Slaapkamer- oliepers

Vrijdag 14 januari

En weer was de schilder er van de week. Nu kwam hij om onze slaapkamer op te frissen. Zelf was ik daar 4 jaar geleden aan begonnen, ziek geworden en een week voor pampus op een matras op de grond gelegen in de hoek van de half afgeschilderde kamer. Daarna weken geen puf gehad om verder te gaan, en ik denk de 4 jaar daarna ook niet?. Maar waar ik 2 weken over doe, had de schilder in 4 dagen klaar, en natuurlijk een stuk netter als dat ik het kan. Heerlijk! Muren, deuren, raamkozijn zijn geverfd in heel zacht voorjaarsgroen, de antieke kledingkast, het bed en plafond zacht wit. En de vloer? Ja dat is was wel een dingetje. We hadden namelijk eigenlijk helemaal geen vloer, het zijn gewoon de vloerplanken die op de dwarsbalken liggen en daarbovenop hoort vloerbedekking of laminaat of wat je dan ook wil. Maar toen wij op deze kamer gingen slapen, al 20 jaar geleden, trokken we de vloerbedekking met daaronder nog een laag half vergaan zeil eraf, en toen kwamen deze prachtige planken vol met roestige spijkers, half afgezaagde planken en kieren tegen. Was op slag verliefd?. Alleen ik hoor, manlief vond het maar niks. Was bang voor splinters in z’n voeten. Maar ik heb al die 20 jaar nog niet een keer een lelijk woord gehoord( tenminste, niet over dat) dus dat is wel meegevallen.

En omdat ik nog steeds de vloer niet kwijt wilde hebben we hem laten verven. Een warme kleur lichtblauw. Leek me prachtig! Zelfs de schilder had z’n bedenking over de kleurencombinatie maar toen het klaar was is het hem reuze meegevallen. Het gebeurt niet vaak dat hij aparte kleuren moet verven dus vandaar zijn twijfels. Nu kunnen we vanavond als Rien het bed opgebouwd heeft weer lekker slapen. We hebben nu op de slaapkamer ernaast, 4 nachten op de matras op de grond gelegen. Hier een foto van een stukje nieuwe kale kamer. Als het weer helemaal ingericht is zet ik er nog wel wat foto’s op. Kun je nu in ieder geval zien hoe de kleuren zijn geworden.

Dinsdagmorgen begonnen de spinlessen weer. Een mevrouw uit Staphorst. Leuk hoor, ze komen echt overal vandaan. Hoewel het wel even lekker was dat het vanaf de week voor kerst tot nu toe even rustig was met de cursussen, kon ik de troep van de verbouwing opruimen, zag ik er toch ook echt weer naar uit. Heb er toch zo’n plezier in hé! Je ontmoet zoveel verschillende mensen met ieder hun eigen verhalen en zorgen, je voelt dan vaak wel een verbondenheid. Of je eigen zorgen vallen helemaal weg omdat de ander een zwaardere weg moet gaan. Zoals we vorige week bericht kregen dat een vrij jonge cursist van me, met een groot gezin, ze was nog niet klaar met de cursus, overleden is. Daar wordt je toch even heel stil van. Wat is er dan nog belangrijk? Zo in en intriest.

Woensdag was voor Hidde weer een geweldige dag: er waren een paar zieke kinderen dus de hele klas moest in quarantaine?. Hij zat net twee dagen op school na de vakantie. Daar gaan we weer. Hidde natuurlijk dolgelukkig want de school vind hij maar niks. Kreeg zelf woensdagmorgen een vriendin op de koffie om te freubelen. Bakte voor die gelegenheid lekker scones met clotted cream.

Prikte voor Mirjam een muis voor op een kraamcadeautje voor een pasgeboren zusje van een meisje uit haar klas.

Genoot van een mistig schemerig uitzicht vanuit het keukenraam

En hier nog een mooie hoog water foto bij de Blauwe kamer onder aan de Grebbeberg, toen ik Hidde op ging halen van z’n werk

En nu heb ik toch wat leuks: we hadden een fikse oogst van hazelnoten, bijna 20 kilo. Krijg je niet weggegeten zo’n wasmand vol hazelnoten.

Nu kwam Rien met het idee om er olie van te gaan persen. Even gegoogeld en een hand-oliepers van ‘Piteba’ gekocht. Was wel een poosje oefenen maar hij doet het geweldig nu. Je zet voor aan de pers een flesje met lampenolie, dat steek je aan zodat de persbuis loeiheet wordt. Je zet een leeg flesje onder de opvanggleuf. De hazelnoten kraken, het bruine schilletje op de noot mag er gelukkig om heen blijven zitten, De hazelnoten beetje fijn hakken met een mes, trechter vullen en draaien maar. De olie komt er met een kleine straaltjes uit.

De olie moet een paar uur bezinken zodat je heldere olie overhoudt.

En lekker dat het is?. Als ik internet moet geloven is het ontzettend gezond die hazelnootolie. Zowel voor de inwendige mens, als voor je huid. Je kunt er 10 jaar jonger door lijken;-)

De pulp die overblijft na het persen is goed voor de vogels of de kippen, zo geniet mens en dier ervan.

Gisteren en vandaag is de loodgieter bezig om de cv op de pelletkachel aan te sluiten. Hele bevalling hoor, de ketel kan dan weg(is 22 jaar oud) en zijn we op het gasfornuis na, helemaal gasloos. Heb wel een hoop extra ruimte nu in de bijkeuken, tis me nogal geen gevaarte zo’n ketel. De muur achter de ketel heeft na 22 jaar wel een poetsbeurt nodig denk ik?.

En hij sluit gelijk de kickspace onder het fornuis aan zodat we eindelijk een lekkere warme keuken hebben.

Ondertussen dat hij aan het werk was in de bijkeuken maakte ik voor het avondeten een witlofschotel. Ditmaal met gehakt in plaats van met ham. Had geen zin om naar de winkel te gaan en er lag nog gehakt in de diepvries, smaakte ook best.

Bakte tijdens het eten koken ook een schaal met brownies voor bij de koffie/thee tijdens een spincursus gisterenavond.

Kunnen we weer 2 dagen vooruit met koffietijd.

Nu staat er op het petroleumstelletje een pan met runderbouillon te trekken. Staat zo gezellig op de aanrecht. De eerste keer dat ik dat deed werd ik echt naar van de petroleumlucht?. Had de keukenramen open en de afzuigkap aangezet. Maar nu gaat het eigenlijk best, misschien dat je het op den duur niet meer ruikt. Vroeger deden ze tenslotte niet anders.

Kreeg van m’n vader een hele partij aanmaakhoutjes. Die heeft hij voor ons klein gehakt, hoe lief van hem hé. Daar hebben we een hoop plezier van.