Teveel vakantiegevoel

Vrijdag 3 maart-2023

We waren al een tijdje op zoek naar een leuk reclamebord of herkenningspunt of iets dergelijks voor aan de weg. Nu parkeren de meeste bezoekers die voor een feestje komen of de cursisten bij de vakantiehuisjes want daar staat het bord van de Grebbestee. Terwijl de mensen voor een feestje bij ons achter het huis moeten parkeren anders kunnen vakantiemensen de auto niet kwijt en dat is vervelend. Eerder stond de roze Amerikaan van Menno aan de weg maar die heeft hij verkocht. Dat was eerst het herkenningspunt voor de mensen. Nu zag Rien op marktplaats een leuke oude paardenkar in Lunteren en gaat hij die opknappen en aan de weg zetten met een naambord erop. Dat is ook duidelijk en staat nog leuk ook. Zaterdag heeft hij die opgehaald. Ben met Mirjam gezellig meegereden, waren we er ook even uit.

Had voor onderweg m’n allerschattigste spintolletje uit Schotland meegenomen. Ik moet altijd wat te doen hebben onder het rijden en aangezien ik geen sokken meer op de pen had staan moest de tol maar mee. Nam een grote pluk gekaarde wol mee met allerlei kleurtjes, dat spint iets leuker dan witte wol. Is een leuk bolletje wol geworden. Niet veel natuurlijk want op dat kleine tolletje past niet zo heel veel wol.

daarna getwijnd op het tolletje, dat is 2 draden in elkaar draaien en dan kun je er mee breien. Daarvoor gooi je de twee gesponnen bolletjes in een bak , bind het beginnetje aan de tol en dan draai je de andere kant op met de tol, zo wordt het getwijnd. Het zijn echt minibolletjes wol geworden, er gaat op zo’n klein tolletjes natuurlijk niet zo heel veel. In totaal is het 11 gram wol.

Vilte een bloem af die ik tijdens de cursus van vrijdag zelf niet af had gekregen. Dit keer een dubbele bloem gevilt met merinowol, hankies( zijde lapjes) en schapenkrullen van het Wensleydaleschaap. Wel een grappig ding geworden.

En toen hadden we een hele week vakantie voor de boeg. Zo lekker! Ik had een tijdje terug deze hele week al vol staan met lessen en van alles. Totdat ik erachter kwam dat het vakantie was. En dan wil ik er toch echt helemaal voor de kinderen zijn. Dus mocht ik alles weer gaan verzetten. Was ook geen probleem hoor. Niemand die daar moeilijk over deed. Maandag deden we gewoon maar een beetje de nodige dingen. Dinsdag zijn we naar Wamelland, een binnenspeeltuin geweest. Hidde en Mirjam namen allebei een vriend/vriendinnetje mee. Ik nam m’n spinnewiel mee. Hun heerlijk aan het ravotten daar en ik heerlijk aan het spinnen. Heb drie bolletjes afgekregen, een rode, oranje en groene.

We aten tussen de middag daar lekker poffertjes. We zijn van half elf tot een uur of 2 geweest. Op het laatst liep het nog fiks mis tussen een meisje en Hidde en z’n vriendje. Die kregen ruzie om niks en liepen elkaar te slaan. En praten om tot een oplossing te komen was niet mogelijk, ze waren allebei erg boos en beledigd.  Maar wij als moeders vonden dat ze toch sorry moesten zeggen tegen elkaar. Nou, dat werd er van wederzijdse kant tussen de tanden door uitgesist😅. Hoogtijd om naar huis te gaan. Was weer genoeg geweest voor die dag.

s’Avonds aten we iets wat Rien thuis bij z’n moeder altijd verschrikkelijk lekker vond.  Ik geloof dat ik dat in ons huwelijk nog nooit gekookt had. En de reden daarvan weet ik eigenlijk ook niet. Had afgelopen jaar geprobeerd om een emmertje met snijbonen in het zout te maken. Helaas is dat mislukt. Nu zag ik de snijbonen in het zout bij de jumbo liggen. Nam twee pakken mee, witte gedroogde boontjes had ik een tijdje terug al besteld, dus die had ik al in huis. Gerookt spek en rookworst erbij, en een pan met piepers. De witte boontjes had ik een nachtje in een pan water gezet om te weken, daar s’middags de snijbonen en het spek bijgedaan en 2,5 uur zachtjes laten pruttelen. De piepers gekookt en de worst laten wellen en klaar was het zo begeerde prakkie eten. Hij heeft er echt van genoten, en de rest van het gezin vond het ook lekker. Dat had ik niet verwacht, zal nu vast vaker op tafel komen😉

