Schoonmaak in poppenhuis en Pasen

Woensdag 24 april-2019

Zo,de drukte van de afgelopen 2 weken is achter de rug. Durf bijna niet uit te spreken dat ik deze week eigenlijk geen verplichtingen op het lijstje heeft staan. Dat overkomt me zelden. Toch was het wel leuk hoor die 2 weken. De donderdagmiddag voor Pasen hadden de drie jongste nog paasviering in de kerk. Was erg mooi om naar te luisteren. Vind het altijd ontroerend om die prachtige heldere kinderstemmen te horen zingen. Maar ook het lijden en sterven van de Heere Jezus. Als je dat ten diepste gaat beseffen hoe dat geweest moet zijn. Daar kun je met je menselijke verstand niet inkomen.

Donderdagavond zouden we naar de verjaardag van een schoondochter gaan,maar Maureen begon met overgeven en stopte niet meer tot de volgende morgen. Vaders is toen maar met een paar kinderen gegaan en zelf ben ik bij de zieke gebleven. Ze was in slaap gevallen op de bank dus veel nut had het niet om er naast te gaan zitten. Mooie gelegenheid om de poppenhuizen maar eens schoon te gaan maken. Het is een geweldig leuke hobby,maar het zijn enorme stofnesten.

Heb ze helemaal leeg gehaald,voor zover het mogelijk was alles afgestoft met kwastje of doekje. Was er toch anderhalf uur mee zoet. Nu nog even aan onze herenkapper vragen of hij de verlichting in orde wil maken. Daar ben ik zelf niet zo handig in.

Leuk detail :voor in het poppenhuis heb ik de foto,s van ons voorgeslacht(die hangen bij ons in de kamer)gescand tot schaal 1:12. De familie wist niet wat ze zagen dat ze in een poppenhuis hingen?.

En het eerste kastje wat ik maakte van het hout van een sinaasappelkistje. Dacht altijd dat zoiets me niet zou lukken ,maar als je dan aan het prutsen gaat kom je toch een heel eind. De sport van de hobby vind ik altijd om met zoveel mogelijk gratis materiaal iets leuks te maken. Zoals de sinaasappelkistjes voor de meubeltjes. Het linnengoed erin is geknipt van oude lapjes,lintje erom en klaar .

.

Of kralen waar je parfumflesje van kan maken. Kettingen koop je voor een paar cent op de rommelmarkt. Kapot knippen en je hebt een drogisterij vol.

Van oude stukjes kant kun je lingerie maken.

Van stukjes leer en karton maak je koffers(heb ik allemaal van m’n poppenhuisvriendin geleerd hoor)!!

Van stevig papier en verf kun je emaille maken.

Een oude dekenkist,nagemaakt van die van ons eigen op schaal 1:12. Ook van sinaasappelkistjes,de smalle latjes er boven op komen van de modelbouwwinkel.

En van een oude naaimachinekoffer maakte ik een bakkerswinkeltje. Bakte de broodjes van zout deeg met kaneel. Dus het ruikt nog lekker ook binnen:-) De vloer is gemaakt van verflatjes die je krijgt bij de gamma. De taarten van fimoklei, de poppen heb ik gekregen. Printjes van verpakkingen van koeken kun je van een miniatuursite uitprinten en in elkaar zetten.

Toen dat allemaal schoon was heb ik gelijk maar de vloer in dat vertrek gesopt. Ondertussen was de rest van de familie weer thuis en vertrokken we richting bed.

Op goede vrijdag waren er 4 kinderen vrij en sliepen ze lekker uit. Zelf dook ik in een vakantiehuisje om het schoon te maken voor de volgende gasten die zaterdag zouden komen. Kon er lekker van half 7 tot half 9 aanblijven. Toen was het ook nagenoeg klaar. De kinderen waren nog niet wakker dus dweilde ik de vloer van het Theehuis nog maar even,dat koste me drie kwartier. Inmiddels was het kroost wakker en hebben we gezellig gegeten . Daarna was de tuin bij de huisjes aan de beurt. Heb 2 uur lang onkruid zitten plukken,voelde me rug best. Ook de dahliaknollen en de lelies werden in de tuin gepoot. Alle heggen en bomen goed water gegeven,tjonge,wat is het droog.

