Tartelette met appel en amandel/kruimell

Hier weer een heerlijke appeltaart met banketbakkersroom en amandel/kruimel laag. Makkelijk om te maken, erg lekker en het is weer eens wat anders dan de ouderwetse appeltaart.

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Ingrediënten: 1 vanillestokje- 125ml slagroom- 3 eidooiers- 2 eetlepels suiker- 1 eetlepel bloem- snufje zout- klein klontje roomboter- 2 appels- pakje bladerdeeg( stuk of 6 plakjes heb je nodig). Voor de kruimels: 50 gram amandelmeel- 40 gram basterdsuiker- 35 gram roomboter.

Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Verhit de slagroom in een pannetje met het vanillemerg en de stokjes en laat het 5 minuten trekken(niet koken). Klop 2 eidooiers los met de suiker en roer de bloem erdoor heen. Giet de warme slagroom bij het eimengsel, roer goed door en giet alles terug in de pan. Breng al roerend tegen de kook aan. Haal het van het vuur en verwijder het vanillestokje. Roer het klontje boter erdoor en het zout.

Vet een springvorm in en verdeel de plakjes bladerdeeg erover. Zorg dat aan de randen een opstaand randje van 2 cm komt.

Smeer de banketbakkersroom over de bodem en verdeel de appels er over. Vouw de opstaande rand over de appels heen.

Doe de amandelmeel en basterdsuiker in een kom. Snij de boter in hele kleine blokjes en roer het door de amandelmeel en basterdsuiker. Roer met je vingertoppen of vork tot je grove kruimels krijgt. Strooi dit over de appels.

Bestrijk de randen van bladerdeeg met losgeklopt ei en bak de taart in 30 minuten gaar. Als de bovenkant al aardig bruin is binnen de baktijd, leg er dan een stukje aluminiumfolie op, dat gaart hij wel verder maar kleurt niet donkerder meer.