Vakantie en het felbegeerde papiertje

Donderdag 7 maart-2019

We hebben heerlijk genoten van de vakantie. Prachtig weer en lekker geen moeten. Echt veel bijzonders hebben we eigenlijk niet gedaan,ze vermaakte zich thuis ook best. Het weer zat natuurlijk mee,dat scheelt alles. Woensdagmorgen zijn we zoals je in het vorige blogje kan lezen,naar de Militaire begraafplaats geweest,haalde op de terugweg een lekker saucijzenbroodje bij de bakker. De kinderen deden na het eten even een computerspelletje en ik verschoonde een paar bedden en werkt nog was weg. Kroop daarna achter het spinnewiel om de wol te twijnen die ik gesponnen had. Het is dan altijd een verrassing hoe het wordt als het in elkaar gedraaid is. Nou,ik ben zeer tevreden. Van m’n spinjuf heb ik geleerd hoe ik wol met de hand moet opwinden op de ouderwetse manier,leuk joh,kijk hier onder naar het resultaat. Van binnenuit kun je dan zo je draad eruit trekken.Je bent er wel een poosje zoet mee.

Een nichtje kwam logeren en mocht kiezen wat we gingen eten. Een keer raden:patat. Niemand had er problemen mee en ik was zo klaar na het eten. Ook wel eens lekker,ik zou die avond naar m’n spinjuf gaan om een wol-haspel op te halen. Die had ze over en kon ik overnemen. Nam gelijk weer een spintol mee,ook zo’n superleuk ding. Kun je met de hand wol spinnen. Het gaat niet zo hard als op het spinnewiel maar het is gewoon leuk om te doen. Verder moest ik nog even aan haar vragen hoe ik een duim aan een handschoen moet breien. Je moet er dan een spie in maken. Ik geloof dat ik het nu eindelijk begrijp:-)

Donderdagmorgen begon met stille tijd,daar probeer ik de ochtend mee te beginnen,lukt door de drukte ook niet altijd. Het maakt toch een groot verschil voor de dag vind ik, als je een moment van bezinning neemt. Daarna kwamen de jongste uit bed en hebben we lekker op ons gemak gegeten. Na het eten vilte ik de laatste bloemetjes voor de tweede lampenkap af. Het is niet gelukt om hem af te krijgen in de vakantie,maar ik hoef hem alleen nog maar in elkaar te zetten en een randje eraan te haken.

Toen dat klaar was brachten we naar man en zoon een saucijzenbroodje. Die waren hier in de buurt bezig,kleine moeite om dan even wat lekkers te brengen. Ik vind het ook altijd wel leuk om te zien wat hij aan het maken is. Op de terugweg naar de markt voor de wekelijkse boodschappen en het gezellige praatje. s’Middags moest ik Maureen en Mirjam naar oma in Wageningen brengen. Eerst maar in de winkel nieuwe sokken gehaald,die waren inmiddels ook al weer versleten(ongeveer elke 6 weken). Bij oma nog lekker een bakkie thee gedronken en bijgekletst.

Aan het eind van de week werd de helft van de keuken heerlijk gesopt,waste de gordijnen,nam alle hoeken mee,dweilde de vloer. Bakte koekjes voor een verjaardagsfeestje waar Hidde naar toe ging. Omdat de meiden logeren waren,Hidde naar een feestje,man en 4 zonen aan het werk,was Hessel nog alleen over. Toen zijn we samen naar het stadsmuseum in Rhenen geweest,hebben daar een poosje rondgelopen,een bak thee gedronken(zat bij de prijs in),en zijn daarna lekker naar het pannenkoekenhuis op de Grebbeberg gaan eten,dat was echt genieten zo saampjes.

