Uitproberen

Zaterdag 26 september-2020

Van de week gelijk maar een paar recepten uitgeprobeerd uit de leuke boekjes waar ik in de vorige blog over schreef. Kon niet wachten. Begon met appelazijn te maken. Er stond nog een emmer appels die nodig verwerkt moesten worden dus was dit een mooi recept er voor. En zo simpel als wat! Ketel water koken en volledig af laten koelen. Appels met schil en klokhuizen in stukjes snijden en in een grote schone pot doen. Dan het afgekoelde gekookt water erover gieten totdat de appelstukjes onder water staan. Omdat voor elkaar te krijgen leg je er een deksel op die erin past met wat zwaars erin zodat de appels onder water blijven, ik gebruikte knikkers. Dan een katoenen lapje erover en een week of drie buiten, of in de schuur zetten zodat het azijn wordt. Nou, ik ben benieuwd, het was in ieder geval al leuk om te doen. En het staat wel mooi zo’n pot vol appeltjes.

Het tweede was goudsbloemen zalf. Geschikt voor brand en schaafwonden. Ook zo simpel als wat. Kokosolie smelten en een stel open goudsbloemen plukken uit de tuin, daar de blaadjes van af halen en door de olie mengen. 24 uur laten staan en dan door de zeef gieten zodat de blaadjes achterblijven en in kleine potjes doen. Ook leuk om weg te geven.

Toen belde er een mevrouw uit Rotterdam voor een spincursus. Dat wilde ze haar moeder als cadeau geven. Wat een leuk idee. Of we daar iets van een waardebon voor konden maken. Nou dat word dan een klusje voor Rien want ik ben echt een eersteklas sukkel als het gaat over computers. Dat hebben ze me al vaak proberen uit te leggen, maar ik vergeet het gewoon weer. Dat komt omdat dat ding me werkelijk niet interesseert. Dat is natuurlijk ook niet goed want hij is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Maar als ik dan naar de saaie uitleg zit te luisteren gaat in m’n hoofd de gedachten weer dat ik ondertussen al weer een halve sok afgebreid had kunnen hebben?. Misschien dat ik het leuk gaat vinden als ik ooit in rustiger vaarwater mag komen. Maar goed, Rien maakte een waardebon en ik gaf ‘muis’ erbij cadeau. Had hij ook gelijk een nieuw thuis gevonden. Breide eerst een minisjaaltje voor hem, uiteraard van eigen gesponnen wol, want ik moet toch reclame maken voor m’n hobby! Gaf hem een naam: Spik. Deed er een kaart bij met een verhaaltje door ‘Spik’ gesproken, bedacht ondertussen wat de mevrouw daar wel niet van zou vinden. Had ik nog nooit gedaan. Nou, wie weet, misschien wel het begin van een kinderboekje?. Maar ik kreeg net een app van haar dochter dat haar moeder er ontzetten blij mee was. Leuk om te horen!

Er kwamen vrijdagmiddag ook weer nieuwe gasten op vakantie. Bakte daarvoor een boterkoek met hazelnoten i.p.v walnoten. Nu duurt dat wel wat langer omdat de noten een langere behandeling nodig hebben. Kraakte eerst een partijtje noten. Dat doe ik met de deegroller, gaat supergoed. Je doe de noot in een plastic zakje(anders vliegen alle schillen door de keuken) geef er een mep met de deegroller op en gekraakt is de hazelnoot. Gaat best snel. Daarna moet je ze in de koekenpan roosteren zodat het schilletje loslaat en dan moet je het schilletje nog pellen en dan kan hij verwerkt worden. Maar het is echt een heerlijke smaak met de hazelnoten erin. Je kunt gewoon hetzelfde recept gebruiken van de walnotenboterkoek, alleen vervang je de walnoten door de hazelnoten.

Tussen de middag probeerde ik de pizzabodem uit die de bakker me aangesmeerd had. Een oranje bodem want er zat paprika doorheen. Nou, laten we het maar eens proberen. Trok een potje zelfgemaakte pizzasaus open en smeerde daar de bodem mee in, deed er gesnipperde ui en paprika op. De inhoud van een blikje tonijn, geraspte kaas en italiaanse kruiden erover en bakken maar. Was best lekker en zag er lekker kleurrijk uit met de oranje bodem.

Verschoonde nog wat bedden, heb ze van de week alle elf gehad( 1 van een schoondochter),wat voelt dat weer fijn. Kookte een pan bloemkool, en probeerde de rasp van de Kitchenaid uit. Normaal doe ik de komkommers voor bij de bloemkool door de handrasp maar dit ging ook super, zo klaar!

Ruimde de rommel op en had avond. Vaders stak lekker de houtkachel aan, het is al best fris s avonds. Wat geef dat toch een heerlijke gezellige warmte. Verveelt nooit!

Hidde was ook weer gelukkig, z’n duiven hebben jonge gekregen voor 2 weken terug. 1 is er dood gegaan maar de ander hipt vrolijk rond.

Vanmiddag was er een high tea gereserveerd voor 6 personen. Stond daarom lekker vroeg op en zeemde eerst binnen de ramen. De buitenkant had ik donderdag al gedaan. Wat een vliegenstront, ben blij dat dat bijna afgelopen is. Niet tegen te zemen. Toen dat om half 8 klaar was en Hidde ook naar z’n werk vertrok heb ik eerst de boodschappen gedaan. Daarna maakte ik pompoensoep, de bouillon daarvoor had ik gisteren al getrokken.

Maakte macarons, die doen het ook altijd goed. Meestal doe ik soep vooraf, daar is iedereen gek op en een toetje er na, dat sluit de high tea helemaal af. Omdat er werd aangegeven dat het liever geen ijs moest zijn ,had ik daarom een chocoladebavarois gemaakt. Stond nog feestelijk ook en het is eigenlijk zo gebeurd.

Van die houten planken heb ik er van de week een paar aangeschaft. Dat staat altijd zo mooi als je daarop serveert. Wel van te voren met zonnebloemolie behandeld anders blijf je er allemaal vlekken op zien.

En hier weer een foto van buiten, begint een gewoonte te worden:-) Maar het was echt een prachtige regenboog dus die moest op de foto, al geeft hij hem niet zo weer als dat hij in het echt was. Maar hij was erg breed en uitzonderlijk fel van kleur. Blijft een wonder om te zien!