Roomboter

Vrijdag 17 januari-2020

Niks is leuker als je eigen roomboter maken en het is nog erg makkelijk ook. Je kunt het doen van een potje slagroom uit de winkel. Maar als je het echt wil doen dan gebruik je het vet van de melk die je bij de boer haalt. Als ik 6 liter melk haal,dan kan ik, als ik het een dag in de koelkast laat staan,er ongeveer 250 ml room/vet afscheppen. Dit doe je samen met 1 eetlepel karnemelk in een potje. Je laat het een dag en een nacht op kamertemperatuur zuren. Nu kun je op 2 manieren de boter scheiden: of je schud met het potje net zolang tot de boter loslaat. Dit kan wel 5 tot 10 minuten duren. Of je kiept het in een smalle hoge kom en zet de handmixer erin. Dan klop je op de hoogste stand. Je blijft door kloppen tot het loslaat van het vocht. Gaat snel.

Dan gooi je het door een vergiet,het vocht vang je op,dat is karnemelk geworden. Druk nu de meeste vocht met een vork zachtjes uit de boter.

Dan zet je het een paar uur in de koelkast tot het hard geworden is en dan knijp je het laatste vocht eruit. Nu kun je als je het lekker vind nog wat zout doorheen doen. Let op,het is gauw te zout.