Wij staan D.V 11-12-13 juli op de Poederooijse dagen . Het handwerkwinkeltje is gewoon geopend. Welkom!

Sokkenwol, schoonmaak, fietstocht

Zaterdag 29 oktober-2022

Alweer een week voorbij, een week vakantie maar voor m’n gevoel meer een gewone werkweek. Vorige week vrijdagmorgen had ik 2 cursisten op Art-Yarn spinles. Had daar van tevoren al een lading wol voor gekaard maar dat was zo op de klos verdwenen. Gaat een hoop wol in zitten. We leerde twee technieken en de derde maken we af als ze een lampjesslinger komen vilten, want een van de dames moest eerder weg.

Zaterdagmorgen kwamen er 5 dames om sokkenwol te verven. Ook dat was erg leuk. Enthousiaste dames die met mooie strengen naar huis gingen.

Het liep zoals gewoonlijk een beetje uit en om kwart voor 1 vertrokken ze en moest ik m’n eigen op gaan frissen om naar de high tea te gaan. Het manvolk in de familie zou gaan zeevissen op de Noordzee en de dames zouden dan gaan high tea’en. Maar een dag van te voren kregen ze te horen dat het niet door zou gaan want er was teveel wind om uit te varen op zee. Was er helemaal niet rouwig om want er zouden 6 personen uit het gezin op die boot gaan. Als er dan wat gebeurt op die boot is meer dan je halve gezin daar. Nu zijn ze naar Maurik gegaan om forellen te gaan vangen. En daar hadden ze het ook gezellig. Wij zijn met de dames uit ons gezin, 3 schoondochters, m’n moeder en de kleine Noa bij restaurant de Blauwe kamer geweest. Ondanks dat we lang moesten wachten en het bloedheet was binnen hebben we lekker gegeten. En genoeg!

Toen we terugkwamen heb ik met hulp van 2 schoondochters de rommel van het wol verven opgeruimd. Dat ging lekker snel zo. 2 wasjes gedraaid en opgehangen, en zoals elke zaterdag zaten we pas 7 uur aan tafel omdat toen Mirjam pas terug was van haar baantje in de viswinkel. Eigenlijk zou er een feestje in het zaaltje gehouden worden maar de familie had teveel afbellers zodat het feest niet doorging. Ze vroeg nog of ik het niet erg vond. Nou nee hoor, je hebt me gewoon een heerlijk zaterdagavondje vrij bezorgd, dankjewel????. Ben toen lekker bezig geweest met het opzetten van de schering op m’n weefgetouw, voor nieuwe theedoeken.

Zondagnacht kon manlief nog z’n bed uit om kwart voor 1. Een van de zonen wilde nog even bij z’n vriendin gaan koffiedrinken en zou kwart over 10 weer thuis zijn. Maar het onweerde nogal stevig zodat hij moest wachten tot het minder werd. Gezegd dat hij dan de deur maar op slot moest doen als hij thuis kwam want wij wilde graag naar bed. Toen ik om kwart voor 12 wakker schrok ben ik gaan kijken of hij al thuis was. Maar het bed was leeg. Was eigenlijk best bezorgd en toen ik hem belde zei hij dat hij nu ging rijden. Om kwart voor 1 werd ik wakker gebeld: meneer z’n snorfiets deed het niet meer????. Oke, ik kom je wel halen. Maar toen zei hij dat z’n snorfiets ook mee moest dus toen werd het een andere zaak. Klusje voor vaders want ik kan niet met een kar rijden. Zuchtend kleedde hij zich aan en vertrok maar richting zoon. Kom op Pa, er zitten, nog maar 4 pubers onder de 17 in huis. Over 10 jaar is dit voorbij????.

Maandagmorgen kookte ik een grote pan bruine bonensoep. Dat was al een hele tijd geleden. Ben je wel een ochtend aan kwijt voordat het klaar is. Maar dan heb je ook wel wat hé, 12 liter soep.

s’Middags moest ik weer sporten en wegen. Gaat nog steeds goed hoor( met af en toe een fikse uitglijder). 5 kilo eraf, nou dat is al de helft. Voelt lekker en van de week was voor het eerst sinds anderhalf jaar m’n bloeddruk weer normaal. Het gaat de goede kant op, voor die bloeddruk moest ik tenslotte afvallen.

