Tuin en spinnen

Woensdag 1 juni-2022

Nu de tuin weer begint te bloeien zie ik planten opkomen die ik vorig jaar niet gezien hebt. De namen weet ik er niet van, is me wel verteld maar dat ben ik zo weer kwijt. Wel zijn ze erg mooi. Deze bloem groeit aan een plant die wel 2 meter hoog wordt. Moet je kijken wat een bijzondere bloem.

En hier nog een

Ook de Allium bloeit prachtig. Die hadden we gelijk met de tulpenbollen geplant. De tulpen bloeide al een paar weken eerder en vielen prachtig op tussen de toen nog lage planten. Nu is de tuin weer aardig hoog en komt de Alium er niet echt boven uit. Je ziet ze minder , gaan nu meer op in het geheel. Maar niet minder mooi! Er komen er door de hele tuin wel 150 naar boven.

De tuinman kwam zaterdag de tuin plukken. Hij komt een keer in de drie weken en wat hij niet afkrijgt pakken we zelf aan. Vorige week nam ik de voortuin onder handen, daar kwam ook zoveel onkruid uit. Hier een foto vanuit de keuken genomen.

Kan al lekker bloemen plukken voor op de tafel, op deze foto staan ze in een vakantiehuisje. Verser kun je ze niet hebben.

Zit met smart te wachten totdat de dahlia’s gaan bloeien. Maar daar moet ik nog wel een paar weken op wachten. Ze groeien wel lekker met dit weer.

De palen om het terras in de tuin kregen een paar aardewerk gezichtjes op hun kop. Vond ik wel grappig staan.

En deze foto maakte ik zaterdag op de Grebbedijk toen ik Hidde van z’n werk op ging halen. Een prachtige koppel Koniks. Ze lopen hier op fietsafstand in natuurgebied De Blauwe kamer. Er is zoveel moois in Nederland, al je er maar oog voor hebt.

Toen ik terugkwam moest ik eerst een ergernis uit de weg ruimen. Het plankje boven de kapstok. Je kunt natuurlijk alles erboven op blijven gooien maar als het net zo hard weer naar beneden komt zeilen moet je toch aan de slag. Was ook in een kwartier gebeurt, wat kan een mens toch de simpelste dingen voor zich uitschuiven.

Maandagmorgen startte met een pan witlof op het gas voor de witlofschotel die avond. Dan kon het nog de hele dag uitlekken anders krijg je zo’n nat prakkie.

Draaide alle was door de machine en hing het buiten op. Mits dat ik de was aan het ophangen was betrok de lucht wel erg. Ben gewoon doorgegaan, hopend dat het mee zou vallen en gelukkig was dat ook zo.

Die dag stond op de planning om de hele bovenverdieping schoon te maken. 8 slaapkamers en een wc. Wat liep het weer anders, kreeg veel telefoon en mails. Moest een huisje controleren en bloemen/chocola neerzetten. Bakte een boterkoek voor de gasten.

Dus voor het middageten had ik nog maar twee slaapkamers klaar. Om 2 uur arriveerde de vakantiegasten, die kwamen voor de derde keer. Dat is leuk, dan ken je elkaar al een beetje. Daarna toch nog maar twee slaapkamers gepoetst. Het waren er die dag dan wel geen acht, maar dan maar de helft schoon. De andere kamers opgeruimd en stofzuiger doorheen getrokken. Toen stond er natuurlijk nog de droog gewapperde was te wachten. Maar eerst moest de witlofschotel en de gehaktballen klaargemaakt worden. Toen dat stond te pruttelen en de schotel in de oven stond heb ik de was opgevouwen. Maureen en Mirjam hebben de stapels in de kasten gelegd. Al kibbelend wie welke stapel in de kast zou leggen, want stel je voor dat de ene iets meer gedaan heeft dan de andere?.

Om 6 uur konden we aan tafel schuiven en heerlijk gegeten al zeg ik het zelf?.

