Schoonmaak en jaarwisseling

Maandag 3 januari-2022

Als eerste voor iedereen al het goede voor 2022 toegewenst!

Ik ga maar beginnen waar ik de laatste keer met bloggen geëindigd ben. De kachel en de vloer. Dinsdagmorgen heeft Rien de nieuwe houtkachel opgehaald richting Amsterdam bij de Kachel en haardspecialist. De houtkachel die we zelf hadden staan was al een jaar of 30 oud, niks mis mee, branden nog prima, maar was best groot voor in de kamer. En het grootste nadeel van die kachel was dat als er een stoel of bank naast stond, die dan krom trok door de hitte. Dat was minder leuk.

Dat wilde we bij het nieuwe bankstel echt niet riskeren, dus nu een kleiner kacheltje. Meer ruimte om langs te lopen en hij brandt ook prima.

Hij is nog wel een poos bezig geweest om hem aan te sluiten want de oude kachelpijp paste niet en alle kachelwinkels in de buurt zaten dicht tot na de jaarwisseling. En er moest nog een nieuwe brandwerende plaat in de schouw, die kon hij gelukkig wel in de buurt ophalen. Maar die avond kon hij voor het eerst branden. De volgende dag kon ik de voegen van de vloer in de kamer gaan schrobben. Ze vonden dat hier nergens op slaan want volgens hun kwam er echt niet veel vuil van af. Ben er dik 2 uur mee bezig geweest, elke voeg met de schrobborstel gehad. 3 emmers ongelooflijk vuil water en met het nadweilen nog een emmer met troebel water. De vorige keer toen ik het gedaan had, had ik heel veel chloor gebruikt. Maar dat beviel niet zo goed, schoon werd het wel maar je kreeg er ademhalingsproblemen van, was niet best voor de gezondheid. En een week daarna rook je het nog. Nu gewoon maar groene zeep gebruikt, emmers loeiheet water er over gegoten en in laten weken en toen aan het schrobben gegaan en het vieze water met handdoeken weer in de emmer uitgeknepen. Het is er lekker van opgeknapt.

Was nog maar net een uurtje klaar toen de chauffeurs met het nieuwe bankstel arriveerde. Dat was mooi uitgemikt. Ze namen de tijd ervoor om te kijken waar het het beste kon staan, knipte viltjes onder de poten, dronken gezellig een bak koffie en vertrokken naar de laatste klant voor die dag. En nu zitten we er weer netjes bij in de kamer, fijn hoor! Nu moet ik nog wel de salontafel opnieuw schuren en lakken. Keertje bij de kringloop gekocht voor 25 euro, een echte zware eiken salontafel. Maar er zitten aardig wat uitgebeten vlekken op en als je nu een nieuw bankstel hebt valt dat weer meer op. Nog maar een keer een paar uurtjes aan besteden

En ondanks dat ik al aardig wat energie had verspilt door het schrobben moesten er die dag toch nog oliebollen gebakken worden. Na een half uurtje in de stoel uitgerust te hebben met een bak thee, konden we er weer tegenaan. M’n vader had alle ingrediënten al bij de bakker gehaald en hier bezorgd, dat scheelde weer een rit. Het beslag werd gemaakt en stond te rijzen. Rien en Menno ruimde de hele schuur op, zorgde dat de bak olie heet werd en het bakken kon beginnen om half 5. Al snel stroomde het vol met jongelui die een biertje kwamen drinken en oliebollen kwamen eten. Erg gezellig! Menno had met vriendin en zusje de appelbeignets gemaakt. Nadat de oliebollen klaar waren konden de appelbeignets erin. Om half 8 was alles klaar. Net gebakken waren de oliebollen heerlijk maar ik had het idee dat ze de volgende dag veel sneller droog waren als andere jaren. Normaal gebruik ik altijd boerenmelk, maar nu had ik melk bij de Coop gehaald. Geen idee of het daar aan lag maar volgend jaar bij gezondheid wordt het in ieder geval weer melk van de boer.

Donderdag heeft Rien bijna de hele dag klusjes voor me gedaan, zo lekker. Terwijl ik aan het gordijnen wassen was, bevestigde hij de rails van het gordijn weer in de keuken.

De koffiemolen van oma Grietje werd weer opgehangen

De koekenpannen en poffertjespannen werden weer aan de bedstee gehangen

De grootte speculaasplank mocht terug op z’n oude plek

Op een grootte snijplank maakte Rien drie schapjes voor de voorraadbussen en ik had nog vijf antieke haken om erin te draaien en dingen aan te hangen. 1 brak daar van af maar op die plek heb ik maar een paar oude foto’s geplakt. Staat nog leuk ook. Het idee van de plank had ik op Pinterest gezien, zo heb je de spullen voor het grijpen en het staat op een leuke manier opgeruimd.

Hij monteerde de nieuwe deurklinken op de deuren in de kamer en keuken. Dat was met de jaren ook een ratjetoe geworden, nu zijn ze allemaal weer hetzelfde.

De lamp boven de eettafel werd opgehangen

Om half 4 was hij klaar en vertrok hij naar een verlate kerstborrel. M’n ouders wipte nog even gezellig aan, was alweer een poosje geleden. Maakte voor het avondeten een schaal pasta met gesmolten kaas erover. Was maar een klein schaaltje want de helft van het gezin zat op de verlate kerstborrel. Na het eten brachten we oliebollen en appelbeignets bij m’n schoonmoeder en een schoonzus.

Op oudejaarsdag zelf was het al vroeg dag voor iedereen. Het was een kleine optocht van jongelui in de auto met karren vol hout wat richting het veld vertrok om daar te gaan stoken. En natuurlijk niet vergeten het carbid schieten, zonder dat is het geen oudjaar. Heel de dag was het goed verlopen en ook in de avond nog geen vuiltje aan de lucht. Totdat s’nachts een paar onbekende jongelui(volgens de verhalen uit een ander dorp) vuurwerk naar de brandweer begonnen te gooien, toen werd de ME opgeroepen en werd de hele kruising schoon gemept. Echt jammer dat het zo moest eindigen! Ben weer blij dat de jaarwisseling voorbij is. Geeft me toch altijd wel wat spanning met al die zonen?.

Ondanks het vuurwerkverbod is er toch nog fiks geknald, wij kunnen dat altijd zo mooi zien in de verte vanaf de oprit.

De jongste kinderen in het gezin hadden van hun oudste broer wat siervuurwerk gekregen. En onze Duitse herdershond is gek op vuurwerk. Ze pakt het in haar bek als het al brand of ze gaat er mee voetballen. Niet af te leren, van jongs af aan was ze er al gek op. Opsluiten helpt niet want dan jankt ze het hele dorp bij elkaar. Nu heeft ze verbranden snorharen, en het lijkt mij dat de kussentjes op haar poot ook wel verbrandt zijn maar je merkt niks aan haar. Raar beest! Hier op de foto zie je ze aan het voetballen met een fontein.

En toen was het nieuwjaar, dat betekent vaak weer met frisse moed ertegenaan. Dus vanmorgen maar eens aan het opruimen geslagen. De rommellades en kasten werden aangepakt.

Lade 1( niet schrikken) \

Lade 2

Lade 3

De kastjes aan de zijkant van de lades ook aangepakt

Het tijdschriftenkrukje werd uitgezocht, lag meer naast dan dat er nog opgestapeld kon worden

En gelijk maar de voormalige computerkast aangepakt voor de zoveelste keer

Het leverde in het totaal drie zakken met troep op

Nou, dat was toch een goed begin van het jaar??.