Schotland, wasmachine en pelletkachel

Woensdag 15 mei- 2024

Niet te geloven dat ik al weer ruim een week thuis ben. Tis net alsof ik niet op vakantie ben geweest. Ook al hebben we genoten, het is weer heerlijk om thuis te zijn hoor! De maandag van vertrek ben ik om half 4 opgestaan. Wilde perse de wasmanden leeg hebben en opgehangen hebben. Vond dat ik het niet kon maken om de hele weekend-was voor het gezin te laten liggen terwijl ze amper ooit gewassen hebben. Daarom zo vroeg uit bed. Was best lekker, heb in het totaal 6 wassen gedraaid en opgehangen. Wasmanden allemaal leeg, hoe heerlijk! Sopte een deel van de keuken, schuurde toch nog maar even de gaspitten van het fornuis en maakte de afzuigkap goed schoon. De wc’s kregen een beurt, vensterbanken gestoft en dweilde alle vloeren. Zeemde nog even de vingers van de deuren en spiegels. Kon bijna niet stoppen joh, had de vaart er zo lekker in. Om half 8 werden we opgehaald, moest in de auto nog m’n brood op eten. Het was helemaal niet druk op de weg naar Schiphol. Op Schiphol zelf wel, goeiedag wat een mensenmassa.  Maar het verliep allemaal redelijk soepel. Bij de douane werd m’n schoonzus en Mirjam er uitgepikt met de handbagage. Bij het nakijken bleek dat bij allebei het bijbeltje het alarm deed afgaan. Bij m’n schoonzus kon ik dat nog wel voorstellen, die heeft er een met een rits. maar die van Mirjam heeft alleen een kaft. Maar volgens de man kon het zijn dat er een bepaald stofje in de kaft zat. En Mirjam werd ook nog helemaal nagevoeld over haar lichaam. Wel netjes door een vrouw.  Maar al met al waren we toch nog bijna 3 uur zoet op Schiphol voor we in het vliegtuig zaten.  Dochterlief vond het opstijgen erg spannend maar later ontspande ze wel en kon ze er wel van genieten. Was blij toen we weer veilig aan de grond stonden. Dat is zo heerlijk in Schotland. Op Schiphol wordt je van alle kanten gecontroleerd en een enorme mensenmassa en beveiliging. Op het vliegveld in Schotland is het heel klein, hoef je alleen je paspoort te laten zien en wordt je een prettige vakantie toegewenst. Wat een verschil. De huurauto stond al klaar. Zwager reed, eerst erg onwennig omdat je daar natuurlijk links rijd en zag ik me eigen al in het ziekenhuis liggen, echt doodeng🤢. Maar later ging het een stuk beter en wordt het ook weer “gewoon”. Om kwart over 2 kwamen we bij het appartement aan, zag er keurig uit. 2 slaapkamers en ieder een eigen badkamer, dat was wel lekker. Verder alles er op en aan behalve een vaatwasser. Maar dat hinderde niet, we hebben gelukkig twee gezonde handen gekregen. En om 4 uur kakte ik echt in. Toen voelde ik wel dat ik half 4 opgestaan was. Heb lekker een uurtje op bed gelegen en toen was het ergste wel weer over. Nog boodschappen gedaan en daarmee was het wel genoeg voor die dag.

Na een heerlijke nachtrust toch vroeg wakker. Dat zit er gewoon in. Ben in m’n uppie kwart over 6 naar de bakker gewandeld. Ooh , wat was dat lekker zeg. De bakkerswinkel is daar al om 6 uur open.  Met handen en voeten en zeer gebrekkig Engels uitgelegd wat ik nodig had, en natuurlijk snapte ze het wel. Zie je wel, zonder Engels kun je ook overleven hoor😎. Na het ontbijt zijn we een prachtige boottocht wezen doen over de Loch Ness. Zo heerlijk en zo mooi. Nog een paar Nederlanders gesproken op de boot. Die boottocht had ik gerust nog drie keer willen doen in die week, wat een rust en wat een schitterende natuur.

 

Bij de aanlegsteiger was ook nog zo’n leuk winkeltje. Zag daar een prachtig geweven tas. Twijfelde echt of ik hem zou kopen want dat kan ik zelf ook weven en een tas van maken. Maar hij was gewoon zo mooi. Dan toch maar mee.