Nadat de pannenkoek op was, kon ik echt geen pap meer zeggen, zat stampvol,dat voelt ook niet lekker,pfff!! Eenmaal weer thuis de gordijnen van de lijn gehaald en weer opgehangen,heerlijk. Kookte worteltjes voor het avondeten,ik geloof dat ik een eetlepel op heb,zat nog vol van de pannenkoek. s’Avond ben ik nog met Hessel naar de Hoogvliet geweest en heb gelijk voor 2 weken boodschappen gedaan,hoef ik alleen nog maar de verse dingen te halen. Nu moet ik de boodschappen wel wegstoppen hoor,anders is het nog met een week op.?. Toen we terugkwamen heb ik eerst de voorraadkast maar leeggehaald en uitgezocht anders konden de boodschappen nog niet eens er in.

Zaterdag probeerde ik weer brood te bakken en ik moet zeggen dat ze fantastisch gelukt zijn. En erg lekker.

Kookte soep,stofte de kamer en gang,boende de wc’s,waste een paar wassen weg,deed de strijk,bakte een ”Drammer hage”(zie recepten)en dook het zaaltje in met een emmer en zeem. s’Middags was er een verjaardag voor 50 man. Het verliep allemaal prima,ik hoefde alleen de koffie en thee te zetten en de rest deden ze zelf. Maakte ondertussen een gezellig babbeltje. Vaders zorgde nog voor een verrassing,hij ging een wilde heg achter planten. Dat was nog steeds een kale boel. Lijkt me schitterend,schijnt veel vogels aan te trekken. Jammer dat je weer een paar jaar moet wachten tot hij groot is.

s’Avonds nog een poosje aan de lampenkap geborduurd en om 11 uur zat ik te knikkebollen,had het wel gehad voor die dag.

Toen ik maandagmorgen de kinderen naar school ging brengen trok de onderkant van de auto over de drempels heen. Dat deed hij al een poosje, maar het werd steeds erger. Het was niet om aan te horen, naar de garage gebracht en mocht lekker fietsen de volgende dagen. Ook geen probleem,goed voor de gezondheid,het is maar een klein stukje naar school ,maar toch pak je bij slecht weer gauw de auto. Inmiddels was het al half elf,en als je op maandag al zo begint dan weet je ook wat het de rest van de week wordt als je niet oppast,meestal niks. Rien bracht mij van de garage terug naar huis en ging gelijk met Menno thuis in de schuur aan de gang. Fijn,daar zit ook nog wel wat werk aan. Uit school gingen we naar de verjaardag van een neefje,was gezellig,thuisgekomen gauw aan het koken geslagen want ik moest om 8 uur weer bij m’n ”poppenhuisvriendin” zijn. Daar moesten wat belangrijke zaken besproken worden met een paar mensen. Kijk terug op een erg leuke avond.

De rest van de week bestond voor het grootste deel uit schoonmaken,het zaaltje moest een goede beurt hebben,huisje 4 moest schoon voor vrijdag,de tuin zag er daar ook niet meer uit,dus daar ook wat uurtjes in gestoken. En nog kan ik wel een hele week buiten aan de gang,dat heb je na de winter hé,de moestuin moet omgespit worden,de stoepen van het groen ontdaan worden ,gesnoeid. Niet alles opnoemen zei m’n moeder altijd,anders kom je er niet doorheen.?.

Had dinsdagavond m’n Engelse les,woensdagmorgen gezellig visite,daar bakte ik op de nuchtere maag een walnotenboterkoek voor(zie recepten). De kinderen hadden die dag daarvoor de noten gekraakt,allemaal een stelletje ,want het commentaar was niet van de lucht. Behalve als ze er een stuk van krijgen ,dan hoor je ze niet.

De Vergunning

En toen kwam er een heerlijk telefoontje:jullie hebben de vergunning voor het theehuis gekregen,HOERA,eindelijk,superblij mee. Voor 10 jaar. Nu mogen we dus ook aan mensen schenken die voorbij komen fietsen of wandelen en lekker op het terras wat willen drinken of eten. Had er niet meer op durven hopen,ging niet zonder slag of stoot.