Sticky toffeecake

Toen ik 2 weken geleden met m’n vriendin een dagje uit ging naar de Graanschuur ,kozen we bij de thee op aanraden van de serveerster sticky toffeecake met karamel/toffeesaus. Geen idee hoe dat nou moest smaken maar het woord ‘Karamel’ gaf de doorslag. En hij was echt verrukkelijk. Had me eigen voorgenomen om eens te gaan google naar het recept ervan. Toen ik vorige week zomaar iets wilde gaan bakken stuitte ik warempel in m’n eigen receptenboeken op dat recept. Helemaal gelukkig natuurlijk. Aanvankelijk was ik nog een beetje sceptisch,want wie zegt dat hij net eender smaakt. Nou,de twijfel is over. Het is hem echt,volgens mij hebben hun hem uit hetzelfde receptenboek van Rudolph van Veen.

Ingredienten:

Dadelpuree: 250 gram dadels zonder pit-400 ml water.

Suikerwater: 25 ml water-50 gram suiker-60 gram walnoten-mespuntje zout.

Cake: 300 gram bloem-8 gram bakpoeder-90 gram roomboter- 275 gram donkerbruine basterdsuiker- 1 eetlepel vanillesuiker- 3 eieren-halve theelepel zout.

Karamel/Toffeesaus: 150 gram suiker-100 ml slagroom-1 eetlepel oploskoffie-40 gram roomboter.

Dadelpuree:

Snijd de dadels in stukjes en breng ze met het water aan de kook. Kook ze op een zacht vuur 10 minuten tot ze zacht zijn. Pureer de dadels met de staafmixer.

Suikerwater:

Breng het water met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur. Verkruimel de walnoten erboven en meng ze door het suikerwater met het zout.

Cake:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de tulband goed in en bestuif hem met een dun laagje bloem..

Meng in een kom bloem en bakpoeder en zout door elkaar.

Klop in een andere kom de boter met de basterdsuiker en vanillesuiker door elkaar tot een gladde massa en meng 1 voor 1 de eieren erdoor.

Voeg het bloemmengsel,de dadelpuree en het suikerwater toe aan het botermengsel en meng goed door. Schenk het beslag in de tulbandvorm en zet hem een richel onder het midden in de oven. 45 minuten

Saus: Doe de suiker met 1 eetlepel water in een pan en laat het zachtjes karamelliseren,niet roeren. Breng in een andere pan de slagroom aan de kook en roer er de oploskoffie door. Giet dit bij de karamel,pas op voor spatten,het brand je vel in die suiker. Kook nu zachtjes tot de karamel is opgelost,duurt een paar minuten. Roer de boter erdoor. Bij het afkoelen word de saus dikker.

Haal de tulband uit de vorm en giet de saus erover heen. Eetsmakelijk!!