Waste een berg was weg en moest het binnen hangen omdat het regende. En het droogt zo slecht binnen, duurt wel 2 dagen voordat ik het kan strijken en opruimen. Er werden drie kruidkoeken gebakken. Twee werden de volgende dag weg gegeven want de dames en Hidde gingen een dagje naar een vriendje/vriendinnetje omdat ik cursus muis naaldvilten had. Had bij het plannen van de workshop niet in de gaten dat het dan herfstvakantie was. En aangezien er 11 vrouwen zouden komen kon ik het ook niet gaan verzetten. Maar zo was het ook opgelost, hun een leuke dag en ik hoefde niets af te zeggen. s’Avonds een poosje met de voorbereiding van de cursus bezig geweest. 196 stukjes ijzerdraad knippen voor de pootjes van de muizen, prikkussens en viltnaalden, scharen, lijm, wol, paardenhaar voor z’n snorhaar klaarleggen.

Dinsdag om half 10 stroomde het atelier vol en na een bak koffie/thee en vers gebakken kruidkoek kon de cursus beginnen. Hoewel het een volle bak was liep het allemaal lekker en was het erg leuk. Om half 1 was het tijd voor de lunch. Bruine bonensoep met heerlijke volkoren afbakbroodjes met zaden. Eerst twijfelde ik nog of ik geen tomatensoep zou maken maar bij nader inzien bedacht ik me dat er niks Hollandser is dan een kop heerlijke stevige bruine bonensoep. En ik had goed gegokt, de dames hebben er van gesmuld. 1 was er vegetarisch en daar heb ik een pot geweckte pompoensoep voor los getrokken. Allemaal tevreden en een volle maag. Om 4 uur was iedereen klaar met z’n muis. Allemaal verschillend, de een een hele grote ,de ander flaporen, dikke/dunne poten, krom lijf/stevig geprikt lijf. Zo’n eerste muis is best moeilijk om te maken. De ervaring komt meestal pas na een paar muizen maken. Oefening baart kunst!

Zelf prikte ik ook een muis mee, de zoveelste????. Die was voor m’n moeder bestemd. Die is er ook weg van en ik had allang in gedachte om er een voor haar te maken maar dat kost een dag werk. En die tijd is er vaak niet, nu dus wel. Was een leuke verrassing voor haar. Is een jongensmuis geworden met voetbal en gebreid sjaaltje. En ik had ook nog heel veel geluk. Ik was al heel lang op zoek naar glazen oogjes voor de muis. Die kon ik nooit vinden zodat we een kraaltje als oog gebruikte. Maar nu heb ik een webshop gevonden die ze dus wel heeft. Glazen oogjes van 2 mm. En laten ze nu net die dinsdag toen we cursus hadden in de brievenbus zitten. Dat was echt precies op tijd.

Nu het toch vakantie was en ik verder de hele week geen les had, was er eindelijk tijd om de kamer een goeie beurt te geven. Van onder tot boven en van voor tot achter gesopt. Wat had ik daar een voldaan gevoel over zeg! En om in de flow te blijven moest ook de kast in de kamer er maar aan geloven. Daar was het helemaal een puinhoop in de laatste weken. Maar anderhalf uur later en een volle vuilniszak verder durf ik nu kastdeur weer open te laten staan.

En als je eenmaal in een poetsbui ben kun je niet meer stoppen. De la van de kruidenpotjes moest ook echt gebeuren. Daar was de zoutpot in omgevallen. Dat is ook zo’n la die twee weken netjes blijft en dan weer door elkaar ligt. M’n vriendin moet altijd lachen om zoveel kruidenpotjes, (ik geloof dat zij er maar 6 heeft), zou bijna aan m’n eigen gaan twijfelen of ik wel wijs ben, maar ik gebruik ze ook echt, voor in allerlei bak en kookrecepten.

Sleepte een oud kastje uit de theeschenkerij naar binnen, daar kon ik mooi een hoop bakspullen in kwijt. Staat nog schattig ook, plukte een mooie bos bloemen uit de tuin, appels van eigen boom, theedoek van eigen weefgetouw en het plaatje is compleet????.

s’Avonds zijn we naar de jaarmarkt in Opheusden geweest. Vinden de kinderen meestal wel leuk.