Er stonden ook beren gemaakt van schotse ruitstof. Die vond ik ook zo gaaf. Maar die waren 80 euro per stuk. Dat vond ik echt te gek voor een knuffelbeer. s’Middags nog een poosje in het centrum van Inverness rondgezworven voor souvenirs voor de hele familie. Toen we uit geslenterd waren hebben we in een Indiaas restaurant gegeten. Hadden we nog nooit op maar het was heerlijk! Met een volle maag weer naar het huisje gelopen. Dat was best fijn, we zaten een kwartiertje lopen van de stad af. Thuis nog een poosje zitten haken, jaja, het handwerk ging als eerste mee in de koffer. Dat was bijna nog belangrijker dan schone kleren😉.

 

Woensdag was gepland om alleen met Mirjam op stap te gaan. Schoonzus en zwager gingen die dag naar het eiland Skye. Dat was 2,5 uur heen en 2,5 terug. Dat zag ik  niet zitten, dus was dat mijn dag met Mirjam, ook erg gezellig. We zijn samen de stad ingegaan om de laatste souvenirs voor de familie te kopen, aten gezellig bij de Mac Donalds, verkende saampjes de stad, en op ons gemakkie samen weer naar het huisje geslenterd. Toen we weer bijgekomen waren wilde ze weer terug want moest toch die ene sleutelhanger nog gekocht worden. Vond het achteraf  niet erg wat we kwamen in een prachtige Harris winkel, daar verkopen ze de stoffen van het merk Harris. Dat is een eiland waar de mooiste Schotse ruiten geweven worden. Heb voor mezelf een lap daarvan gekocht voor een rok voor de winter en twee dunne lappen met Schotse ruit voor knuffelberen van te maken. Dat scheelt tenminste een hoop geld.

Donderdag een Kathedraal bezocht.

 

En we zijn in een kiltmakerij geweest, dat was echt interessant om te zien hoe die gemaakt worden. Er gaat bijna 8 meter stof in zo’n schotse kilt. Nu snap je ook waarom ze zo duur zijn.

s’Middags zijn  we wezen midgetgolven, konden we ook lekker naar toe lopen. thuisgekomen heerlijk broccoli met gebakken piepers en kip op.

Vrijdag eerst naar het slagveld Culloden Battfield geweest. En we zaten net twee tellen in de auto naar de volgende bestemming toen we dit prachtige echtpaar nog tegen kwamen. Gevraagd of we een foto mochten maken want zulke mooie mensen kom je niet dagelijks tegen. Wat lopen wij er dan toch maar saai bij.

daarna kasteel Cawdor Castle. Dat is een prachtig kasteel dat al 600 jaar oud is en nog steeds door de familie bewoond wordt. En dan die tuinen daar, schitterend😍.

Toen we daar alles bekeken hadden zijn we door gereden naar het militaire fort George. Dat is nog steeds in gebruik door militairen. Het is het machtigste artilleriefort van Groot-Brittannië. Gebouwd na een nederlaag in 1746 bij Culloden.  Het ligt aan bijna alle kanten in het water en je waait bijna weg als je daar loopt maar het is een indrukwekkend geheel.

Nou, en toen was het al weer zaterdag, werden de koffers ingepakt en moesten we 10 uur uit het huisje zijn. Maar om 17:20 zouden we pas weer naar huis vliegen. Dan nog maar een rondje door de stad en om half 3 richting het vliegveld. Daar lekker op ons gemak weer ingecheckt, koffie gedronken en toen we eenmaal in het vliegtuig zaten moesten we nog een half uur langer aan de grond blijven omdat het boven Amsterdam onweerde. Zo wilde hij niet landen. Kreeg acuut de kriebels maar toen we daar aankwamen regende het wel maar was het verder wel redelijk rustig weer. Op Schiphol ging verder alles lekker snel, haalde de koffers weer op en om kwart voor 11 waren we thuis. Hoe heerlijk!!!!!!! Was het nog half 2 voordat we op bed lagen maar in ieder geval wel in m’n eigen heerlijke bed. Kijk terug op een leuke vakantie.

Het gewone dagelijkse leven was zo weer opgepikt, al kon ik die maandag er na totaal niet op gang komen. Zal er ook wel bij horen. Maar dinsdag had ik weer de hele dag cursus dus ik moest wel. 4 dames kwamen een lampjesslinger vilten. Maakte een pan kippensoep voor tussen de middag. Om half 4 waren de dames klaar, vertrokken naar hun logeeradressen en kreeg de volgende dag een foto van alle slingers die ze ondertussen afgemaakt hadden. Zo verschillend maar zo mooi allemaal.

