Stoofperentaart met meringue

Donderdag 28 februari-2019

Van een mevrouw (mevr D. uit Kesteren?)kreeg ik een supermooi boek met recepten om te bakken. Het boek had ik al tien keer doorgekeken,en elke keer dacht ik:dit recept van de stoofperentaart wil ik het eerst uitproberen. Hij is zo mooi om te zien en leuk om te maken. Je bent er wel even mee bezig hoor!

Ingrediënten: 1 sinaasappel-200 gram suiker-2 kaneelstokjes–2 steranijs-2 kruidnagels-500 ml rode wijn-stuk of 7 stoofperen.

Was de sinaasappel en snijd hem in 4 stukken. Doe de sinaasappel met 200 gram suiker,de kaneelstokjes,de steranijs,de kruidnagels en de rode wijn in een ruime pan en breng het geheel kort aan de kook en neem het van het vuur.

Schil de stoofperen,halveer ze en verwijder het klokhuis. Doe de halve peren in de pan met het wijnmengsel en laat de peren ong. een drie kwartier zachtjes koken.

Voor de bodem:

250 gram bloem-half zakje bakpoeder-200 gram roomboter-250 gram basterdsuiker- en een scheut melk-halve theelepel zout.

Maak hiervan een stevig deeg,anders even een half uurtje in de koelkast leggen. Laat de stoofperen als ze ondertussen gaar zijn even een poosje goed uitlekken in een vergiet. Verdeel het deeg over een ingevette taartvorm,de zijrand moet 3 cm hoog zijn. Ik heb een springvorm gebruikt van 24 cm doorsnee. Had wel iets deeg over.

Verwarm de oven op 180° . Verdeel de peertjes over de deegbodem en druk ze iets aan,leg nu de zijranden van het deeg een stukje over de buitenste peren. Bak de taart ongeveer 35 minuten,even in de gaten houden,de rand is snel te hard. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen.

Voor de meringue:

150 gram suiker- 75 ml water-3 eiwitten-1 eetlepel poedersuiker

Breng het water met de suiker aan de kook en laat hem wat inkoken. Klop de eiwitten met de poedersuiker stijf in een vetvrije kom. Neem de kokende siroop als hij dikker is geworden van het vuur en giet de hete siroop al kloppend in een dun straaltje bij het eiwitschuim. Blijf de meringue kloppen tot hij iets is afgekoeld.

Leg de meringue met een theelepel in hoopjes op de taart en zet hem even onder de gril in de oven of met een gasbrander zodat de meringue iets bruin wordt.