Speculaasbrokken

Donderdag-30 augustus-2018

Altijd als de grote vakantie voorbij is krijg ik steevast het herfstgevoel. Je ziet dan overal de pompoenen en bolchrysanten en het is net of je de herfst al ruikt. De bomen die dan zo mooi gaan kleuren, de regen tegen je raam, hard waaien en jij lekker binnen bij de houtkachel met een beker warme zelfgemaakte chocolademelk en eigen gebakken speculaas. Je voeten op tafel ,gestoken in gebreide sokken(uiteraard zelf gebreid natuurlijk, anders is het plaatje niet compleet:-). Dat is wat ik dan voor ogen hebt, hé. De werkelijkheid is wel iets anders hoor, binnen overal natte was aan de rekken,5 paar werkende mannen die drijfnat en mopperend thuiskomen, een mat vol natte werkschoenen en klompen en voor het gemak gelijk maar even de natte sokken er naast gegooid, want je zou toch eens naar de wasmand moeten lopen, dat is natuurlijk onzin als je al zo hard gewerkt hebt, haha. Maar het geeft niet ,een mens moet toch positief blijven ,maar er zijn wel momenten hoor dat het bovenstaande voorkomt en dan is het dubbel genieten.

Dit keer heb ik zelf de speculaaskruiden gemaakt, ik gebruik ze altijd van Verstegen, maar in de Landleven stond een recept van eigengemaakte speculaaskruiden. Vond het leuk om te proberen en ik moet zeggen, het is zeer de moeite waard om het te doen. Lekkere volle smaak, dat gaat hem wel worden in de toekomst. Geen kant en klare potjes meer. Deze speculaasbrokken kun je niet vergelijken met de gekochte brokken, moet je ook niet willen. Of je ze hard of zacht wil bakken is aan je eigen, hier houden we van harde brokken, maar ik ken ook een vrouw die ze zacht bakt. Net wat je lekkerder vindt.

Speculaasrecept:

200 gram bloem- 10 gram bakpoeder-125 gram koude boter-100 gram donkerbruine basterdsuiker-mespunt zout-een scheutje melk-2 volle eetlepels speculaaskruiden(recept hierboven of Verstegen).

Meng alle ingrediënten in een kom. Snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes en kneed er een soepel deeg van. Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat hem minimaal een dag en een nacht rusten(erg belangrijk). De smaak van de kruiden trekken dan goed in het deeg. Als je gaat bakken: Of je rolt het deeg uit tot 1 grote lap of anders 2 kleinere. Kleinere krijg je wat makkelijker op de bakplaat.

Afbakken in het midden van een voorverwarmde oven, 175 graden, ongeveer 20 minuten. Het goede moment moet je even ervaring in krijgen. Als het deeg nog echt zacht aanvoelt, moet je hem nog even doorbakken. Als hij in de oven al hard is, wordt hij weer te droog. Even oefenen.