De zaterdag was een zeer drukke dag. Rien ging met 4 kinderen richting zwembad om bij het afzwemmen van een neefje te kijken. Dat schoot lekker op zo,n leeg huis. Dan loopt niemand je voor de voeten hé!! Zelf deed ik om 8 uur gelijk de boodschappen,dan hoefde ik er daar voor niet meer uit. Het was een beste kar vol,ook voor de verjaardag die s’middags in het theehuis werd gehouden. Bakte boterkoek voor de vakantiemensen.Heb om half 1 even gegeten en ben toen alles klaar gaan zetten voor de verjaardag. Om half 2 kwamen de eerste gasten en was m’n vriendin die me zou helpen bedienen ook gearriveerd. Met de koffie met gebak en het eerste rondje drinken ben je altijd het drukst. Als het eenmaal loopt dan is het goed bij te houden. Maar ondertussen moest ik ook nog in de gaten houden of de vakantiegasten er nog niet aankwamen. Dat lukte niet want ze zaten al een kwartier binnen voor ik het zag?. Vonden ze niet erg,heb ze koffie gegeven en ben s’avonds na het eten pas een praatje wezen maken want ik kon natuurlijk niet van de bediening weglopen. Om 6 uur vertrokken de laatste mensen. Als een gek gauw samen alles weer netjes gemaakt voor de volgende gasten. Die kwamen om half 7. De slager had hun buffet al om 6 uur gebracht(blijft wel anderhalf uur warm). Die man wist volgens mij ook niet waar hij het zoeken moest. Ze hadden het vreselijk druk met bestellingen voor de Pasen.

Bij deze mensen hoefde we alleen maar koffie en thee te maken ,de rest deden ze zelf.

Binnen gauw nog wat wassen weggedraaid. We probeerde de nieuwe airfryer uit. Patat was te slap maar de hapjes waren er heerlijk uit. De kinderen onder de douche gezet en daarna koffie gedronken. En toen was het zaterdagavond.

2e paasdag zat ik al om half 7 in de voortuin. Die grijnsde me ook al een tijd aan,2 volle kruiwagens onkruid kwamen eruit,kun je nagaan. Om half 12 was ik klaar en was Rien inmiddels terug uit de kerk met de kinderen. Hessel ging met een vriendje vissen en Hidde wilde dat ook graag. We zijn met drie kinderen gaan vissen en daarna naar schoonmoeder voor een bak koffie. In de stad nog een ijsje gegeten en de dag was alweer voorbij.

Dinsdagmorgen werd eerst de diepvries maar weer eens aan de kant gehaald. Manlief vond het een bende erachter. Nou,als hij dat vind zal het wel erg zijn:-). Hier hebben ze er altijd een handje van om als er wat op de deksel van de diepvries ligt,hem dan gewoon open te doen zodat het erachter valt. Hoe krijg je ze dat aan het verstand gebracht. Kwam van alles achter uit,handdoeken,schorten,vaatdoeken,oud rolgordijn. En ik weet niet hoeveel houtsnippers die uit de tassen van het hout vallen. Maar hij kan er weer tegen.

Nu ik toch de gang te pakken had,de schappen en mandjes ernaast konden ook wel een opruimbeurt gebruiken.

Om 9 uur belde de juf van naailes. Of ik s’avonds kon beginnen met m’n eerste naailes daar. Natuurlijk,geweldig. Alleen moest ik nog voor stof op pad,een patroon had ik al,dat had iemand voor me getekend. Ik kan nooit kleding naar m’n zin vinden,daarom had zij wat getekend voor me vanaf een plaatje op pinterest. In Kesteren zit een stoffenwinkel “mooi goed” leuke winkel. Ben geslaagd. Beetje lavendelblauw linnen erg mooi. De foto geeft de kleur niet echt weer.Het moet een overgooier worden met een aangezette bovenpas. Daar op moet dan weer een sierrand komen,ben benieuwd,gezellig was het in ieder geval wel. Nu ga ik voortaan op maandagavond 1 keer in de 2 weken. Maak me niet uit hoelang ik er me bezig ben.

s’Middags croste we weer naar Ede naar de modelbouwwinkel voor een paar plaatjes hout. Daar moet een stoffenwinkeltje in miniatuur van worden gemaakt. Streek nog wat was weg,kookte een pan tomatensoep ,legde na het eten de jongste op bed,gaf manlief nog koffie en vertrok naar naailes.

Vanmorgen op kraamvisite geweest bij m’n Engelse juf. Die heeft een dochtertje gekregen. Wat heerlijk om zo’n ukkie weer vast te houden. Het blijft een klein wondertje. Eerst moest ik nog op pad voor kraamcadeaus. Werd een schattig jurkje,een shirtje en een rokje,een knuffel,bosje bloemen,potje roze muisjes met gevilte muis erop en een bon. Hebben weer even gezellig bijgekletst(in het Nederlands)

Morgen of vrijdag hoop ik weer een nieuw recept er op te zetten. Is er een beetje bij ingeschoten.