Woensdag ging het winkeltje weer open, en was het gezellig druk, ondertussen kwam er nog iemand op verfcursus. Dat had ik best gemist in de vakantie. Een paar dames kwamen hun werkstuk laten zien dat af was. Een prachtig dik warm vest gebreid van Alafosslopi-wol. Een schattig babysokje van scheepjes sokkenwol. En een superleuke babycape van katoen gehaakt. Zo leuk om terug te zien wat de klanten er van gemaakt hebben.

En s’middags begon de ellende: wasmachine kapot. Hij deed werkelijk niks meer, nu heb ik nog een goedkope wasmachine achter staan die ik ook wel gebruikt maar die cenrifugeert niet zo goed. En was het daar nou nog maar bij gebleven maar dezelfde dag ging ook de pelletkachel kapot. Dat betekende dus geen warm water en niet douche😥. Maar we hadden toch nog een beetje geluk, een vakantiegast moest onverwachts eerder vertrekken dus was er een douche in het vakantiehuisje vrij. Dat gemak duurde een halve dag, toen kreeg ik een telefoontje met een spoedgeval. Die mensen waren aan het verbouwen, zat allemaal tegen en die avond werd het gas en het water afgesloten. Die zaten dus ook zonder douche, en de hotels zaten allemaal vol. Probleem: hun geen douche en wij geen douche. En nood moet je samen delen dus kwamen ze hier in het vakantiehuisje voor een paar dagen en hebben we gezamenlijk de douche gedeeld( wel om de beurt hoor😉). Het waren wel bekende van ons, anders hadden we het niet gedaan. Kleine moeite om elkaar zo te helpen. Zaterdagmorgen zouden de onderdelen van de kachel binnenkomen maar smorgens om 6 uur kreeg Rien een berichtje: Post nl, uw zending is vertraagd en komt maandag. Aaaah, dat was erg vervelend. Dus het weekend ook nog door. Maandagmorgen om 6 uur berichtje: Post,nl, we redden het vandaag niet om u bestelling te bezorgen, bezorgtijd volgt nog. Slik,slik. Maar dinsdag om 12 uur was tie er dan eindelijk, heeft Rien tussen z’n werk door dat onderdeel er gauw opgezet en hadden we weer heerlijk warm water. En des te meer waardeer je weer wat we hebben want we zijn gewoon stront verwende mensen.

Met Hemelvaartsdag zijn we s’middags met 3 kinders naar het klimbos in Garderen geweest. Hun vermaakte zich met vaders prima in de bomen en ik vermaakte me eigen prima op de grond met een haakwerkje. Op de terugweg natuurlijk langs de Mac Donalds, ze zouden daar ook eens voorbij moeten rijden hé, dat kan niet!

Maandagmorgen had ik twee dames op weefles, geen ochtend om les te geven zo na het weekend maar dat maakte het makkelijker met hun werk. Geen probleem voor een keer. Gewoon vroeg opstaan en dan kun je al een hoop weekend-rommel weggewerkt hebben. En tussendoor kun je ook een was ophangen, dat ging dus prima.

Vorige week heb ik met het Barbante garen waar je normaal lampionnen of kroonluchters mee haakt, is proberen te weven. Weefde er een placemat van. Is echt leuk geworden. Het garen zet zich heel mooi, is stevig en weeft heerlijk. Heb hem daarna gelijk in de wasmachine gegooid om te kijken hoe dat eruit kwam. Hij is wel ietsjes gekrompen maar daardoor ook nog steviger geworden. Dus weef je hem de volgende keer 2 cm langer en dan is hij ook op de juiste maat. De rand wil ik bij een volgende met een andere steek afwerken. Vind het wat slordig. Ik wil nog een paar voorbeelden weven in andere kleuren en dan komt er b.l.e.w na de zomervakantie een workshop voor om je eigen placemats te weven. En je kunt er natuurlijk ook mooie kussens of vloerkleden van weven. Leuk om het prachtige stoere garen eens op een andere manier te verwerken.

Met de hond gaat het ook goed, ze groeit lekker, sloopt het liefst alles wat ze tegenkomt, hangt in fladderende jurken en panty,s, maar ze is zo leuk😄. Vanavond mag ze voor het eerst naar puppycursus.  Ze heeft in ieder geval al geleerd om op commando te gaan zitten, een poot te geven en te gaan liggen. Dat is al heel wat voor dat stuk ongeduld.