Dinsdagmorgen vroeg met het schoonmaken van de kamer begonnen, was nagenoeg klaar toen er weer gasten kwamen, dit keer bakte ik appelflappen. Na een gezellig praatje van een uur kwamen de kinderen thuis eten en na de middag een paar lapjes voor een sprei voor het poppenhuis gehaakt.

Na het avondeten bedacht ik om m’n rondje te gaan wandelen. Meestal duurt dat een uur en 10 minuten voor ik terug ben. Was al een kwartier op weg Toen de lucht dichttrok en ik het in de verte hoorde rommelen. Regen maak ik me eigen niet druk over maar voelde er weinig voor om in het open veld in het onweer te lopen. Toen ben ik maar weer teruggegaan voordat de bui kwam. En het heeft niet geonweerd dus voor niets m’n rondje afgebroken.

Vanmorgen om 6 uur kreeg de keuken vast voor de helft een beurt. Toen ik de keukenramen binnen had gezeemd viel het erg op hoe vies ze buiten waren. Die extra ramen konden er ook nog wel bij voordat de jongste drie uit bed kwamen. De voor en zijkant van het huis gezeemd. Toen ik bezig was begon het te regenen terwijl de zon scheen. Dat leverde op de vroege morgen een prachtige dubbele regenboog op.

Nadat de kinders naar school vertrokken waren bezorgde ik een ontbijt in een van de huisjes. Ruimde binnen alles netjes voor de visite die zou komen. Bakte een kruidkoek.

Werd een gezellig uurtje. Ze nam gelijk twee merinovachten mee en twee tomatenplanten. Kunnen we weer spinnen en tomatensap maken als ze willen groeien?.

Het is druk met de aanvragen voor de spincursussen. had gedacht dat het van de zomer wel wat minder zou zijn. Vaak hoor ik de opmerking van cursisten dat ze het erg vinden dat er zoveel wol in Nederland weggegooid word omdat ze het aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Dat kan ik alleen maar bevestigen. Het is toch ook vreselijk ondankbaar en te schandalig voor woorden om zo’n mooi product wat je uit de natuur gegeven wordt weg te gooien. Moet je kijken wat je er allemaal niet mee kan doen. Dus dames, we moeten gewoon massaal aan het spinnen gaan. Heerlijke warme vesten voor de winter, dikke dekens voor op je bed, warme sokken, mooie mutsen en sjaals, vilten kussens op de bank onder een kleedje van gesponnen alpacawol, een gevilte schapenvacht voor je bed, isolatie voor in je hooikist of tegen de dakpannen. Nou, als je nu nog niet warm gedraaid bent dan weet ik het ook niet meer. Ik zou zeggen: denk er is over na?! Goed voor de wol, goed voor je geest en lichaam. Heb je geen psychiater meer nodig, totale ontspanning achter het wiel????‍♀️?.

En vanmiddag kwam onverwachts m’n naai-juf langs voor een bakkie. Dat is altijd leuk. Vorige week vrijdagmiddag ben ik bij haar op les geweest om een slip te maken. Werd al op m’n vingers getikt omdat ik het een onderbroek noemde?. Oke, klinkt misschien niet deftig genoeg. Ze geeft dus les in ondergoed naaien, zóóóó leuk joh. En nu denk je misschien dat het wel ouderwetse onderbroeken zijn omdat je ze zelf maakt. Niets is minder waar. Het lijkt net alsof ze uit de lingeriewinkel komen, zo mooi. Nee, ik ga hier niet m’n zelfgenaaide ” slip” laten zien. Er zijn grenzen hé?. Als dames onder elkaar vind ik het niet erg, maar ik weet dat er ook mannen zijn die de blog lezen?. Binnenkort geeft ze een cursus om jongens/mannenondergoed te maken. Van die stoere boxershorts. Wil ik ook gaan maken. En in het najaar nog een cursus BH’s maken. Hoe leuk!