Tuin, erwtensoep en vakantie

Maandag 19 oktober -2020

Donderdagmorgen kwam de mevrouw die de tuin voor ons tekent haar schets laten zien. De echte tekening was nog niet klaar omdat ze wilden kijken of we het samen eens waren met het ontwerp. Dat kan ze beter tijdens de schets doen dan dat de tekening al helemaal klaar is, zonde van het werk als er dan nog van alles veranderd moet worden. Ze had het echt leuk verzonnen! Een paar dingen werden veranderd omdat Rien van een weelderige bloementuin met allerlei zitjes houdt. En niet teveel hagen erin want dat is z’n grootste nachtmerrie om al die hagen te moeten snoeien. Z’n gezondheid is namelijk niet meer optimaal. Dus wordt het een prairietuin. Had ik nog nooit van gehoord. Ik kreeg er een visioen bij van een zandvlakte met hier en daar een cactus en een cowboy op een paard erin. Maar dat bleek mee te vallen. Ik werd razend enthousiast toen we gingen google. Moet je echt even doen, het is schitterend. Een zee van bloemen, allerlei kleuren door elkaar met hier en daar wat hoge grassen ertussen en paadjes. Nou, dat moet toch wel wat moois worden. Wat er nu staat is geen gezicht. Het grasveld ziet er niet uit, meer onkruid dan gras, de voortuin is helemaal uit z’n fatsoen gegroeid en mist ook nog een hoop planten omdat ze daar toen bij moesten omdat ze de sloot gingen verbreden. De prachtige malusbomen(sierappeltjes) zijn ook gerooid omdat ze erbij moesten, die konden we niet meer verplanten omdat alle wortels tussen de leidingen waren gegroeid. Ze stonden dan ook al 15 jaar. Nou, daar baalde ik echt van, want dat was altijd een prachtig gezicht. In het voorjaar als de bloesem eraan kwam en de zon op de natte bloesem scheen leken het wel duizenden diamantjes zo mooi als ze schitterden. En in de herfst natuurlijk de rode appeltjes eraan. Maar nu komen er in de nieuwe tuin er weer een paar bomen van terug. Ben benieuwd hoe het gaat worden. Gelukkig hebben we de hele winter de tijd om er aan te werken, want het is een aardige oppervlakte wat gemaakt en ingeplant moet worden moet worden.

Maar voordat ze binnenwandelde bakte ik nog maar een plaat gingerkoekjes, o wat zijn die dingen lekker. Dat is het recept wat ik er vorige week opgezet heb. Heb je het nog niet uitgeprobeerd? Ga het maar gauw doen, ze zijn echt verrukkelijk en zo gemaakt!

Toen ze wegging kwamen de kinders alweer uit school, aten we gezellig en toen hun ook weer vertrokken waren eerst het grasveld maar ingedoken om langs de kanten al het onkruid weg te halen. Er groeide al prachtige paddenstoelen in het pad met houtsnippers.

Anderhalf uur lekker bezig geweest en daarna een uurtje achter het spinnewiel gezeten en toen was de school ook al weer uit. Kookte een pan met rode kool en piepers en lekker een pan met runderlappen. Er was zowaar niemand die commentaar gaf, ze hebben echt zitten smullen. Die avond wipte er nog gezellig een vriendin binnen. Altijd leuk! Ze nam nog een schattig bosje bloemen mee en kreeg nog twee leuke kaarthouders.

Vrijdag hadden de kinderen al vakantie omdat de leerkrachten studiedag hadden. Was die dag al vroeg opgestaan om vast een stukje keuken onderhanden te nemen. Bij ons zit de trap naar boven in de keuken en aangezien de schilder daar fiks geschuurd had mogen alle kasten en richels weer eens gepoetst worden. Begon met het oudste afgebladderde lelijkste kastje hier in huis. Maar ik vind hem schitterend. Hij stond toen we het huis kochten hier in de schuur weg te rotten. Was nog van de vorige bewoner. Ze gebruikte hem overal voor want er zit ook nog een soort teer wat er niet meer af wil. En hij bladdert aan alle kanten maar dat geef niet, wij vinden het een blikvanger?. Het is de opslagplek voor de lege potten. Maakte hem helemaal leeg, zeemde hem uit, stofte de potten af en hij stond er weer netjes bij.

