Reünie en vlas spinnen

Dinsdag 17 augustus 2021

Vrijdag was ik druk met de voorbereiding van de reünie voor zaterdag in de theeschenkerij. Een mevrouw uit het dorp kwam hier de familiereünie houden voor 37 man. Ze wilden graag bij aankomst koffie en appeltaart met slagroom en voor bij de lunch een bak soep. De rest namen ze zelf mee. Dus begon de vrijdag met het maken van bouillon voor de soep. Het moest een pan Chinese tomatensoep worden en een pan kippensoep.

Eerst even uitgeteld hoeveel soep ik voor zoveel man moest maken, dus heb ik 37 grote kommen water in de pan gegoten en gekeken hoe vol de pan dan ongeveer zat. Je zou toch maar tekort komen. Had het netjes uitgemikt want in het totaal was er misschien nog een dikke liter soep over?. Ook werden er die dag 4 appeltaarten gebakken. Daar haal je dan 40 grote stukken uit. De schoonmaaksters namen nadat de mensen vertrokken waren twee huisjes onderhanden en om 2 uur waren ze weer keurig schoon voor de nieuwe gasten. Toen we net aan de koffie wilde gaan met z’n allen kwam Michiel roepen dat er mensen een bak koffie kwamen drinken. Ik zei tegen hem dat ik dicht was maar hij had ze al de theeschenkerij ingestuurd. Oké, kom verder. Koffie kun je altijd krijgen. En twee appeltaarten waren al klaar dus daar kon ik de mensen nog mee verwennen. Dat ze loeiheet waren maakte ze niet uit. Ze konden zo toch even lekker bijkomen. Rende die dag echt van hot naar her: huisjes weer voorzien van al het linnengoed, wassen ophangen, verse dahlia’s plukken en in de huisjes zetten. M’n eigen was weggewerkt en de manden waren lekker leeg en alles in de kast. Het huis enigszins op orde brengen omdat ik zaterdag een dag weg was om te leren vlas spinnen. Dat onderdeel ontbrak nog in m’n spinnerij. Was die avond zo bekaf dat ik geen energie meer had om de theeschenkerij schoon te maken voor zaterdag. Dat moest ik maar de volgende morgen doen.

Zaterdagmorgen om half 6 opgestaan en met emmer en doek en dweil de theeschenkerij ingedoken. Lapte ramen binnen en buiten, de wc schoongemaakt, tafels opgeboend, koelkast schoon, rommel geruimd. Was toch nog een dikke 2 uur bezig en ik moest om 9 uur al klaar staan want dan werd ik opgehaald. Heb de dame maar even geappt dat het kwart over 9 werd want ik moest nog eten en even een kwartier bijkomen?. Had iemand die mij voor die dag zou vervangen met bedienen anders kon ik niet naar de cursus. Dat verliep allemaal super, kon het met een gerust hart aan haar overlaten en na afloop hoorde ik dat de mensen van de reünie dik tevreden waren geweest. Nou, dan ben ik het ook.

De cursus vlas spinnen was in Zelhem, in de achterhoek. Geloof dat we er drie kwartier over gereden hebben. Spinnenwielen moesten mee en de man van de vlasjuf zou voor ons een vlasrokkenstok in elkaar prutsen. We werden hartelijk ontvangen met koffie/thee en wat lekkers en maakte kennis over en weer. Eerst kregen we wat uitleg over het vlas.

en als het gebraakt en over de hekel is gehaald, dan kun je er mee gaan spinnen.

We begonnen met het maken van een vlasrokken. Je trekt het vlas heel dun uit de pluk en leg het in een waaier op de tafel. Zo bouw je een dikke laag op en dan word hij om de vlasstok gewikkeld.

En zie daar, een vlasrokken, wat een knapperd is het geworden?. En dan dat lintje erom hé, dat maakt het helemaal af!

