Roet,roet,roet

Vrijdag 29 november-2019

Waar ik de vorige blog mee eindigde was dat ik aan de schoonmaak moest omdat de schoorsteenveger was geweest. Nou,dat heb ik geweten. Alles was vies met een dun laagje roet. Eerst de gordijnen eraf gehaald en gewassen op 30 graden op een programma voor fijne was. Centrifugeren op 400 toeren en dan lekker nat ophangen. Dan dicht op laten drogen,gaat perfect. Scheelt een hoop strijk. Was er de hele dag mee bezig. Waren 6 grote lappen en ik doe er maar 1 tegelijk in de wasmachine,anders zijn ze verkreukt. Ondertussen werd de hele kamer gesopt van onder tot boven. Half 5 was ik klaar,en het rook heerlijk fris. Nu nog de valletjes wassen en morgen ophangen en dat zit ik voor de zondag er weer netjes en schoon bij.

Toen moest de theeschenkerij nog schoon. Ook daar had hij fiks z’n best gedaan. Het hok waar de kachel staat was helemaal een drama,daar kon je niet normaal lopen zonder dat je weer smerige voetstappen overal op de vloeren liep. Zag er echt als een berg tegenop om dat schoon te gaan maken. Gelukkig bood moeders aan om even een uurtje te helpen. Ik het kachelhok gedaan,zij alle tafels, stoelen,spullen afgenomen. Nu hoef ik alleen de vloer nog te dweilen. Uurtje werk nog. De volgende keer zal ik hem toch eens vragen of dat niet anders kan,je zou er tegen op gaan zien als hij komt. Overigens is het een hele aardige man hoor,hij is al in de 70 en elk jaar als hij komt is zijn begroeting hetzelfde: Ha vrouw Roelofsen,hoe is het? Ik zie het al,je bent nog niets veranderd,nog net zo stevig??. Overigens viel hij dit jaar toch uit z’n rol. Onder het praten met hem(hij heeft altijd hele verhalen) stopt die opeens ,zat me eens aan te kijken en vroeg hoeveel kinderen ik had. 8 stuks meneer de schoorsteenveger. ‘O’ zei hij,’dat is heel wat,maar je ziet er nog goed uit,erg goed zelfs’. ‘Niet te dik en zo’. Daarna ging hij weer verder met z’n verhaal. Wat een kerel zeg!!!?

Van de week nog een uurtje gewerkt aan m’n hoedendozen voor het winkeltje. Had ze al gemaakt,maar ze moesten afgemaakt worden met kant en lint. Zijn echt leuk geworden. De dozen zijn gemaakt van dun bedrukt kartonpapier. Je tekent 2 rondjes zo groot als 50 eurocent. Dan een reepje van 3 cm hoog en met de omvang van het muntje. Dat lijm je aan elkaar en met het deksel doe je net zo. Alleen gebruik ja dan een dun reepje wat je aan het tweede rondje vast maakt. Beetje beits erover voor het oude effect. Wat tule,oud plaatje en bloemetjes en kant er op plakken en je hebt een superleuke doos.

Had nog ergens een koperkleurig lijstje liggen. Oude foto erin gedaan,kantje omheen gelijmd. Staat ook grappig.

Een vriendin wipte dinsdagavond nog even gezellig langs,nog voor m’n verjaardag. Kreeg een mooi boek van haar cadeau.

Vanmorgen om kwart voor 6 opgestaan om een ontbijt klaar te gaan maken. Er waren mensen voor een overnachting die om 7 uur het ontbijt wilde hebben. Nou,dat was geen probleem. Rien haalde om kwart voor 7 de broodjes bij de bakker en ondertussen kon ik de eieren nog koken en precies 7 uur stond het bij hun binnen.

Toen de kinderen naar school geholpen en bij de Coop wolwasmiddel gehaald. Dat trof ik weer want het was 2 halen 1 betalen. Leuke meevaller. Nam gelijk 4 flessen mee. Scheelt toch weer 16 euro.

Deed gelijk de brieven van Mirjam op de post. Ze wilde graag een penvriendin. Dus hadden we een oproep in de Bim Bam van de Gezinsgids gezet. 5 reacties kreeg ze daarop,en toen wist Miepie niet wie ze kiezen moest. Dat duurde een week voor ze bedacht had wie het ging worden.De rest kreeg een bedankkaartje terug.

En de rest van de dag had ik een vies klusje. Had drie mooie vachten van een Gotlandschaap besteld. Die kwamen gisteren binnen en ik dacht laat ik ze gelijk maar wassen dan is dat maar gebeurd.

Begon om half 10,de eerste was half elf klaar. Toen kwam Mieke onverwachts op de koffie,erg gezellig. Pa en ma kwamen de foto,s van de bruiloft brengen,ook even een gezellig praatje. Hier nog een paar foto,s van familie,van de fotograaf zijn ze mooier dan de vorige die ik met m’n mobiel had genomen en op de site had gezet.

V.l.n.r voorste rij,Menno-Maureen-Rien sr-moeders-Leen. Bovenste rij v.l.n.r Michiel-Hessel-Hidde-Mirjam en Rien jr

Hier een foto met ouders,broers en zusje.Ook wel leuk een keer een foto van het complete gezin te hebben.

En Rien kon het niet laten om z’n zusje even te pesten.Gillen kunnen ze wel.

En nog een foto met m’n zusje samen. Ik was 16 toen zij geboren werd. Weet wel dat ik toen erg blij was dat er eindelijk een meisje kwam na al die broers?.

Maar nu zal ik het verhaal even afmaken van m’n schapenvachten,na de middag heb ik er nog een gewassen. Toen kwamen er 5 vriendjes om te spelen. Die hebben zich overigens prima vermaakt hoor buiten,heb ze niet gehoord. Alleen kwamen ze even melden dat de ram ontsnapt was. Aaaah,dat was minder leuk. Gelukkig hadden we hem snel weer in de wei. Daarna vacht drie gewassen. Heb ze te drogen gelegd in het kachelhok. Toen kon ik echt geen schaap of vacht meer ruiken en zien. Maar het voelt wel lekker dat het klaar is. Nu nog door de kaardemolen heentrekken en dan zijn ze klaar voor gebruik.