Woensdag was de vaste oppasdag van de kleine Noa. Tis toch zo’n lekker moppie. Ze is nu bijna 7 maanden en kan d’r eigen steeds meer zelf vermaken in de box. Geniet er echt van. s’Morgens kreeg ik bezoek  van Erna Evers en haar man. Bij haar heb ik vlas leren spinnen en een tijdje terug belde ze me op dat ze een prachtig antiek dubbelkops spinnewiel voor me te koop had. Dat is een spinnewiel waar twee spoelen op zitten en in het midden een vlasrok. Zo kun je dus twee spoelen tegelijk vol spinnen. Je spint dan met twee handen het vlas uit de vlasrok. Een gaat op de linker spoel en de ander op de rechter. Nou ik moet eerlijk zeggen dat dat toch  wel enige oefening vergt. Maar wat een prachtig wiel, ben er zeer mee in m’n sas! Hij (of zij) is meer dan honderd jaar oud.

Die avond stonden er aardappelpannenkoeken op het menu. Daar zijn ze hier gek op, maar omdat het zoveel werk is gebeurt het niet zo heel vaak dat ik het maak.  Een voordeel daarvan is dat ik dan allemaal dankbare eters aan tafel heb zitten, Werkelijk niet een die klaagt. Niet één hé, dat gebeurt nooit! Nu was het Hidde die bleef vragen of we dat die avond aten. Hij beloofde plechtig dat hij dan goed mee zou helpen om het klaar te maken. Heeft hij ook gedaan hoor, was best gezellig met een 12 jarige puber koken. Heb er 4 gebakken voor 9 man.  Het is erg machtig, en er was nog een klein stukje over. Voor wie niet weet wat ze zich bij een aardappelpannenkoek moeten voor stellen: geraspte gekookte aardappel met uitjes bakken tot dikke pannenkoek, daarop uitgebakken ontbijtspek of bacon en dan gebakken eieren erop. Ik zal het recept eerdaags even plaatsen.

En toen was het donderdag, een dag die ik niet snel zal vergeten. Om 9 uur kwam er een onbekende auto de oprit oprijden. Ik loop naar achteren en vroeg aan de mevrouw wat ze zocht.  Ze antwoorde: ‘ik heb toch vanmorgen hier een vergadering?’ Gelijk gingen bij mij alle alarmbellen rinkelen, dat klopte want dat had ik in  m’n agenda gezet. O help, wat een stomme fout, en je moet weten dat ik dat de dag ervoor nog gelezen had.  Gauw de wc schoongemaakt en het koffieapparaat bij gevuld, verwarming aangedaan en ze konden aan de slag. Dat was fout 1. En was het daar nu nog maar bij gebleven dan had ik dat wel overleefd. Ik ben daarna naar het zwembad gegaan met de drie jongste en m’n schoondochter met Noa. Zelf heb ik een paar uur zitten spinnen, ik hou absoluut niet van zwemmen. Afijn, wij daar tot 2 uur gezeten, nog een ijsje gegeten en richting huis gereden. Toen ik thuis kwam bedacht ik dat ik gelijk maar een bestelling naar Renswoude zou brengen. Hidde was thuis. Toen ik om kwart over drie thuis kwam zei Hidde dat er mensen aan de deur waren geweest en dat die een huisje gereserveerd hadden voor twee dagen. Neeee, toen gingen niet alleen weer alle alarmbellen rinkelen maar m’n hart sloeg ook op hol. Hier ben ik dus al die tijd dat we de vakantiehuisjes runnen bang voor geweest. Dat ik stomweg een keer zou vergeten dat er mensen kwamen en dat het huisje nog niet schoon was. En ook bij deze boeking had ik van de week gezien dat ze zouden komen. Ik denk dat het komt dat ik helemaal niet het gevoel had dat we al in de maand maart zaten. Voor mijn gevoel was het nog ergens eind februari. En ik zat helemaal nog in de vakantiestemming denk ik. De mensen hadden tegen Hidde gezegd dat ze even gingen winkelen en dat ik maar moest bellen als ze er in konden. Heb nog nooit zo snel een huisje schoongemaakt. Mirjam en Maureen hielpen mee. Drie kwartier later waren we klaar. Ik denk met een bloeddruk van 200🤪! Had er een ongelooflijke hekel aan( en nog). Gelukkig namen de mensen het heel sportief op maar voor mij gevoel ben ik zwaar tekort geschoten. Wat maar weer duidelijk maakt dat ik ook een mens ben die fouten maakt( mocht ik dat vergeten zijn).