energie is vandaag niet meer weggegaan. Pakte als extra vandaag de servieskast aan. Ondanks dat we een hele mooie brooddoos hebben gooien ze altijd het brood er boven op. Waarschijnlijk te veel moeite om de deksel op te tillen. Dus lagen er meer kruimels naast dan erin. Nu ik de foto zit te bekijken valt het me op hoe m’n servieskast de laatste tijd vol staat met allegaartjes. Er is weinig meer van over van het mooie oude Engelse servies?.

Terwijl ik aan het poetsen was, kneedde de broodmachine het deeg voor de bolussen en kon het een uur rijzen. Blijft een leuk werk dat bolussen bakken.

Bracht ook gelijk bolussen naar m’n ouders en schoonmoeder. Zou op de terugweg naar de gamma gaan om 2 nieuwe wc-brillen te halen en een nieuwe buitenlamp, maar doordat het bezoek bij schoonmoeders uitliep was de gamma al dicht. Dan volgende week maar een extra ritje naar Wageningen.

Heb van de week ook lekker een eind kunnen spinnen. 2 bollen wol weer klaar, hoop dat het nu genoeg is om het vest af te breien.