We werden tussen de middag verwend met een heerlijke lunch. Ze had courgettesoep gemaakt met lekker zelf gebakken brood, lekker gekookt eitje en allerlei beleg er bij. Wat een verwennerij zeg! Daarna gingen we vlas spinnen, je hebt maar één hand nodig, daar trek je het elke keer mee uit de vlasrokken. Je moet wel regelmatig je vingers nat maken met water, anders is het best hard en wordt je draad pluizig. Is wel een hele klus hoor voordat die stok leeg is. Erna, dat is de mevrouw die het ons leerde, spint al 30 jaar vlas en heeft zich grondig in de geschiedenis verdiept. Heb ook echt niet alles onthouden wat ze verteld heeft, maar dat geeft niet want we moeten toch nog een keer terug om het vlas te leren braken en te hekelen. En heb van alles op de mail doorgestuurd gekregen. Hier wat foto’s van haar werk.

De kinderen waren van de week dolgelukkig. ”Piet” heeft een babyparkietje gekregen. Daar zaten ze al zo lang op te wachten, Ze had wel regelmatig een ei gelegd maar daar kwam maar niks uit. Maar nu was het eindelijk zover. Het lukte om een foto te nemen in het nestkastje. Degene die je op de rug kijkt is het jonge vogeltje.

De andere is Piet, dat is me toch een eigenwijs beest geworden nu hij niet meer hier binnen in huis zit. Volgens mij is die nog steeds beledigt dat hij een buitenhok kreeg. Moet je die kop zien van hem?.

Ik had van het voorjaar een paar nieuwe soorten dahlia’s gepoot en nu kan ik er de bloemen van plukken. Ze zijn echt prachtig! Een enorme gele bloem van wel 15 cm doorsnee.

En één met een hele mooie warme kleur oranje

En één met felroze strepen

Zo heb je een vaas vol kleur

Vandaag zijn we kleren wezen kopen met de drie jongste en manlief. Voor b.l.e.w de bruiloft van onze oudste zoon op 24 september. We vertrokken om half elf en om half drie zaten we weer in de auto. Helemaal gaar, nou niet bepaald mijn lievelingswerk dat winkelen. Maar we zijn goed geslaagd, alleen voor Hidde nog een broek en dan zijn ze klaar. En voor Maureen en Mirjam moest er nog een hoed bij gekocht worden. Mirjam had in haar hoofd dat ze een witte hoed wilde. Help, geen witte hoed voor een 10 jarige dame. Die zit na twee keer al onder de vlekken. Moest het toch wel uit haar koppie praten hoor, maar tenslotte koos ze voor een andere kleur. Hessel wilde niet mee maar gaat met Menno samen kleren kopen. Ook prima. Als 15 jarige ga je toch niet met je moeder op stap, kun je iets ergers bedenken dat dat?.

Vanavond moest ik zelf naar de naaister om de jurk te passen die ze voor me aan het naaien is voor de bruiloft. Scheelt een hoop gewinkel en helemaal naar m’n smaak. Wat wil je nog meer. Hoef nu nog alleen maar een hoed, schoenen en een tas. Ben daar niet veeleisend in, dus dat zal wel snel gepiept zijn. Wat zegt broerlief ook altijd weer: o ja, we lopen niet voor de sier rond op deze aardbol?.

En nu ga ik de wasmachines maar volstoppen zodat ze morgen uit bed gelijk opgehangen kunnen worden. Menno is terug gekomen van vakantie uit Griekenland met de nodige berg was. En nu komen er echt drukke dagen aan. Mirjam is donderdag jarig, houden we gelijk haar kinderfeestje. Mn schoonmoeder is vrijdag jarig en houd het hier. Hidde is zaterdag jarig en houd ook gelijk z’n kinderfeestje. Maandag is er een high tea voor 23 personen van de Zonnebloem in de theeschenkerij. Dinsdag is Maureen jarig en dan komt gelijk bijna de hele familie op de koffie. En die middag is er weer een high tea voor 29 personen van de Zonnebloem. Dat wordt dus fiks bakken en regelen en vooral proberen niet teveel na te denken over de komende dagen. Het scheelt wel dat het allemaal oude mensen zijn en het geen uitgebreide high tea hoeft te worden. Met de vrijwilligers is afgesproken om 5 hapjes per persoon te doen.