Schaapscheerdersfeest en de vlag uit.

Woensdag 15 juni- 2022

Afgelopen weekend hadden we twee stellen op vakantie die vrienden van elkaar waren en ieder een eigen huisje hadden gereserveerd. Nou, die mannen konden er wat van hoor, wat een plaaggeesten, maar wel erg gezellig?. Ze hopen in het najaar weer terug te komen dus het was hun ook goed bevallen. Mocht ook twee keer een lekker ontbijt verzorgen.

Zaterdag zijn we naar het schaapscheerdersfeest in Ede geweest. Toen kreeg ik om 10 uur een telefoontje of de hordeuren geplaats konden worden. Hij was eerder klaar bij een klant en had de door ons bestelde hordeuren op de gok meegenomen hopende dat hij onverwachts toch terecht kon. Maar ik moest om half elf weg naar Ede en Rien moest bij de kerk een stukje straatwerk herstellen. Daar konden we allebei niet onderuit. Maar hij mocht komen, alleen was hij dan alleen in huis en moest hij als hij ging de deur maar achter hem dichttrekken. Kon hem nog wel voorzien van koffie en fris. Het is allemaal prima gegaan en wij hebben prachtige hordeuren. Drie stuks: de bijkeukendeur, de tuindeuren en de voordeur. Eindelijk!! Wat een luxe, en hopelijk een stuk minder vliegen. Om kwart voor elf konden we vertrekken en pikte we moeders ook even langs. Die had ook wel zin in een uitje. Het was leuk om te zien hoe de schapen geschoren werden

en er zat een groep mensen van de oude ambachten. Dat is natuurlijk helemaal mooi. Er zat een man te spinnen en een vrouw ernaast te breien. Daarnaast zat een mevrouw tasjes te breien van kraaltjes. Dat vind ik toch ook zo gaaf hé. Heb alleen nog nooit de moed verzamelt om het zelf eens te proberen. Volgens de mevrouw was het echt niet moeilijk. Zij had het zich ook zelf aangeleerd. Wie weet ooit!!!!

Daarnaast stond een kraam met allemaal oude gebreide babykleding van vroeger en antieke nachthemden en lange onderbroeken.

En een kantklosster. Durf het bijna niet te zeggen maar dat zou ik toch ook zóóóó graag een keer leren?. M’n vriendin was vorige week een paar dagen weg met haar man en toen waren ze ook naar het kantmuseum geweest. En zij is ook zo gek op handwerken dus kwam er al een appje: Ik kan hier voor een klein prijsje een pakketje kopen om te leren kantklossen, een armbandje, zal ik er voor jou ook een meenemen dan kunnen we het een keer samen doen?. Uiteraard kon ik het woordje ‘nee’ niet uit m’n mond geperst krijgen dus we gaan het gewoon een keer proberen. Toen ik bij die mevrouw op de markt een poosje had staan kijken kon ik er werkelijk geen wijs uit worden. Maar mooi werd het wel.

En toen kwam er de houtsnijder of hoe het ook mag heten. Zat een oud mannetje met een mesje het hout uit te snijden. Dat was ook zo mooi joh! Echt vakwerk. Heb nog een prachtige broodmand bij hem gekocht.

We keken nog een poosje bij de roofvogelshow en toen waren we het ook wel zat. Op de terugweg zat ik niet rustig meer in de auto. Toen we op de heenweg waren begon het lampje van de benzinemeter al na 1 kilometer te branden. Schonk daar geen aandacht aan want dan kun je meestal nog wel 40 kilometer rijden dacht ik. Maar ik reed op de heenweg al glad verkeerd ondanks m’n navigatie en op de terugweg reed ik weer verkeerd. Had nagenoeg alle stoplichten tegen, en daar staan er wat van in Ede. En dat metertje maar langzaam zakken. Heb moeders nog thuis afgegooid en langs de benzinepomp in het dorp gereden. Er ging 91 liter in, veel had ik er niet meer mee kunnen rijden. En die auto lust hem nog best ook.

Deze week stond echt vol in de agenda. En het hele huis poetsen staat op de planning omdat ik zaterdag bezoek krijg van de vorige bewoners die het huis graag nog een keer willen zien. Nou, dat is altijd goed, zou ik zelf ook leuk vinden om het ouderlijk huis nog eens te bekijken. Maar dan wil je het huis toch enigszins netjes hebben. Maar als ik daar al een week van tevoren mee begint is het zaterdag weer vies. Dus begonnen we maandagochtend eerst maar eens buiten met onkruid krabben. Maureen hoefde pas laat naar school en die kon mooi even helpen. Ze mocht kiezen: of nu met mij een half uurtje krabben of s’avonds na het eten alleen aan de gang. Ze koos voor het eerste, we hebben tot 9 uur gewerkt en hadden zo al een lekker stukje weer gedaan.

Rien was die ochtend al om met Menno om half 7 naar Drenthe vertrokken. Ik had op marktplaats andere tafels en stoelen gezien voor in de theeschenkerij. Die we nu hebben zitten zo laag, erg vervelend. Dus voor een paar weken terug die dingen gekocht, vast een aanbetaling gedaan en we konden ze pas na de Pinksteren ophalen. Dus toen ik vorige week aan Rien vroeg wanneer hij ze dacht te halen, vroeg hij waar het eigenlijk was. Advertentie even nagekeken, o help, het is in Drenthe?. Dat had ik echt niet gezien terwijl ik daar normaal gesproken toch altijd op let. En dat is dus vanaf hier twee uur rijden. Werd me niet in dank afgenomen,pfffffff?. Maar ja, we konden niet meer terug anders was ik de aanbetaling kwijt en dat was best veel. Een troost: het zijn mooie stoelen en tafels, heb nog geen foto, staan nog in de schuur opgestapeld.

