Rok-muisjes prikken

Donderdag 24 februari-2022

Wat een boesterig weer hebben we gehad zeg. Vond de storm van vrijdag best eng. Maureen moest eigenlijk het RD gaan bezorgen, maar ze mocht echt niet op de fiets in de storm. En ik vond het zelfs nog eng om met de auto te rijden. Je zou maar een boom op je auto krijgen. Er zijn tenslotte door omvallende bomen wel 4 doden te betreuren. Dan hoef je niet te denken dat het jou niet zou over komen. Ook hadden ze vanuit het RD zelf een berichtje gestuurde dat je alleen mocht gaan bezorgen als het verantwoord was. Nou, dat was het overduidelijk niet. Was benieuwd hoeveel er zouden bellen waar de krant bleef, maar dat waren er maar twee. En die hadden er alle begrip voor. Wat de schade hier betreft na de storm viel gelukkig mee. Alleen de bijkeukendeur klapte met scharnier en al nagenoeg uit het kozijn, bleef gelukkig nog op een scharnier hangen. Maar hij is wel een heel eind ingescheurd. Nog een fikse windvlaag en hij is doormidden.

Zaterdagmorgen ben ik met Maureen met de auto de kranten gaan doen en gelijk die van vrijdag door de bus gegooid. Na de kranten doen moest ze bij haar schoonmaakbaantje gaan werken. De rest van het gezin was ook werken zodat ik nog maar alleen met Mirjam thuis was. En de vraag die ik verwacht had van haar kwam al een half uur nadat we samen waren: ‘ma, zullen we samen wat leuks gaan knutselen’? Vooruit, een uurtje dan( net alsof het een straf was?). Zij maakte een schilderij van papier, foto heb ik niet, want geen idee waar ze het gelaten heeft. En zelf prutste ik maar vast een hoedendoos voor in het muizenhuis.

 

Daarna aan de was en aan het stoffen geslagen. Moest toch enigszins netjes zijn voor de zondag. Na de huishoudelijke klussen reden we naar Kesteren om een bijbels dagboekje voor Hidde te halen. Naast de boekhandel is de markt op zaterdag en daar stond m’n zusje met haar kraam. Daar maar wat lekkere koeken gehaald en een babbeltje gemaakt. Zo vaak zien we elkaar niet, ook al wonen we nog geen 7 kilometer van elkaar. Nam bij de groenteboer ernaast drie sinaasappelkistjes mee voor poppenhuismeubeltjes. Ideaal hout daarvoor.

 

Op de terugweg haalde we lekker vis. Rien was bij Rien jr bezig aan de veranda maar kwam tussen de middag toch even thuis om te eten. s’Middags even bij Rien jr wezen kijken bij de veranda. Prachtig hoor, zullen ze wel plezier van krijgen. Deed gelijk de boodschappen en daarna was het lekker patat eten. Dat is ons zaterdagkostje.

Ook kregen we weer lekker een halve voorbout en een halve achterbout van een koe in de diepvries. De vorige was al bijna op, die hadden we begin november gekocht. Gaat hard met een koppel.

Maandagmorgen op bed bedacht ik dat ik wel eens m’n rok af kon maken. Een paar weken terug had ik hem al geknipt en door gelust. En nu kreeg ik het licht dat hij af moest. Half zes opgestaan en alle weekendtroep opgeruimd, was gesorteerd en twee wasmachines volgestopt. Totaal waren het die dag 6 trommels vol. Gestoft, gezogen, gedweild, wc’s gedaan. En toen kon ik in een opgeruimd huis om half 10 gaan zitten naaien. Het is een linnen rok, draagt altijd zo lekker. En hij is heerlijk wijd en zwierig en lekker lang. Dat zijn mijn favoriete rokken. En het maakt me niet uit of iedereen in een korte rok loopt of dat het geen mode is. Dit is gewoon mijn mode. Wat zei de Amerikaanse illustrator Tasha Tudor daar ook weer over: waarom willen vrouwen zich kleden als mannen, als ze geluk hebben om vrouw te zijn. Waarom vrouwelijkheid verliezen, wat één van onze grootste charmes is. We bereiken meer door charmant te zijn dan in een broek rond lopen en roken. Ik ben dol op mannen, vind het prachtige wezens, maar ik wil er niet zo uit zien. Toen vrouwen hun lange rokken opgaven maakte ze een ernstige fout.