Zeemde gelijk alle blikjes en het rekje en alles wat daar onder hangt af met allesreiniger.

Stofte voorzichtig m’n lievelingskaart af die daar al jaren hangt. Moet je kijken wat mooi, daar gaat toch een rust van uit! Ik denk dat ik daar maar eens een voorbeeld aan gaat nemen na het middageten, zo lekker effe een half uurtje je ogen dicht??

Ziet er toch weer lekker fris uit.

Inmiddels was het 7 uur en zetten ik de hips en spliterwten op voor een pan heerlijke erwtensoep. Dat is toch zo leuk om te koken hé! Het kost je wel een hele morgen maar dan heb je ook wat. In ieder geval een blij gezin.

Hidde was ook al vroeg op en stak de houtkachel lekker aan en de kaarsjes. Hij houd wel van gezelligheid!

We hebben gesmuld van de erwtensoep. Had ongeveer 9 liter. Hier en daar wat bakjes uitgedeeld, een pan voor hier thuis en nog een restjes in de diepvries.

Zaterdag was de high tea van Maureen en haar vriendinnen. Dat was nog voor haar verjaardag. Het bestond meer uit zoetigheid dan uit hartigheid en ze waren met een half uur al klaar. Niet te geloven. Ze hebben alles achter elkaar op zitten schrokken en daarna zaten ze zo vol dat er nog zat overbleef. Ik had bewust zelf niet veel gebakken omdat ik al wist dat daar met die meiden geen eer aan te behalen viel, dus het meeste kwam uit de winkel. Schik hadden ze in ieder geval wel

En zaterdagavond moest de boekhouding nog eerst gebeuren. Dat hadden we de hele week al moeten doen maar elke keer kwam er wat tussen. Een paar uur waren we er wel aan kwijt, wat hebben we daar een hekel aan, maar het moet gebeuren!

Maandag lekker om kwart voor 6 opgestaan en na de douchebeurt gelijk maar aan de voorraadkast begonnen. Alles eruit gegooid, uitgezocht en weer netjes gesorteerd. Is het niet erg meer als de deur een keer open blijft staan.

Dat was vast een ding van het lijstje wat in de herfstvakantie moet gebeuren. Een moeder kwam haar dochter ophalen die drie nachten bij Maureen had gelogeerd. Is het feest weer afgelopen voor de dames, die kunnen er wat van hoor s avonds op bed. De secretaresse van Rien kwam de boekhouding ophalen, scheelde mij weer een ritje naar Wageningen. Begon vanmiddag met een nieuw project met wol(mag op maandag in de vakantie hé?) Ik had al een tijdje zin om een wandkleed te maken met wol. Een landschap. Daar had ik foto’s van gezien en dat vond ik zo mooi dat ik het graag een keer uit wil proberen. Maar dat valt nog niet mee. Zie de diepte er maar eens in te krijgen. Begon met het natvilten van de ondergrond. Gras, paadje, bergen en wolken bij zonsondergang. Het voorbeeld is een foto uit Schotland. Maar ik was nog maar net begonnen toen ik me eigen al af vroeg hoe ik in hemelsnaam dacht om dat te kunnen. Ben nou bepaald geen Vincent van Gogh! Maar de ondergrond is ruwweg klaar. Nu moet ik de rest erop naaldvilten, het hek, alle details, de contouren van de bergen en misschien nog wat schapen. Hier heb je de foto van de ondergrond. Ben benieuwd wat het gaat worden. Niks is het al?. Het eindresultaat laat ik tegen die tijd ook zien hoor, als het niks is geworden heeft de hond een lekker warm kleed voor in z’n mand;-)

Hidde en Mirjam en een neefje waren ondertussen lekker buiten aan het spelen. Ze zijn een boomhut aan het maken. Als ze daar zoet mee zijn in de vakantie vind ik het prima, de rotzooi ruimen we daarna wel weer op.