De schoonmaakster was er ook om half 10. Die stuurde nog een appje dat er een jong uiltje onder de tuintafel zat. Dat was het uiltje dat vorige week bij Menno in de boot zat. En hij bleef net zo mak zitten hé. Maar gisteren ging Menno naar het dorp en zag hij het uiltje dood op de weg liggen. Echt jammer!

s’Middags zou er een cursist komen maar die belde wegens ziekte af. Zo had ik in een keer een vrije middag. Ook die kwam wel weer vol hoor. 6 wassen werden weggewerkt en weer in de kasten gelegd. Maakte een foto onder de waslijn vandaan tijdens de was ophangen, geeft ook een mooie foto.

Aan de keukenkant stond ook een berg onkruid tussen de tegels. Met de verfkrabben er tussen gejast en dat ging tenminste lekker snel bij die rechte tegels. Met een uurtje was ik klaar, even vegen en een prachtige schone stoep als resultaat.

Bakte kruidkoek en ontving twee keer gasten. Een stel was erg vroeg maar het huisje was al klaar dus konden ze naar binnen. Alleen de kruidkoek stond nog in de oven , daarom hebben ze die s’avonds maar bij de koffie op. Maakte een ovenschotel van sperziebonen, gerookte spekjes, paprika ,uien gehakt en aardappelpuree. Laagje kaas erover, in de oven en smullen maar. Iedereen tevreden, zelfs degene die geen sperziebonen lusten. Volgens hun proefde je ze zo niet zo goed.

Om 20:00 moest ik op naailes zijn. Voor dat ik ging wilde ik toch eerst de koperen bakvormen op poetsen. Die kregen we voor ons dertig jarig huwelijk. Prachtige dingen. De geefster daarvan is al een eindje in de 80 en ze had ze netjes ingepakt. Toen ze me de tas met cadeautjes overhandigde zei ze erbij dat ik maar moest kijken of ik het mooi vond, maar zij vond ze in ieder geval wel mooi en daarom kreeg ik ze?. Heerlijk toch zulke mensen. Maar ze hoefde niet bang te zijn want ik vond ze echt schitterend, Een aanwinst voor de keuken. Af en toe met koperpoets opwrijven, nog leuk werk ook. Er kwam zwart genoeg vanaf. En nu staat me bij dat ik vroeger een keer van iemand gehoord hebt als je koper poetst en je gaat het uitwrijven dat je dan met je warme adem erover heen moet ademen zodat het beslaat en als dat snel wegtrekt is hij goed uitgewreven. Geen idee of ik dat nu zelf zit te verzinnen maar volgens mij heb ik dat echt een keer gehoord.

Op naailes schoot het lekker op, had thuis niets kunnen doen maar daar heb ik er een poosje fiks aan gewerkt. We hebben nog maar twee keer les voor de vakantie en hij moet natuurlijk wel af.

En toen had ik gisteren onverwachts weer een middag en een avond extra vrij, weer twee afbellers. Ook met die extra tijd hoefde ik me niet af te vragen wat ik er mee moest. Dat waren extra schoonmaakuurtjes en tijd om een mooi bloemstuk te maken met materialen uit eigen tuin. Die maakte ik s’morgens vroeg omdat dan de bloemen nog fris zijn als je ze knipt. Knipte eerst een bak blaadjes van de klimop.

daarna maar van alles wat een stevig steeltje had.

Prikte eerst anderhalf stuk nat oaseblok vol met de klimop en daarna de andere bloemen willekeurig erin gestoken. Staat gezellig op de tafel!

Bij het knippen van de zaaddozen van de papaver twijfelde ik toch wel even. Die zaten bomvol met bijen, niet normaal. Toch de gok maar gewaagd en ben niet gestoken. Moet je kijken hoe mooi ze erbij staan.

Toen het bloemstuk klaar was en de rommel aan de kant heb ik eerst weer een poging gedaan om een proefschering op te zetten op het weefgetouw. Ik heb werkelijk altijd ruzie met dan ding. Zo vaak geprobeerd en elke keer deed ik wel weer wat fout. Daar was ik zo klaar mee dat ik me had voorgenomen om het werk te laten liggen en net zolang gaan oefenen totdat hij goed op het weefgetouw stond. En warempel het is me eindelijk gelukt. Bij mij ging het elke keer mis met het maken van het evenaarskruis in de schering.

Maar nu heb ik het dan toch voor elkaar gekregen, de aanhouder wint. Zonder strijd geen overwinning! Het is maar een proefstukje maar ik vond het ook weer zonde om het eraf te halen nu het eindelijk gelukt is. Nu weef ik er maar een sierbandje van, komt vast wel weer ergens van pas.

En Hessel kreeg vanmiddag te horen dat hij geslaagd was voor school. Hoera, de vlag kon uit. Dat wist hij natuurlijk al weken van te voren dat hij zou slagen?. Ik moest volgens hem maar alle vertrouwen in hem hebben want hij had het hele jaar z’n best gedaan( ahum). En omdat hij zo ”verschrikkelijk goed” z’n best had gedaan moest hij een paar weken voor het examen heel veel extra op school komen voor bijles. Wonderlijk toch!!!! Maar hij heeft het gehaald, ben toch trots op m’n flierefluiter.