Thuisonderwijs

Donderdag 19 maart-2020

Wat is het genieten nu het zulk mooi weer is. Het liefst wil je alles in een keer buiten op orde en netjes hebben. Wat natuurlijk niet gaat lukken want als ik alleen de groene bestrating achter en de terrassen al zie,daar ben ik gewoon een paar dagen mee bezig om dat allemaal weer schoon te krijgen. Doe dat altijd met schoonmaakazijn ,werkt eigenlijk het beste. Spuit het met de gifspuit erop,laat het even intrekken en daarna met een paar emmers heet water er overheen schrobben. Voor het onkruid werkt het ook wel een poosje. Maar dat laten we wel een keer per jaar door een tuinman met gif spuiten. Eigenlijk tegen m’n principe,want het is natuurlijk troep,maar als je zoveel bestrating om huis heb is het echt niet te doen om met een mesje het onkruid tussen de bestrating uit te gaan zitten krabben. Doen de kinderen of ikzelf wel bij de terrassen maar niet achter op het terrein. Zaterdag heeft de vader van onze schoondochter samen met Rien de grote snoeibeurt in de tuinen gedaan. Kaal dat het is geworden maar het was een keer hard nodig. Toen ik buiten kwam schrok ik toch wel even want hij had zelfs m’n lievelingsstruik “Rozemarijn” met de grond gelijk gemaakt. Terwijl die nooit helemaal afgeknipt mag worden. Op mijn vraag waarom hij dat gedaan had was het antwoord dat hij onderin helemaal gescheurd was en anders toch afgebroken was. Tjonge,zei Rien: ben ik even blij dat ik degene niet was die hem afgeknipt had,anders had ik op m’n kop gekregen. Die kans zat er wel in,nu moest ik m’n eigen natuurlijk inhouden;-) Alleen al van de geur van rozemarijn word je vrolijk,heerlijk! Heb een stel gesnoeide takken maar te drogen gehangen. Wil eens proberen om er wol mee te verven,als het goed is moet het een geel/groene kleur geven. Ook heb ik pitten en schillen van avocado,s bewaard. Als je daar wol mee verft krijg je een oudroze kleur. Wil me eigen eens gaan verdiepen om wol te verven met planten uit de natuur. Nu verf ik met Landscape,ook prachtig hoor en op natuurlijke basis,maar als je het met echte planten doet is eigenlijk veel leuker.

Ook kwamen er twee mooie strengen wol van de vacht van een Dassenkop klaar deze week. Spint heerlijk,vrij zacht en je kunt hem ver uittrekken met spinnen. Dat gaat lekker snel. Op de foto zie je het verschil tussen de gewassen en ongewassen wol. Ik had hem zo vies uit de vacht gesponnen,dat spint wel lekker hoor,goed voor je ruwe handen dat vet.

Hessel(14) had bedacht dat hij als hobby maar eens ging fietsen met een mountainbike. Dan zat hij tenminste niet zo vaak op z’n telefoon vond hij. Nou,dat was een zeer goed plan! Hij vond er een op marktplaats en Menno haalde hem voor hem op. Zag er nog als nieuw uit. Hidde(9) moest ook een andere fiets want die van hem viel van ellende uit elkaar. Hier doen ze nooit lang met een fiets,word overal neergesmeten,mee gecrost tegen stoepranden en obstakels,ze zijn dan ook echt geen nieuwe fiets waard. En als ze er wel zuinig op zijn dan worden ze wel gebruikt door een grote volwassen broer die hem “even” lenen wil. Als ze dan de volgende dag naar school moeten komen ze erachter dat de fiets weg is. Dan word de vraag waar de fiets is in de gezinsapp gezet en dan komt het het: o ja ,sorry,hij staat nog bij het Nip(dorpscafe) of hij staat nog bij een vriend. Dan mag je ook nog blij zijn als hij heel thuiskomt. Want hoe langer hij daar staat hoe groter de kans is dat andere hem even lenen. Hier hebben ook al zo vaak fietsen gestaan die er niet hoorde,ze pakken dan gewoon de eerste en beste fiets die ze tegen komen,fietsen naar huis en dan word hij vanzelf wel weer een keer opgehaald door de eigenaar. Makkelijk toch,zo heb je altijd een fiets beschikbaar. Maar goed,voor Hidde vonden we ook een fiets op marktplaats en weer ging Menno hem even ophalen voor hem. Had gezegd dat hij er goed op moest letten of hij niet te groot was,hij moest met z’n voeten bij de grond kunnen. Maar het kind was natuurlijk zo weg van de fiets,hij paste er volgens hem echt wel op zei hij tegen Menno. Toen hij ermee thuis kwam was het gauw beslist,veel te groot. Hidde balen natuurlijk. Maar wat eigenlijk wel grappig was: de fiets die Hessel had gekocht was exact dezelfde als die Hidde had gekocht. Ook dezelfde maat,alleen was het frame van Hessel wat lager. Toen hebben ze de fietsen maar omgeruild,probleem opgelost,allebei tevreden.

