Rommelige dagen

Vrijdag 21 december-2018

Waar het vorige week een erg volle week was,is het deze week een rommelige week. Dat gevoel zullen jullie ook wel herkennen, dat je de hele dag druk ben met van alles en dan aan het eind van de dag je eigen afvraagt wat je nu eigenlijk hebt gedaan. Nou,dat bedoel ik,zo gaat het de hele week al,bezig met van alles en niets. Het lijkt wel of je het huis niet opgeruimd krijgt,allemaal kleine klussen en van het gewone werk blijft er van alles liggen. Iedereen heeft hier volgende week vakantie. Dat betekent dus dat er 10 man en dan nog de aanhang,de hele week in en uit huppelt. Wel gezellig,maar dan weet je zeker dat je niet veel kunt doen.

Eerst heb ik de voorraadkast maar weer eens opgeruimd. De jongens komen rond deze tijd met kerstpakketten thuis,wat ze niet kunnen gebruiken gooien ze maar bij moeders in de kast. En die was nu al aardig vol,een volle vuilniszak kwam eruit,kun je nagaan. Maar hij is weer netjes ,en kunnen de kerstboodschappen er ook weer bij. Niet dat dat nu zo een enorme berg is hoor. Voor mij absoluut geen kerststress. Als ik hoor hoe sommige al weken van te voren lopen te plannen en te zweten wat ze nu moeten eten en inkopen,pffff. Van de week zag ik in een tijdschrift ook weer zo’n plaatje. Een top-kok was het eten aan het bereiden. Vraag me niet wat er op het bord lag,want dat was niet meer te herkennen. Hij was met een pincet de laatste versieringen er aan het opleggen. Daarbij keek hij zo ernstig,alsof hij een zware hartoperatie aan het uitvoeren was. Nou,je eten mooi opdienen is echt niets mis mee,je mag er zeker wat moeite in steken. Maar laten we vooral de betekenis van kerst niet vergeten,dat is volgens mij wel iets anders om al je energie in je eten te steken.

Van de week heb ik wel de laatste lappen voor de tweede lampenkap gevilt. Dan heb ik daar in ieder geval geen natte troep meer van. Als dat allemaal maar klaar is,dan hoeft er alleen nog maar geborduurd en in elkaar gezet te worden. Dat kun je het gewoon laten liggen en er elke keer wat aan doen. De laatste lap op de foto is niet helemaal naar m’n zin,te veel wit. Die krijgt nog een verfbehandeling. Op het papier ernaast kun je ongeveer zien wat de bedoeling is,meestal maak ik eerst een ontwerp voor ik ga vilten. Dat werkt prettiger, alhoewel ik er ook regelmatig van afwijkt tijdens het vilten. Het streven is dat ze eind januari in het zaaltje hangen.

M’n “schilders” hebben het verfwerk inmiddels af. Nu nog nieuwe vloerbedekking op de trap en een andere vloer boven. Dan is dat ook weer netjes. O ja,en nog op alle 9 deuren nieuwe deurklinken. Nu zit er van alles door elkaar op,omdat er nogal eens wat sneuvelde en er dan weer een ander opgezet moest worden. Allemaal de zelfde lijkt me toch wel heel mooi.

Gisteren kregen de laatste 2 kerststukken hun bestemming. De rode werd verkocht,de witte ging naar een lieve dappere vrouw. Nu maak ik er voor mezelf nog een en dan is dat hoofdstuk ook weer afgesloten. Ik heb in het geven van die avonden echt plezier gehad. In het totaal hebben 13 vrouwen de kerstworkshop gevolgd. En nog 4 die het door omstandigheden moesten afzeggen.

Gisterenavond nog druk geweest met koekjes bakken. De jongste had nog geen kerstkaartjes op school uitgedeeld,dat vond ze verschrikkelijk. Heb haar toen maar beloofd om kerststerren te bakken met een kaartje eraan vast met ‘fijne feestdagen’ erop. Nou,Miepie helemaal blij. Maar wat een werk,ben er bijna de hele avond zoet mee geweest,want de andere twee wilde toen natuurlijk ook. Dat betekende 78 koekjes met een gaatje erin en daarna het touwtje er door freubelen met het briefje. Ondanks het vele werk had ik er toch plezier in hoor. De blije snoetjes maken het goed. Ze moesten ze wel in een bakje vervoeren,dat zag er een beetje saai uit,maar anders kwamen ze niet heel aan ben ik bang.

Nu ga ik even de vloeren van de benedenverdieping dweilen,dan zijn ze toch weer gedaan voordat de kudde volgende week thuis is. Eerder deed ik dat vaak s’avonds voordat ik naar bed ging. Dan liep er tenminste niemand meer overheen. Maar sinds ze groot geworden zijn komen ze op alle tijden thuis,dus dat werkt niet meer.

En als ik ergens niet tegen kan,is het wel dat ze over m’n gedweilde vloer lopen,dat hebben ze inmiddels wel begrepen?.

Allemaal Gezegende Kerstdagen toegewenst