Donderdag ging de wekker om half zes. Eerst moest er een berg strijk weggewerkt worden. Daarna twee huisjes controleren voor de nieuwe gasten die om 11 uur al zouden komen. Moest nog een half uurtje gaan sporten, stuurde Mirjam even naar de markt want veel had ik niet nodig. Om half elf moest ik Rien in Wageningen van z’n werk oppikken omdat we naar Arnhem moesten naar de kamer van Koophandel. Omdat we nu dealer van de Louet spinnenwielen en weefgetouwen zijn geworden moet je je eigen inschrijven bij KvK. We waren om kwart voor 1 terug en gooide ik Rien weer op z’n werk af. De schilder was buiten aan de gang maar de deur was los zodat hij z’n gang kon gaan. De timmerman moest er nog aan te pas komen omdat een van de hele oude tuindeuren verrot was. Er was voor een paar jaar terug wel een plank overheen gemaakt en geplamuurd zodat alles weer goed leek, maar moet je kijken wat eronder uitkwam toen de plank eraf gehaald werd. Schrikbarend. Nu is de hele onderkant vervangen en kan hij er weer een hoop jaren tegen.

Gisteren zijn Rien en ik gaan happen en trappen. Daar hadden we vorig jaar al een bon van gekregen maar nog geen tijd gehad om te gaan fietsen. maar hij was nog tot het eind van het jaar geldig dus nu wilden we toch graag nog gaan. Maar voordat we weg gingen moest er eerst nog een ontbijt voor 6 personen in de huisjes bezorgd worden. het leuke van zoveel personen is dat je het leuk op schaal kan leggen, dan lijkt het nog wat.

Daarna rommel opgeruimd, en vertrokken. Het was de eerste keer dat we dat deden samen, en toen ik ons opgegeven had voor een tocht hier in de buurt had ik niet gekeken hoelang die route was. Daar dacht ik daarna pas aan. En wat denk je: 60 km lang!!!!! En dat voor twee mensen die weinig fietsen. Maar goed, we konden niet meer terug dus hebben we elektrische fietsen gehuurd en zijn we op pad gegaan. We hadden echt prachtig weer en heb volop genoten. We zijn gestart bij Nol in t’Bos in Wageningen. Kregen daar koffie met brownie.

Fietste via Renkum naar Wageningen over de Grebbedijk en fietste zo over de Grebbeberg naar Rhenen naar de Koning van Denemarken waar we het voorgerecht kregen.

Toen door naar Amerongen door het bos naar restaurant Buitenlust voor de soep.

Toen ik naar de wc ging zag ik tot m’n grote vreugde dat er ”Dames” op de wc-deur stond. Hoera, toch nog restaurants die niet aan dat stomme genderneutrale gedoe doen. Zie je het voor je dat je ergens naar de wc gaat en er staat ineens een vent bij je in de ruimte omdat hij zich een vrouwtje voelt en dan maar naar de dames wc gaat????. Ik geloof niet dat ik dan m’n mond zou kunnen houden tegen zo iemand. Erg genoeg als hij daar in z’n bovenkamer last van heeft, daar zeg ik ook niets van, is best sneu, maar dan kan hij nog steeds de heren wc pakken.

Van Amerongen moesten we naar Overberg fietsen en zo naar Veenendaal bij Brasserie Zeldzaam voor het hoofdgerecht.

Toen naar Bennekom voor het nagerecht

En daarna weer terug naar Wageningen naar het startpunt om de fietsen weer in te leveren. Toen was het inmiddels al kwart over 6, terwijl we s’morgens om half elf gestart zijn. O, wat hadden we allebei een zere kont, echt niet normaal. En we hadden toch de schapenvachtjes voor op het zadel van m’n ouders geleend. Maar we hebben genoten hoor en hopen het volgende jaar bij gezondheid weer te doen. Op de terugweg moesten we nog gauw de boodschappen doen voor een feestje die in het zaaltje werd gegeven. Bij thuiskomst hadden m’n ouders( die paste op) al gegeten met de kinderen en konden we effe uitpuffen. De serveersters waren al gearriveerd en hebben alles op orde gebracht. Heb alleen nog maar hapjes gebakken en de rest hoefde ik niet meer naar om te kijken. De kinderen hadden zich ook best vermaakt. Opa en oma en nog een broer van me zijn met de kinderen wezen midgetgolfen in Bennekom. Ze hadden er wel van genoten.