En nu mag ik voorlopig thuis voor juffrouw spelen. 4 schoolgaande kinderen mogen tot 6 april thuis werken. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Ze menen namelijk dat ze vakantie hebben. Maar elke dag komen de opdrachten van school wat ze thuis moeten doen. Maureen en Hidde moeten gemiddeld volgens school drie uur aan hun huiswerk werken en Mirjam zit in groep 5 die moet twee uur per dag eraan werken. En we hebben maar 1 computer,dus is het ruzie en gejank wie het eerst op de computer zijn huiswerk mag maken. Want ze willen natuurlijk allemaal het eerst klaar zijn om dan te kunnen gaan spelen. En die heeft dat boek weer niet compleet,en die is z’n schrift kwijt,en die snapt het niet,en die heeft geen zin. Weet in ieder geval dat thuisonderwijs voor mij drie keer niks is?. Kom zelf amper aan werken toe. Knap als ouders dat wel kunnen. Als ze van mij thuisonderwijs moeten krijgen dan kunnen ze waarschijnlijk na drie weken allemaal ‘wol spinnen ,sokken breien,jam maken,koken,brood bakken?. Maar rekenen en aardrijkskunde en taal waren vroeger ook al niet echt mijn ding. Geschiedenis wel,prachtig vak. Nou ja,je hebt doeners en denkers,en bij de eerste categorie behoren de meeste hier uit het gezin. Ze zijn gezegend met twee rechterhanden maar de schooltijd is een kwelling.

Dinsdag zijn we i.p.v huiswerk maken eerst maar eens een eind gaan fietsen,wat was dat lekker zeg. Langs de grift gefietst,dat is zo’n mooie route. Af en toe even stoppen om te drinken,was echt even genieten. Maar druk dat het was. Iedereen gaat erop uit met het zonnetje. Thuisgekomen waren we lekker leeg gewaaid en zijn ze weer verder met hun huiswerk gegaan.

En hier nog een foto van een supermooi oud bakhuisje. Het staat aan het Laareind en valt niet echt op vanaf de weg.

.

En van dit moest ik ook even een foto nemen. Dat is ook op het Laareind. Het is aan het eind van een oprit en de mevrouw maakt er altijd zo een leuk perkje van. Er staat elke keer wat anders in,kijk er altijd naar als ik daar langs rijdt. Zomaar van die leuke blikvangers.

En voor de rest is het maar een rare boel met dat Coronavirus. Wat een toestand. Het is echt uitgestorven hier op de Grebbestee. Veel annuleringen voor de theeschenkerij en vakantiewoningen. Er komen geen boekingen en nieuwe reserveringen meer binnen. Het is financieel voor een hoop mensen voelbaar. Afgelopen zondag zaten we bij de telefoon de preek mee te luisteren. Dat is ook niks hoor met zo’n koppel,werkt niet echt goed. Er mochten maar honderd mensen naar de kerk komen,daar zit je natuurlijk zo aan. Maar ik zie ons eigen ook nog niet drie weken thuis luisteren. Kijken of we er iets op kunnen verzinnen. Je mist ook het samenzijn met de gemeente. Het dagje Urk gaat nu ook niet door,jammer! Maar goed,dat zijn dingen die op kunnen schuiven. Dat de schappen in de winkel elke keer leeg zijn is ook al zo’n ding. Ging dinsdag boodschappen doen:geen aardappels,brood,vlees,pasta,meel,potten groente,rijst,wc papier. Echt alles op,zo raar. Dat mensen een beetje voorraad willen hebben is op zich niks mis mee,maar dat er zo enorm gehamsterd wordt dat de mensen zelfs slaande ruzie krijgen om het wc papier,waar ben je dan mee bezig? En waarom word er zo massaal gehamsterd op het wc papier? Zou eerder allerlei droog eten in slaan zoals rijst e.d. Wc papier is natuurlijk wel fijn,maar als de nood aan de man is kun je ook altijd nog kranten of een bos blaadjes gebruiken. Werden ze vroeger ook 100 jaar oud mee hoor?

Dat mensen niet naar begrafenissen mogen en kunnen gaan dat vind ik wel heel erg. Dat lijkt me toch een gemis als er in besloten kring begraven moet worden. De oom waar ik vorige week over blogde is overleden en word zaterdag begraven. Gelukkig mogen we vanavond wel aan huis komen condoleren. Ontsmetten bij de deur,geen handen geven,maar ben toch blij dat we afscheid kunnen nemen. Zal best raar zijn om alleen maar te zeggen’gecondoleerd’ en geen hand geven of een knuffel tot troost.

En hier nog zomaar een lekker lunch voor tussen de middag als je geen zin hebt in gewoon brood. Wit of bruin brood insmeren met (eigengemaakte) pizzasaus,plakje ham erop,gesnipperd uien,plakjes kaas,dan beetje Italiaanse kruiden. Even onder de gril in de oven. Erg lekker!