Schotland/Ierland

Woensdag 6 november-2019

Wat is het al heerlijk herfst geworden. Het duurde lang voordat alles begon te verkleuren,maar nu gaat het ook snel. We hebben aan het theehuis een wilde wingerd groeien en die is nu op z’n mooist. Dat was ook de belangrijkste reden voor mij dat die schuur absoluut niet afgebroken mocht worden. Toen we hier twintig jaar geleden kwamen wonen heb ik die (na een paar discussies met manlief) tegen de schuur geplant. Opa en oma uit Rijssoord hadden die ook tegen hun huisje staan. In die tijd was ik er al verliefd op. Inmiddels zijn de lieve mensjes overleden en het huisje is helaas ook verdwenen. Hier mocht ik hem absoluut niet tegen het huis zetten. Daar had ik nog wel begrip voor want de plant hecht zich met kleine zuignapjes vast aan de muur en als je hem ooit weg wil halen is je muur verpest. Die troep krijg je er niet meer af. Maar hij is gewoon 4 keer mooi:In de winter met z’n kale takken(prachtig voor in bloemstukken of kransen)-in het voorjaar met z’n mooie groene blad-halverwege de zomer stampvol met paarse besjes,als daar de bloesem van opengaat dan is het twee weken lang een gegons van de bijen in de wingerd-en in de herfst z’n schitterende kleuren. En het enigste nadeel wat ik er over kan benoemen is het blad wat daarna opgeruimd moet worden. Dat heb ik er graag voor over.

Van de week zat ik de foto,s van onze vakantie in Schotland nog eens terug te kijken. Met zware heimwee in m’n hart. Dat is inmiddels al weer dik twee jaar geleden. We kregen het cadeau toen we 25 jaar getrouwd waren van onze kinderen,schoonmoeder,ouders,tante en oom. Wij die nooit op vakantie gaan. Maar dat was eigenlijk altijd al een wens van me om daar eens heen te gaan. Was er ook superblij mee. M’n ouders kwamen een weekje oppassen dus dan ga je al rustig weg,wetende dat het in goede handen is. De reis daarheen vond ik echt een heel ding. We hadden nog nooit gevlogen. Voor het eerst in m’n leven op Schiphol. Wat een massa,vreselijk!!! Je moet weten dat ik meestal niet verder kom dan 10 kilometer rondom ons eigen dorp. En dan kom je daar,je weet toch niet wat je overkomt?. We waren ruim op tijd weggegaan,maar het begon al toen we net op weg waren. Help,fototoestel ligt nog op tafel. Even gauw gehaald. In Amsterdam reden we al verkeerd(15 minuten kwijt) We hadden het geregeld dat we de auto een week voor 50 euro bij een hotel konden parkeren. En daar zouden we met een taxi naar het vliegveld gebracht worden. Daar aangekomen was de taxi net weg(weer half uur vertraging). Ondertussen kreeg ik al visioenen dat we die avond gewoon in ons eigen bed zouden slapen. Maar goed,op het vliegveld aangekomen werden we door een medewerker gewezen in wat voor rij we moesten staan. Half uur in de rij gestaan tot we er achter kwamen dat we in de verkeerde rij stonden. Nééééé,inmiddels kwam het zweet alle kanten m’n lichaam uit. We hadden nog 20 minuten om in het vliegtuig te komen. En de rij waar we in moesten staan was minstens een half uur lang. En nu komt het: heb gewoon gevraagd aan veel mensen of we voor mochten gaan want anders zouden we nooit op tijd komen. Dat mocht,en we zaten in mijn beleving net op tijd in het vliegtuig. Maar toen ik om me heen keek zaten er veel mensen in die ook achter in de rij hadden gestaan. SCHAAM,SCHAAM,voor niks voorgedrongen. Haha,de holbewoners gaan ook een keer op vakantie. Door alle stress was ik vergeten dat ik zo tegen het vliegen op zag,was zo blij dat we erin zaten dat dat helemaal wegviel. Het was een bijzondere ervaring in het vliegtuig. Na anderhalf uur stond we al in Schotland.

Nou,op het vliegveld daar voelde ik me eigen meer thuis als hier in Nederland. Gewoon een enorme loods met drie ingangen,even de legitimatie laten zien en hoplakee,fijne vakantie mevrouw. We zaten in de Schotse hooglanden in een huisje bij een houtzagerij. Maar wat een schitterende natuur daar. Zo wijds, puur en ruig. Alleen het links rijden was vreselijk,dat vonden we doodeng. Na 4 dagen begon dat te wennen maar toen moesten we al weer bijna naar huis. Maar het was echt geweldig,zou zo dolgraag weer eens teruggaan.

Waar ik ook dolgraag eens naar toe zou willen is Ierland. Als ik daar foto,s van bekijkt begint het ook te kriebelen. Ook zo’n mooi ruig land. Dan zou ik het liefst willen dat iemand uit Ierland mij daar op sleeptouw nam en de mooie plekjes liet zien. Maar eerst maar even hard aan m’n Engels leren want anders komt het niet goed.

De foto,s zijn niet duidelijk omdat ik ze niet rechtstreeks in m’n blog toegevoegd kreeg. Heb nu met m’n mobiel een foto van het computerscherm afgemaakt. Vandaar de streepjes door de foto,s

Maandagmorgen kwam er weer een mevrouw op spinles. Ze had thuis fiks geoefend en konden we aan het twijnen gaan. De ochtend vloog voorbij,als je met leuke dingen bezig bent gaat de tijd snel.

Ik wist eigenlijk niet wat we die dag nu weer eens zouden eten. Dacht bij mezelf om maar eens een gezinsapp op de telefoon te maken voor het eten. Nadat ik dat gedaan had en de vraag er op hadden gezet wat ze die avond wilde eten was ik er snel achter dat dat helemaal drie keer niks is. De antwoorden van het gezin:pizza-wraps-hutspot-snackbar-geen wraps- ja,wel wraps. Geen goed idee om iedereen te laten kiezen. Het werden wraps met kip en tauge met kaas uit de oven. Iedereen at met smaak.

Gisteren stuurde een schoondochter een app of ze mee kon eten. Prima,nog voorkeur? Ja,doe maar soep met belegde stokbrood uit de oven. Wat een wensen. Lekker een pan minestronesoep gekookt,ze aten met smaak. Hier een foto van de stokbroden voor ze de oven in gingen. Het waren er 10 en later bakte Menno nog extra erbij omdat ze nog honger hadden.

Gisteren ook nog een lap wol geverfd om een rok van te gaan vilte. Heb zitten twijfelen over de kleur,maar nu heb ik toch gekozen voor ‘Bonte Wikke’. Had daar nog nooit mee geverfd maar wel het resultaat van een ander gezien. Toen ik het potje met poeder binnenkreeg had ik zo m’n twijfels of het wel de goede kleur was. Het is rode verfpoeder wat dus donkerblauw/paars/donkerrood/roze kleurt als het in het water komt. Supermooi!

Hier de foto na het verfproces. Het geeft op de foto niet de juiste kleur weer, de kleuren zijn in het echt veel warmer en donkerder.