Wij staan D.V 11-12-13 juli op de Poederooijse dagen . Het handwerkwinkeltje is gewoon geopend. Welkom!

Speculaas-karameltaart

Woensdag 13 februari-2019

Van de bakker op de markt had ik een stel speculaaspoppen voor heel weinig gekocht. Hij dacht dat ik ze wel kon verwerken bij het bakken. Nou,het mocht even duren voor er een idee in m’n hoofd opborrelde. Het is een bodem van verbrokkelde speculaaspop geworden met daarop een dun laagje pure chocola,dan een laag monchou met slagroom en daarop een laagje eigengemaakte karamel met wat geraspte chocola. Erg lekker,en leuk om te zien.

Voor de bodem: 200 gram fijn verkruimelde speculaaspop of gewone speculaasjes,90 gram roomboter. 125 gram pure chocola

Stamp de speculaasjes net zo lang tot je fijne kruimels overhoud. Smelt de boter in een steelpan en meng dan de kruimels erdoor,goed roeren en in een ingevette springvorm doen. Even in de koelkast zetten. Ondertussen smelt je de chocola in een pannetje en daar smeer je de speculaasbodem mee in.

Voor de vulling: 200 gram monchou en 250 ml slagroom, 2 theelepels suiker

Klop de slagroom met 2 theelepels suiker stijf en meng daarna de monchou erdoor. Op de speculaasbodem smeren en in de koelkast zetten.

Voor de karamelsaus:150 gram suiker,100 ml slagroom,75 gram roomboter.

Smelt de suiker langzaam in een pan tot hij goudbruin van kleur is. Breng in een ander pannetje de slagroom aan de kook. Schenk de slagroom bij de karamel(gesmolten suiker) en roer tot de karamel helemaal is opgelost. Roer goed door tot een gladde saus en neem de pan van het vuur. Voeg nu de roomboter toe en roer alles goed door. De saus koud laten worden en dan 2 a 3 eetlepels over de monchou verdelen. Draai nu zachtjes met een vork door de bovenkant zodat het een beetje door de bovenlaag van de monchou wordt verdeeld. Als je de saus te weinig vind kun je nog wat toevoegen,maar de smaak van karamel overheerst wel snel. Nu rasp je nog wat pure chocola ,ik heb een hartvorm die ik voor het koekjes bakken gebruik erop gelegd en daar de geraspte chocola in gestrooid.