Mooi geschreven! Het naaien ging echt goed, hoefde niks te veranderen. Meestal gaat er wel wat mis, ben niet zo’ ervaren naaister. Hij kwam maandag helaas niet af, maar hoef alleen de zoom en de band nog maar. Ging deze week niet meer lukken want ik heb aardig wat cursisten deze week. Geeft niet, gaan we volgende week weer verder. Rien kwam tussendoor ook nog thuis voor een bak verse koffie, ze waren drijfnat geregend. Wat is er dan lekkerder dan een verse bak koffie met geklopte melk.

Kookte voor het avondeten een pan rode bieten, en braadde een pan gehaktballen. Bakte onder het eten koken twee platen zandkoekjes. Na het eten was daar de hoeveelheid van bijna gehalveerd( niemand gedaan?) Dus na het eten het resterende deeg opgebakken en zo had ik toch nog gezellig een halve pot met koekjes.

Dinsdagmorgen weer spinles, was erg gezellig. De cursist kocht een spinnewiel en een kaardemolen bij me en ging blij naar huis. Die kan aan de slag, gaf nog twee vachten mee waar ze mee vooruit kan. De voorraad wielen dunt weer aardig uit. Woensdag en donderdag kwam er een mevrouw met haar kleindochter van elf een nachtje in een huisje slapen en gelijk de cursus muis naaldvilten doen. Hoe leuk, kan me niet heugen dat m’n oma ooit met mij op stap is geweest. Dat was vroeger niet zo als nu. Toen mocht je blij zijn als je een snoepje van oma kreeg en dat was het dan wel?. ( had wel lieve oma’s hoor). Mirjam deed ook mee want die was de hele week al ‘ziek’, dus thuis van school. De kleindochter van elf wilde van haar muis een heks maken. Het werd een paarse muis en er zijn al heel wat ideeën bedacht hoe ze er uit gaat zien in haar kleding. Ik moet zeggen dat ze voor een elfjarige toch een hele creatieve geest heeft. Die heeft ze vast van oma geërfd. Leuk om te zien.

Oma maakte de muis in het blauw, ook superleuk geworden, vooral met dat zelfbedachte staartje van de muis. Het is ook wel leuk om de muizen in kleur te zien. Meestal is het grijs of wit, maar dit is ook erg grappig.

Mirjam prikte een muis en prikte er gelijk een jurk van wol aan vast.

En zelf prikte ik vast een muis mee voor het muizenhuis.

Omdat het gisteren niet afkwam zijn we vanmorgen verder gegaan. Ze kon er woensdag pas om half elf zijn i.v.m de reistijd, en aangezien het echt wel wat uurtjes prikwerk is, was de dag te kort. Daardoor kon ik voor de les nog wel even m’n eigen huishouden op orde brengen zoals de berg strijk. Moet wel zeggen sinds de twee oudste de deur uit zijn ik aanzienlijk minder was heb. Heerlijk!!!!!!!!!!

Ik ben met de tweede letse want begonnen en nu zag ik dat deze een stukje groter uitvalt. Bij de eerst want breide ik zo krampachtig( had nog nooit ingebreid) en de steken stonden echt strak op de naald. Nu heb ik de slag te pakken en gaat het allemaal soepeler en staan de steken los op de naald, maar nu wordt hij dus ook groter. Moet je kijken wat een verschil. Dat wordt aan het eind één want laten krimpen?.