Recept Noten/appelkoeken

Dit recept kreeg ik van een cursist. Ze zijn erg lekker en zo mooi om te zien. En je hebt het zo gedaan. Je moet er wel ringen voor aanschaffen. Die heb ik besteld bij: ”Bakken met Niels’. Ze zijn gemaakt van mooi stevig materiaal wat ook niet roest. Kun je je leven lang mee doen. Ze zijn te verkrijgen in verschillende maten. Ik heb de lage ringen besteld. Op de foto kun je zien welke maat.

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Voor 10 koeken: 250 gram bloem- 2 theelepels bakpoeder- 180 gram roomboter- 100 gram basterdsuiker- 80 gram donkerbruine basterdsuiker- 1 ei- theelepel geraspte citroenschil- halve theelepel zout- notenmix- amandelspijs- abrikozenjam.

Maak van alle ingredi├źnten een deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de ringen op. Verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 66 gram en druk het deeg in de ringen. Doe er een beetje amandelspijs op en daarna de notenmix zodat de hele bovenkant bedekt is. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in 20 minuten gaar. Als de bovenkant te donker word tijdens het bakken leg je er een vel bakpapier bovenop. Dan bakken de koeken door maar word de bovenkant niet donkerder. Verwarm ondertussen in een pannetje de abrikozenjam zodat ze wat dunner word. Als de koeken gaar zijn en nog warm, bestrijk ze dan met abrikozenjam. Af laten koelen en voorzichtig aan de onderkant van de ring de koek omhoog uit de vorm duwen. Je kunt ze ook vullen met appel en rozijnen, daar had ik er ook een paar van gemaakt. Ik had de appels in de suiker en kaneel gezet voor die tijd, maar ze waren te nat door de suiker geworden. Als je dan gaat bakken loopt het sap van de appel tijdens het bakken door de koek en worden ze een beetje klef. Wel iets om op te letten! Of alleen de bodem bakken en daarna vullen met banketbakkersroom en vers fruit.